ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να σωθεί το Θέατρο "Δόρα Στράτου"

Παρέμβαση του υποψήφιου δημάρχου Λεων. Αυδή

Ενας θησαυρός αναντικατάστατος σε γνώση, εμπειρία, φορεσιές, αντικείμενα και αρχεία οδηγείται σε μαρασμό και κινδυνεύει να χαθεί. Στα καυτά προβλήματα και στο αδιέξοδο, που έχει βρεθεί το ιστορικό Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου",αναφέρεται η δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων - επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα - Λεων. Αυδή.

"Το θέατρο "Δόρα Στράτου"", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λεων. Αυδής, "λειτουργεί 45 χρόνια και συμβάλλει ουσιαστικά και πολύπλευρα στη διάσωση και την προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού, επομένως και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.Επειδή, όμως, όπως φαίνεται, η διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού δεν ανήκει στις κυβερνητικές προτεραιότητες,η λειτουργία του θεάτρου έχει γίνει προβληματική, ώστε κινδυνεύουν να διακοπούν οι δραστηριότητές του και να φθαρούν ή να χαθούν ή να διασκορπιστούν οι θησαυροί του λαϊκού μας πολιτισμού που έχει συγκεντρώσει το θέατρο".

"Διαμαρτυρόμαστε", καταλήγει ο Λεων. Αυδής, "για την εγκατάλειψη του Θεάτρου "Δόρας Στράτου" από το κράτος. Ζητάμε να του εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση και καλούμε όλους όσοι σέβονται το λαϊκό μας πολιτισμό να διαμαρτυρηθούν για τη σημερινή κατάσταση".

Σημειώνουμε ότι το Θέατρο "Δόρα Στράτου" δίνει περισσότερες από 200 παραστάσεις το χρόνο και απασχολεί 100 περίπου άτομα (10 άτομα μόνιμο προσωπικό και 90 εποχιακούς). Παράλληλα, παράγει μεγάλο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και εκδοτικό έργο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συλλογή του, η οποία περιλαμβάνει 2.500 μουσειακές φορεσιές, φορεσιές μοναδικές, που, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης του θεάτρου, δε συντηρούνται επαρκώς και δε χρησιμοποιούνται αντίγραφά τους στις παραστάσεις.

21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Σου στέλνω γράμμα από την πατρίδα μου...

(Του απεσταλμένου μας ΑΓΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ). - Δύσκολα ξεχνά κανείς και είναι λίγοι αυτοί που ξεχνάνε. Ακόμη και στην ξενιτιά. Κι αν οι ρίζες του βρίσκονται μακριά, πίσω από δεκαετίες, ρίζες μετανάστη "δεύτερης γενιάς": Κάπου στον Καναδά, σ' ένα διαμέρισμα φορτωμένο από στοιχειά, φερμένα κάποτε μέσα σε μια φθαρμένη βαλίτσα και ζυμωμένα πια με τη φθορά του χρόνου, ένα κορίτσι αφήνεται στη ζωή ενός χορού. Πιασμένη από ένα μαντίλι με την ασπρισμένη μάνα, βηματίζοντας πάνω στον ήχο του κλαρίνου, τα στοιχειά σκορπούν ολόγυρα, βρίσκουν την έξοδο από κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Η ταινία λέγεται "Χόρεψε μαζί μου" και η σκηνοθέτης Κασσάνδρα Νικολάου.Σ' ένα άλλο διαμέρισμα στο Λονδίνο, όπου ο χώρος τεμαχίζεται σε δωμάτια, που κρύβουν μέσα τους ξεχωριστές ζωές, μια οικογένεια βρίσκεται σε πόλεμο.

Διαφορετική είναι η πατρίδα για τον πατέρα, άλλη για τη μητέρα, την κόρη ή το γιο. Αν ο πατέρας θέλει να γυρίσει στον τόπο του, για το γιο του ξεκινά ένα ταξίδι στην ξενιτιά. Η μάνα είναι Αγγλίδα, αλλά η κόρη αναζητά τη χώρα του πατέρα. Ο παππούς ταξιδεύει πια μόνο στις μνήμες μέσα του, στο "Still counting" της Νάνσυ Μπινιαδάκη.Αν ο ανθρώπινος χείμαρρος στη λεωφόρο Αλεξάνδρας έδινε τη θέση του σε ένα πραγματικό ποτάμι, πού θα πηγαίναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Και αν όλα τα κτίρια στις όχθες του ποταμού μπορούσαν να ισοπεδωθούν, ποια από αυτά θα άξιζε να παραμείνουν στη θέση τους σαν μνημεία, σαν χώροι που δεν παύουν να φιλοξενούν τη ζωή;

Οι ταλαιπωρημένες ώχρες των προσφυγικών πολυκατοικιών ή τα απρόσωπα μάρμαρα, που περιβάλλουν με την ψυχρότητά τους τις συνεδριάσεις του γειτονικού Αρείου Πάγου μετράνε περισσότερο σε ένα σχέδιο μελλοντικής ανάπλασης; Πάντως, ο Στέργιος Νιζήρης ισχυρίζεται ότι συμβαίνουν "θαύματα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας" και ο ήρωας της ταινίας, ο Θόδωρος, έχει αυτό το δρόμο για πατρίδα του.

Σε άλλες πατρίδες, λειτουργεί μια ανησυχητική αλυσίδα παραγωγής: Ο τόρνος φέρνει και κεφάλια των πολιτών στα μέτρα ενός κράνους που χρησιμεύει για καλούπι στο 5λεπτο animation "Το κεφάλι σύμφωνα με το καπέλο" του Αλβανού Βέσελι Σακίρ και αναρωτιέται κανείς σε ποιο βαθμό η εικόνα του φιλμ αποτελεί προϊόν της πρόσφατης συλλογικής μνήμης της χώρας του και πόσο προσωπικό θυμό του δημιουργούν.

Οσο και αν μια τέτοια μηχανή είναι πάντα η κρυφή επιθυμία μιας αποξενωμένης εξουσίας. Αλλωστε, τέτοιες εικόνες, έτσι και αλλιώς, αφυπνίζουν, για να μην αντικρίσουμε ποτέ τον μελλοντολογικό κόσμο, που περιγράφουν οι Γιώργος Νούσιας και Λουίζος στην ταινία τους "Rectum": Μια κοινωνία ομοιόμορφων ανθρώπων, προορισμένων να παράγουν προϊόντα άγνωστης χρήσης, ανθρώπων μαθημένων πια να ζουν πειθήνια, με όρους που ταιριάζουν σ' ένα νοσοκομείο στρατώνα. Καταναλωτές τηλεοπτικής πληροφόρησης και φαρμακευτικής χειραγώγησης, περιφραγμένοι μακριά από τον κόσμο των μετόχων της εξουσίας, που ανακαλύπτει ο απροσάρμοστος, ο δραπέτης.

Τα παραπάνω είναι σκόρπιες εντυπώσεις, αποσπασματικές επιλογές από τις ταινίες που έχουν παιχτεί στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ και από το Ελληνικό Τμήμα των σπουδαστικών ταινιών,που ολοκληρώθηκε την Τρίτη. Και είναι ακόμη πολλά: Από τη Γιουγκοσλαβία ο Μίλος Ράντοβιτς καταθέτει τις δικές του συστάσεις: "Η πατρίδα μου" αποτελεί μια αλληγορία για το σημερινό γιουγκοσλαβικό χάος και τους κερδοσκόπους, που το μετατρέπουν ανενόχλητοι σε προσωπικό πλουτισμό. Αλληγορία καίρια, σήμερα που το θέμα είναι επίκαιρο, όσο και αν από αυτή θα απομείνει ένα "μυστηριώδες" σουρεαλιστικό ανέκδοτο, αν κάποτε στο μέλλον η ιστορία λησμονηθεί... Είναι ακόμη ένας κόσμος, που διατηρεί δικές του ανθρώπινες αξίες. Κόσμος, που φαίνεται πως αρνείται να τις ανταλλάξει με γειτονικό αίμα, όπως μοιάζουν να αρνούνται και οι βουνίσιοι Σέρβοι χωριάτες στο ντοκιμαντέρ "Τι ώρα είναι τη νύχτα" του Ντράγκαν Ελσιτς από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Κόσμος, που μοιάζει να προτιμά τη γαλήνη της φύσης και μένει πεισματικά μακρινός και αμέτοχος στη φρενίτιδα του χρήματος, που θέλει να κυριαρχήσει στη χώρα του. Οπως υπαινίσσεται, με την ποίηση που μόνο Ρώσοι ξέρουν να χαρίζουν, η ταινία του Αλεξάντερ Γκορσάνοφ "Η φλογερή γελαδίτσα".Είναι ακόμη πολλά, "επιστολές" ανθρώπων, που αγαπούν και αγωνιούν σε τόπους κοντινούς και μακρινούς στις 5 ηπείρους της Γης, μα είναι και ο "δαίμων της φωτοσύνθεσης", που, αν επιβουλευτείς το χώρο του, τρώει λέξεις, τρώει φράσεις, παίζει με τα σημεία της στίξης και μετατρέπει το δεκάωρο μιας μέρας σε δεκαήμερο ενός εβδομαδιαίου φεστιβάλ...

Παιδί και Κινηματογράφος

Αφιέρωμα, με τίτλο "Το παιδί στον Σκανδιναβικό Κινηματογράφο",οργανώνει, σήμερα και αύριο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους,στον κινηματογράφο "Παλλάς" της Αθήνας (Βουκουρεστίου 1) και στις 27, 28, 29 και 30 του Σεπτέμβρη,στον "Απόλλωνα" του Πύργου,με προβολές 14 ταινιών για παιδιά και νέους από τη Δανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Οι 14 ταινίες (7 μεγάλου και 7 μικρού μήκους) είναι παραγωγές των τελευταίων είκοσι χρόνων και έχουν σημειώσει διεθνή επιτυχία, αλλά είναι άγνωστες στο ελληνικό κοινό.

Το Φεστιβάλ, εκτός από τη γνωριμία του κοινού με το συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου των σκανδιναβικών χωρών, επιθυμεί να κάνει γνωστό το θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί στις χώρες αυτές για τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους, όπου η κρατική μέριμνα και υποστήριξη συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξή του. Αύριο, θα προβληθούν: Στις 4 μμ, "Η βόλτα" και "Ρόνια, η κόρη του ληστή" (Σουηδία). Στις 6.45μμ "Ο Πάλε μόνος στον κόσμο" και "Το δέντρο της γνώσης" (Δανία) και στις 9μμ "Το άλογο του ονείρου" και το "Αγριο άλογο" (Νορβηγία). Την Παρασκευή: 4μμ "Μονς, η Γάτα" και "Αντίο 13" (Νορβηγία), 5.45μμ "Το τραγούδι της θάλασσας" και "Λαστιχένιος Ταρζάν" (Δανία), 8μμ "Ενα παραμύθι του καιρού μας" και "Μη με υπολογίζεις" (Ισλανδία) και 10μμ "Ο Μπίνκε δεν μπορεί να πετάξει" και "Το μυστήριο της Αγκνες Σεσίλια" (Σουηδία".

Φεστιβάλ βιβλίου

Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός,πιστός φίλος του βιβλίου, θα επισκεφθεί σήμερα (7.30μμ - 8.30μμ) το 27ο Φεστιβάλ Βιβλίου,που πραγματοποιείται στο Πεδίον του Αρεως. Ο ζωγράφος θα υπογράφει στο χώρο της Γραμματείας, την αφίσα του φετινού Φεστιβάλ (είναι έργο δικό του). Επίσης, στο θέατρο "Αλίκη" μέσα στο Αλσος, συνεχίζονται οι προβολές των ελληνικών ταινιών, που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα. Σήμερα (10μμ), θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Αντωνάκου "Δεξιότερα της Δεξιάς".Αύριο, "Η τιμή της αγάπης" της Τόνιας Μαρκετάκη,το Σάββατο "Η κάθοδος των εννιά" του Χρ. Σιοπαχά και την Κυριακή "Η φανέλα με το 9" του Παντελή Βούλγαρη.Οι προβολές θα συνεχιστούν έως και τις 3/10. Είσοδος ελεύθερη.

Περί Πολιτισμού διάσκεψη

Αύριο και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη υπουργών Πολιτισμού.Στη συνάντηση μετέχουν 27 χώρες. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και Μεσογειακό φόρουμ,με συμμετοχή 11 χωρών. Το πρώτο θέμα της συζήτησης θα είναι τα επιτεύγματα και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής συνεργασίας από τη Βαρκελώνη έως σήμερα. Αλλο θέμα είναι ο ευρωμεσογειακός πολιτισμικός διάλογος στην αυγή της 3ης χιλιετίας. Ακόμη, θα παρουσιαστεί η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ενώ θα συζητηθεί η πραγματοποίηση παγκόσμιας διάσκεψης κορυφής για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, αλλά και ο κοινός γιορτασμός του έτους 2000 στη Μεσόγειο. Η διάσκεψη πλαισιώνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και την Κυριακή τα εγκαίνια του Μουσείου Αστυπάλαιας από τον Ευάγ. Βενιζέλο.

"λεζαντα"

Μίλος Ράντοβιτς "Η πατρίδα μου"

Ντοκουμέντα μιας εποποιίας

Το βιβλίο "Η Τρίχρονη Εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946 - 1949",που κυκλοφρησαν η εφημερίδα "Ριζοσπάστης" και η Σύγχρονη Εποχή,παρουσιάζεται, τη Δευτέρα 28 του Σεπτέμβρη,στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Γιάννης Σαμαράς,καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθήνας, Τάκης Τσίγκας,αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη" και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,Χρήστος Τσιντζιλώνης,ιστορικός, δημοσιογράφος, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Χουρμουζιάδης,καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μνήμη Δ. Φωτιάδη

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον αξέχαστο πρόεδρό της, κορυφαίο κομμουνιστή ιστορικό και συγγραφέα Δημήτρη Φωτιάδη,πραγματοποιεί στις 28/9 (7μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα "Μιχαήλας Αβέρωφ" (Γενναδίου 8), με θέμα "Δημήτρης Φωτιάδης. Ο άνθρωπος και το έργο του".Θα μιλήσει ο ποιητής - συγγραφέας και μέλος της ΕΕΛ Διονύσης Πιτταράς.Κείμενα του Δ. Φωτιάδη θα αποδώσει ο συγγραφέας και μέλος της ΕΕΛ Βασίλης Λιόγκαρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ