ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
«Παιχνίδια» για σκληρές ανατιμήσεις

Μέχρι και 48 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης αξιώνουν οι εταιρίες. Προετοιμάζεται το κλίμα μεγάλων ανατιμήσεων

Εντείνουν οι εταιρίες πετρελαιοειδών τις πιέσεις για μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα καύσιμα

Eurokinissi

Εντείνουν οι εταιρίες πετρελαιοειδών τις πιέσεις για μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα καύσιμα
Τη δικαιολογία που αναζητούν όλες οι...«δυνάμεις της αγοράς» για ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, μεγαλύτερο από αυτό που έτσι κι αλλιώς θα έκαναν, δίνει η κυβέρνηση, με την «ανησυχία» που εκδηλώνει για τη συνεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και την αποδοχή των αξιώσεων των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών για αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 44 με 48 λεπτά το λίτρο, περίπου 30% παραπάνω από πέρσι! Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη στο ΣΚΑΪ ότι «επιδίωξή μας είναι να έχουμε στη χώρα μας τη μικρότερη δυνατή αύξηση της τιμής της βενζίνης» και ότι «αυτή τη στιγμή δεν πέφτουν έξω αυτοί που υπολογίζουν (σ.σ. την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης) δεδομένης της τιμής που βγαίνει το πετρέλαιο από τα διυλιστήρια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας είχε έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας, που του μετέφεραν τις «εκτιμήσεις» τους -περισσότερο την επιθυμία τους - ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα μπει στην αγορά (τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη) με τιμή εκκίνησης τα 44 με 48 λεπτά το λίτρο. Οι εκτιμήσεις αυτές... διέρρευσαν στα ΜΜΕ και το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που χτες ξεπέρασε τα 53 δολάρια το βαρέλι. Εγινε επίσης γνωστό ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις του υπουργού με φορείς της αγοράς για την εξέταση των συνεπειών της ξέφρενης ανόδου του «μαύρου χρυσού». Στο μεταξύ κατατέθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών η διάταξη για την εποχική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο και την κηροζίνη θέρμανσης.

Το σκηνικό της «κρίσης» καλλιεργεί το «έδαφος» για νέα χαράτσια στα είδη πρώτης ανάγκης και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι φανερό ότι έρχεται βαρύς χειμώνας στις τσέπες του κόσμου. Δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είναι χρηματιστηριακή και επί της ουσίας πλασματική, οι όποιες αυξήσεις λιανικής στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν να κάνουν με την κερδοσκοπία των εταιριών διύλισης και και εμπορίας και συνακόλουθα των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων που βρίσκουν ευκαιρία για νομιμοποίηση ασυδοσίας στις τιμές των προϊόντων.

Αύξηση σημείωσε και η τιμή της βενζίνης την προηγούμενη βδομάδα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των τιμοληψιών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης - η οποία βεβαίως συνιστά απλώς ένα δείκτη συγκρισιμότητας και όχι απόλυτη και πραγματική τιμή - διαμορφώθηκε στις 8 του Οκτώβρη στα 85,3 λεπτά το λίτρο σε 2.300 πρατήρια. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά ένα λεπτό περίπου σε σύγκριση με τα 84,4 λεπτά της 1ης Οκτώβρη. Στην Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης στις 8 του μήνα ήταν, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, 85,7 λεπτά το λίτρο. Στο μεταξύ η τιμή του μπρεντ συνεχίζει να «καλπάζει» στις διεθνείς αγορές καθώς χτες κινούνταν πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 305.000 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε 37 επιχειρήσεις για νοθευμένα καύσιμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρατήρια υγρών καυσίμων, εταιρίες πετρελαιοειδών και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Τα νοθευμένα καύσιμα, βενζίνη και πετρέλαιο, εντοπίστηκαν στη διάρκεια ελέγχων που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες των διευθύνσεων εμπορίου των νομαρχιών όλης της χώρας. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 2.000 μέχρι 12.000 ευρώ.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Αυξήσεις... πενταπλάσιες του πληθωρισμού

Τσουχτερές ανατιμήσεις που φτάνουν και - σε 2 περιπτώσεις ξεπερνούν - το 15% επέβαλε η κυβέρνηση στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2005. Σύμφωνα, μάλιστα, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και κατ' επιταγή κοινοτικής ντιρεκτίβας τέλη κυκλοφορίας και μεταβίβασης θα πληρώνουν από το 2005 και ορισμένες κατηγόριες «δικύκλων» κάτω από τα 50 κ.ε. που στο εξής χαρακτηρίζονται «μοτοσικλέτες». Η αύξηση είναι πέντε φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό και δίνει το «καλό παράδειγμα» στους ιδιώτες επιχειρηματίες που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) η εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα φτάσει στα 70 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και 6.000 ευρώ από την επιβολή τελών κυκλοφορίας και μεταβίβασης και σε «ελάχιστο αριθμό μοτοσικλετών» κάτω από τα 50 κυβικά εκατοστά, τα οποία «αναπτύσσουν ταχύτητα εκ κατασκευής πάνω από 50 χλμ. την ώρα». Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση τα ΙΧ ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα) θα πληρώσουν τέλος 93 ευρώ από 81 ευρώ πέρσι (αύξηση περίπου 15%). Ο πίνακας με τα τέλη κυκλοφορίας αφορά και στα αυτοκίνητα τύπου «τζιπ», ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.

Η σχετική εγκύκλιος εφαρμογής του νόμου αναμένεται να κοινοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στις προσεχείς βδομάδες. Οι προθεσμίες πληρωμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένονται να ξεκινήσουν από την 1η Νοέμβρη. Πέρσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να δώσει στις τράπεζες και πρόσθετη προμήθεια ύψους 1,10 ευρώ για κάθε σήμα που θα διαθέσουν, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Με το δεδομένο ότι ο αριθμός των οχημάτων φτάνει περίπου σε 4,5 εκατ. ο μποναμάς στους τραπεζίτες φτάνει σε περίπου 5 εκατ. ευρώ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μισθοί - Ασφαλιστικό στο στόχαστρο

Στους ...υψηλούς μισθούς και τα κρατικά ελλείμματα εντοπίζει η Τράπεζα της Ελλάδας, τις αιτίες του υψηλού σχετικά πληθωρισμού - ως προς τα μέσα επίπεδα της ΕΕ - της χώρας μας... Τις μόνιμα επαναλαμβανόμενες αυτές απόψεις, αναμένεται να διατυπώσει το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα, στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα προς το τέλος της βδομάδας.

Ως θεματοφύλακας των συμφερόντων του κεφαλαίου και της νομισματικής σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός της Ελλάδας οδηγεί σε απώλειες ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ως προς τις ανταγωνίστριες χώρες και, ως εκ τούτου, απαιτούνται μέτρα. Με την ίδια έκθεση, η διοίκηση της ΤτΕ αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση - «διαπίστωση» ότι η «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» για τη χώρα μας έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, υιοθετώντας το άκρως κινδυνολογικό συμπέρασμα (που διατυπώθηκε πρόσφατα και από το ΔΝΤ) ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν με χρεοκοπία...

Σύσκεψη της ΔΠΚ-Ο

Κάλεσμα αγωνιστικής συμπαράταξης στους λογιστές, φοροτεχνικούς, τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση - Οικονομολόγων» (ΔΠΚ-Ο) ενόψει των επικείμενων εκλογών. Η παράταξη καλεί σε σύσκεψη, αύριο Τετάρτη 13 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα (αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27). Θέμα: Οι «εξελίξεις στο ΟΕΕ, η σημασία των επερχόμενων εκλογών και η οργάνωση της δικής μας παρέμβασης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ