Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγαπώ την καλή μουσική

Αγαπώ την καλή μουσική, με την ευρύτερη έννοια, σημαίνει να μπορώ να ακούω διαφορετικές μουσικές, να καταλάβω διαφορετικούς ερμηνευτές.

Να νιώθω τον Μότσαρτ και τον Τσιτσάνη, την Κάλλας, την Μπέλλου και την Νίνου, τον Ρίχτερ, τον Αμστρογκ, τον Χιώτη και τον Σούκα.

Μόνο με πλουραλιστική προσέγγιση στις διαφορετικές μουσικές δημιουργίες, με αγάπη, αφοσίωση και ακουστική εξάσκηση, μπορεί κάποιος να μάθει να ακούει καλή μουσική.

Ο Γ. Τσαρούχης έλεγε "ότι, με κόπο, προσπάθεια, ξεκαθάρισμα, τάξη, ψάξιμο, με αναζήτηση και πνευματική προσπάθεια μπορεί να αγαπήσει απόλυτα κι ελεύθερα".

Η μουσική δεν έχει σύνορα, γεννιέται μέσα στα σύνορα για να τα ξεπεράσει.

***

Καλή μουσική δεν είναι μόνο μία.

Καλές μουσικές είναι αυτές που δημιουργούνται από ειλικρινή, άρτια καλλιτεχνικά, εκφραστικά, πνευματικά, πλούσια συναισθηματικά, δημιουργικά άτομα.

Οι καλές μουσικές εκφράζουν ολόκληρους λαούς, εποχές, μουσικά κινήματα, ομάδες δημιουργών. Εκφράζουν το προσωπικό, το κοινωνικό, πνευματικό, ψυχικό, συναισθηματικό, το επίγειο, το μεταφυσικό.

Πόσο δίκιο είχε ο Γ. Τσαρούχης όταν έλεγε ότι αγαπούσε δύο διαφορετικές τραγουδίστριες, που ερμήνευαν δημιουργίες δύο διαφορετικών εποχών! Την κλασική Μαρία Κάλλας και τη λαϊκή, κλασική τώρα πια, Σωτηρία Μπέλλου.

Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Συνθέτης - καθηγητής


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ