Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΔΡΑ
Επανέρχεται η "Virgin"

Το "παράθυρο", που είχε αφήσει το ΚΑΣ, φαίνεται πως άνοιξε τώρα τους "ασκούς του Αιόλου"

Οταν στις 2/4/97 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έκλεινε την πόρτα στο αίτημα της εταιρίας "Virgin" για ανέγερση ξενοδοχείου στον οικισμό Καμίνι της Υδρας (τα σχέδια αφορούσαν περιοχές εντός και εκτός ορίων οικισμού), παράλληλα άνοιγε ένα παράθυρο,λέγοντας ότι "εάν μία μελέτη για ανάλογη χρήση διατάσσει τα κτίρια με τρόπο που δε διαταράσσει την ισορροπία των όγκων μεταξύ τους, τις σχέσεις κενών και πλήρων χώρων και συμμορφώνεται με την κλίση του εδάφους, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά". Με άλλα λόγια, άνοιγε ο δρόμος για την οικοδόμηση όσων αδόμητων εκτάσεων υπάρχουν εντός του οικισμού, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΤ είχε ήδη χαρακτηρίσει το Μικρό Καμίνι "κορεσμένο τουριστικά".

Σε αυτό το "παράθυρο" (σημειώνεται ότι η "Virgin" έχει 11 στρέμματα εντός ορίων οικισμού) είχαν μειοψηφήσει κάποια μέλη του ΚΑΣ, φοβούμενα ότι η εταιρία θα επανέλθει με νέο αίτημα, παρά τις αντίθετες, αλλά ανεπίσημες, διαβεβαιώσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου. Αλλωστε, στη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι της εταιρίας έλεγαν προκλητικά "είναι δικαίωμά μας το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα στρέμματα εντός του οικισμού".

Αξιοποιώντας, λοιπόν, αυτό το "δικαίωμα", το οποίο φανερά άντλησαν από τη χαλαρή στάση του ΚΑΣ ως προς την προστασία της Υδρας, αξιοποιώντας ακόμα τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Υδρας, το οποίο ενέκρινε (!) εκ νέου το ξενοδοχείο, αν και τέτοιου είδους εγκρίσεις είναι εκτός αρμοδιότητός του, η "Virgin", σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να υποβάλει στο ΚΑΣ νέα σχέδια για την ανέγερση ξενοδοχείου εντός ορίων οικισμού.Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ενδεχομένως τα νέα σχέδια να αφορούν και την εκτός ορίων οικισμού ιδιοκτησία. Για το νέο μάλιστα εγχείρημα της εταιρίας οργιάζουν φήμες που λένε ότι έχουν επιστρατευτεί άτομα αμφιβόλου ποινικού μητρώου που υπερασπίζονται την ανέγερση του ξενοδοχείου μέσα από σελίδες καινούριας αθηναϊκής εφημερίδας, πίσω από την οποία, επίσης φημολογείται, ότι υπάρχει γνωστός επιχειρηματίας με ειδικά ενδιαφέροντα στην Υδρα.

Ολα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγες μέρες μετά την υπογραφή της απόφασης του ΚΑΣ από τον υπουργό Πολιτισμού. Πάντως, οι φορείς που αντιτίθενται στα νέα σχέδια της "Virgin" δηλώνουν ότι σε περίπτωση που δοθεί άδεια θα προσφύγουν στο ΣτΕ, η νομολογία του οποίου απαγορεύει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στην Υδρα.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ