ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικά ταξίδια

Τοπία μουσικά, που προσκαλούν σε ατέρμονες αναζητήσεις και προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις. Ο Νίκος Ξυδάκης μετά την "Τένεδο", το "Μέλι των Γκρεμών" και τη "Βουή του Μύθου" καταθέτει έναν ακόμη δίσκο με τραγούδια της ψυχής, σμιλεμένα με τη μουσική του ευαισθησία και τον ποιητικό λόγο του Θοδωρή Γκόνη. Ο λόγος για το "Ακρωτήριο Ταίναρο",τη νέα του δισκογραφική δουλιά, με μουσική και τραγούδια, που γράφτηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αισθαντικές ερμηνείες από την Ελευθερία Αρβανιτάκη (ερμηνεύει δύο τραγούδια και ένα ακόμη το μοιράζεται με τον συνθέτη) και την Δώρα Μασκλαβάνου σε δύο ακόμη τραγούδια και εξαιρετικές εκτελέσεις των κομματιών από τους μουσικούς συνεργάτες του Ν. Ξυδάκη.

  • Παραδοσιακά μοτίβα, που δημιουργικά συναντούν σημερινά ακούσματα προσφέροντας όμορφα τραγούδια. Τραγούδια που μιλούν για θάλασσες και ταξίδια, συναντήσεις και αποχωρισμούς. "Μονάχα για να ταξιδεύω" είναι ο τίτλος του καινούριου δίσκου του Χρίστου Τσιαμούλη,που περιλαμβάνει μια οργανική σύνθεση και δώδεκα τραγούδια σε στίχους των Βασίλη Νικολαϊδη, Λάμπρου Καμπερίδη, Ελένης Περινού, Ειρήνης Μαστοροπούλου, Γιώργου Ζαλοκώστα κ. ά., καθώς και σε ασίκικα ποιήματα (σε μετάφραση του Θωμά Κοροβίνη). Στο δίσκο συμμετέχουν οι ερμηνευτές Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σοφία Παπάζογλου και Κατερίνα Παπαδοπούλου.
  • Ηλεκτρικές κιθάρες, σαμπλέρ, κρουστά ροκ μπάντας, αλλά και κρουστά της Ασπρης Θάλασσας, λαούτο, ούτι, ταρ, μουσικοί απόηχοι της μεγαλούπολης που "ζωγραφίζουν" ένα σκηνικό όπου πρωταγωνιστούν "Μικροί Ερωτες στη λυπημένη πόλη".Είναι η τελευταία δισκογραφική δουλιά του Νίκου Γράψα,που περιλαμβάνει 9 τραγούδια σε στίχους των Ελσας Γράψα, Γιάννη Μαράβα, Κατερίνας Πετράκου και του ίδιου, ο οποίος κι ερμηνεύει τα τραγούδια, ένα μουσικό κομμάτι για πιάνο κι έναν αυτοσχεδιασμό του Γιώργου Συμεωνίδη στο νέι και του Ν. Γράψα στην ηλεκτρική κιθάρα. Στο δίσκο υπάρχουν δύο διασκευές κομματιών των συνθετών Ζαχαρία από την Κωνσταντινούπολη (1740) και Μανγκόρε από την Ασουνσιόν (Παραγουάη).
  • "Ζωή Λαθραία" είναι ο τίτλος του νέου δίσκου της Λιζέτας Καλημέρη σε τραγούδια του νέου συνθέτη Μιχάλη Χανιώτη.Τους στίχους των δεκατριών τραγουδιών, που ερμηνεύει, υπογράφουν οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Παντελής Τσομπανόγλου, Ελένη Τζούκα, Γιώργος Μιχαήλ και η ίδια.
  • "Πάμε για Γιάχο Βάχο" είναι η μουσική πρόσκληση της Ερωφίλης,μιας φρέσκιας φωνής από την Κρήτη, που ερμηνεύει το υλικό ενός δίσκου - παραγωγή του ακάματου "ρακοσυλλέκτη" Κώστα Χατζηδουλή,ο οποίος κυκλοφορεί από τη νέα εταιρεία "Ελληνικός Ομιλος Δισκογραφίας". Στο δίσκο υπάρχουν δύο τραγούδια αφιερωμένα στον Γιάννη Τσαρούχη και τον Γιώργο Ζαμπέτα,τραγούδια των παλιών Σουγιούλ, Καπνίση και Μπακάλη, αλλά και των σύγχρονων Βίρβου, Νικολόπουλου, Αλεξάνδρου, Ιωαννίδη και Αθανασίου. Ανάμεσα στα τραγούδια υπάρχει και "Το κόκκινο λουλούδι", ένας καρσιλαμάς των Θ. Στουραϊτη και Αλ. Αλεξάνδρου, που είναι αφιερωμένο στον Νίκο Μπελογιάννη.
  • Παραγωγή του Κ. Χατζηδουλή είναι και ο δίσκος που κυκλοφορεί από την ίδια εταιρία με τίτλο "Εορτολόγιον",με γνωστά τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Ζαμπέτα, Μητσάκη κ. ά., που αναφέρονται σε διάφορα ονόματα (Γιώργος, Δημήτρης, Μαρία κ. ά.) και με υπότιτλο "Για τη γιορτή σου χρόνια πολλά".
  • Ενα "Μεγάλο Ταξίδι" μέσα στη μουσική ελληνική παράδοση προσφέρουν οι Χαϊνηδες με "καράβι" την καινούρια τους δισκογραφική δουλιά. Μνήμες νωπές, εικόνες ζωντανές, γεύσεις πολιτισμού που επιμένει να αντιστέκεται από το καλό συγκρότημα, που παραμένει πιστό στην ομορφιά και την αλήθεια. Σε ένα τραγούδι συμμετέχει ο Μανώλης Λιδάκης.
  • Είναι αλήθεια ότι βαδίζει "Με όνομα βαρύ σαν ιστορία".Ο λόγος για τον Στέλιο Διονυσίου,που ξεκινάει τη δισκογραφική του καριέρα με τον δίσκο, που φέρει τον παραπάνω τίτλο, σε τραγούδια του Μάριου Τόκα.Φωνή καθάρια, λαϊκή, με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων, που ερμηνεύει τα τραγούδια, τους στίχους των οποίων έγραψαν οι Φ. Γράψας, Αν. Νεοφυτίδης, Κ. Φασούλας, Αν. Αργυρού και Β. Φρίγκη. Ο δίσκος ξεκινάει με ένα τραγούδι αφιερωμένο στον πατέρα του, Στράτο Διονυσίου, το οποίο ηχογραφήθηκε στο ίδιο στούντιο που ηχογραφούσε ο Στράτος, ανήμερα των γενεθλίων του.
  • Τον τίτλο της ταινίας του Β. Μπουντούρη "Μπίζνες στα Βαλκάνια" φέρει ο δίσκος, που κυκλοφόρησε με τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας, τα οποία έγραψε ο Διονύσης Τσακνής και ερμηνεύουν οι Γλυκερία και Μανώλης Μητσιάς.
"Δίαυλος" ήχων

Στο Μουσικό Σπίτι "Δίαυλος" (Δράκου 9) τα φώτα χαμηλώνουν, το πιάνο φωτίζεται, οι πρώτες νότες σκιαγραφούν την ατμόσφαιρα, η φωνή την ολοκληρώνει. Από σήμερα ως το Σάββατο, ο Γιάννης Γλέζος τραγουδά τις νότες και τις λέξεις, χρωματίζει εικόνες ζωής μέσα από τα μάτια της ποίησης και του διαχρονικού ρομαντισμού. Η ποίηση του Λόρκα,του Καβάφη,του Καρυωτάκη,μελοποιημένη από τον Γ. Γλέζο,γίνεται τραγούδι στα χείλη μας. "Τα τραγούδια της Εύας",σύνθεση και ερμηνεία του Γ. Γλέζου σε ποιήματα της Εύας Λίτινα,είναι ήδη γνωστά και θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο αυτό το χειμώνα.

Επίσης, μετά την περσινή επιτυχία των ρεμπέτικων μεσημεριών της Κυριακής,ο "Δίαυλος" συνεχίζει και για τη φετινή χρονιά με το συγκρότημα "Παλιά Ρεζέρβα",σε ρεμπέτικα, σμυρναίικα και λαϊκά. Τα μεσημέρια της Κυριακής χάνουν τη μελαγχολία τους, η "Παλιά Ρεζέρβα" κυλάει τραγουδώντας στα μισάνοιχτα παράθυρα της μνήμης μας και φέρνει το τραγούδι και το κέφι στα μεσημέρια της Κυριακής. Στην "Παλιά Ρεζέρβα" συμμετέχουν οι: Βασίλης Αθανασόπουλος (κιθάρα - τραγούδι), Βαγγέλης Αλεξανδρόπουλος (πιάνο), Γιάννης Παπάζογλου (ούτι, μπουζούκι, μπαγλαμάς), Αντώνης Μακρής (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι) και Σοφία Νικολαϊδου (τραγούδι).

Τέλος, κάθε Κυριακή (10.30μμ) ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του σας προσκαλούν σε βραδιές Νέου Κύματος, έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, αλλά και σε τραγούδια από την παλιά και νέα δισκογραφία του.

Μαθητικοί μουσικοί αγώνες

Στις 21 του Δεκέμβρη, στην αίθουσα "Παλλάς", ολοκληρώθηκαν οι "Πανελλήνιοι Μαθητικοί Μουσικοί Αγώνες" με την πανηγυρική απονομή των βραβείων. Το νησί των Φαιάκων κατέκτησε τη χρυσή πρωτιά με τέσσερα χρυσά βραβεία στις Ορχήστρες. Επίσης, πρώτο βραβείο στις Ορχήστρες πήραν το Μουσικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας.Στις Χορωδίες πήραν ένα χρυσό βραβείο το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και η Λεόντειος Σχολή Αθηνών.Χρυσό βραβείο πήρε η Θεσσαλονίκη και στη Βυζαντινή Χορωδία (τα εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος), παράλληλα με τη Ρόδο που έκανε πολύ θετική εντύπωση με τη μαζική και επιτυχημένη συμμετοχή της (Μουσικό Σχολείο Ρόδου).

Στη χορωδία Δημοτικής Μουσικής, το πρώτο χρυσό βραβείο απέσπασε φέτος το Γυμνάσιο Πολυστίπου Ξάνθης με ελληνικά και πομακικά τραγούδια.Επίσης, στην Ορχήστρα Δημοτικής Μουσικής, το πρώτο βραβείο απέσπασε το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.Στα ατομικά μουσικά αγωνίσματα στην κλασική δημοτική και βυζαντινή μουσική κατέκτησαν το πρώτο χρυσό βραβείο. Επίσης, απονεμήθηκαν βραβεία σε ατομικά μουσικά αγωνίσματα: κλασική μουσική πιάνο, κιθάρα, βιολί και βιολοντσέλο. Στη δημοτική μουσική σόλο όργανο, σόλο τραγούδι και στη βυζαντινή μουσική σόλο τραγούδι.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Μαθητών Νομαρχίας Αθηνών διοργανώνει στις 4/1 (12μ-2μμ) και 5/1 (5.30μμ-7.30μμ), σεμινάριο με θέμα "Η συντήρηση και ο καθαρισμός των μουσικών οργάνων".Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Λυκείου Ηλιούπολης (Ολυμπιονικών, περιοχή Αστυνομικά), σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.Θα μιλήσει ο ειδικός χημικός Γιώργος Ταυλαρίδης.Το σεμινάριο απευθύνεται σε οργανοποιούς, συντηρητές έργων τέχνης και κυρίως σε μουσικούς. Θα γίνει ειδική αναφορά στη συντήρηση του ξύλου, του μετάλλου και του δέρματος, στα βερνίκια, στους τρόπους καθαρισμού, αποθήκευσης και μεταφοράς των μουσικών οργάνων.

Αγαπώ την καλή μουσική

Αγαπώ την καλή μουσική, με την ευρύτερη έννοια, σημαίνει να μπορώ να ακούω διαφορετικές μουσικές, να καταλάβω διαφορετικούς ερμηνευτές.

Να νιώθω τον Μότσαρτ και τον Τσιτσάνη, την Κάλλας, την Μπέλλου και την Νίνου, τον Ρίχτερ, τον Αμστρογκ, τον Χιώτη και τον Σούκα.

Μόνο με πλουραλιστική προσέγγιση στις διαφορετικές μουσικές δημιουργίες, με αγάπη, αφοσίωση και ακουστική εξάσκηση, μπορεί κάποιος να μάθει να ακούει καλή μουσική.

Ο Γ. Τσαρούχης έλεγε "ότι, με κόπο, προσπάθεια, ξεκαθάρισμα, τάξη, ψάξιμο, με αναζήτηση και πνευματική προσπάθεια μπορεί να αγαπήσει απόλυτα κι ελεύθερα".

Η μουσική δεν έχει σύνορα, γεννιέται μέσα στα σύνορα για να τα ξεπεράσει.

***

Καλή μουσική δεν είναι μόνο μία.

Καλές μουσικές είναι αυτές που δημιουργούνται από ειλικρινή, άρτια καλλιτεχνικά, εκφραστικά, πνευματικά, πλούσια συναισθηματικά, δημιουργικά άτομα.

Οι καλές μουσικές εκφράζουν ολόκληρους λαούς, εποχές, μουσικά κινήματα, ομάδες δημιουργών. Εκφράζουν το προσωπικό, το κοινωνικό, πνευματικό, ψυχικό, συναισθηματικό, το επίγειο, το μεταφυσικό.

Πόσο δίκιο είχε ο Γ. Τσαρούχης όταν έλεγε ότι αγαπούσε δύο διαφορετικές τραγουδίστριες, που ερμήνευαν δημιουργίες δύο διαφορετικών εποχών! Την κλασική Μαρία Κάλλας και τη λαϊκή, κλασική τώρα πια, Σωτηρία Μπέλλου.

Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Συνθέτης - καθηγητής



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ