Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Πολύς λόγος, πολύ χρήμα, λίγο έργο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση και διαφήμιση, προβλήθηκε χτες στο μισοάδειο "Ολύμπιον" το πολύ αξιόλογο ντοκιμαντέρ "Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων",που διαπραγματεύεται την ιστορία και συμβολή του εβραϊκού στοιχείου στη διαμόρφωση του ιστορικού προσώπου της πόλης. Το ντοκιμαντέρ, σε κείμενα του Β. Βασιλικού,σκηνοθεσία του Δημήτρη Σοφιανού και συμπαραγωγή του ΟΠΠΕΘ, αντί να αξιοποιηθεί έγκαιρα, προβλήθηκε στο... παραπέντε της λήξης της "Πολιτιστικής" και μάλιστα σε ώρα ακατάλληλη, στις 12 το μεσημέρι, ερήμην και πάλι των εργαζομένων της πόλης.

Να σημειωθεί ότι η "Θεσσαλονίκη των Εβραίων" απαντά στην ανιστόρητη εναρκτήρια παράσταση της "Πολιτιστικής", η οποία αποσιωπούσε τα σημαντικότερα και καθοριστικά ιστορικά γεγονότα αυτής της πόλης. Κι όμως, εκείνη την τραγελαφική, μέχρι γελοιότητας, αντιδραστικής αντίληψης κακοτεχνία, οι διοικούντες τον ΟΠΠΕΘ την πρόβαλαν παντοιοτρόπως, ενώ αυτό το ντοκιμαντέρ που είχε αξία το άφησαν σχεδόν στην αφάνεια, καθώς ελάχιστοι Θεσσαλονικείς το είδαν χτες και από τους οποίους οι περισσότεροι είναι μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την ιστορική διαδρομή των Εβραίων από το 1492, χρονιά του μεγάλου διωγμού των Εβραίων από την Ιβηρική Χερσόνησο, την εγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη και τη ζωή τους στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Αναφέρονται ως ιστορικοί σταθμοί η ίδρυση της εργατικής "Φεντερασιόν" από τον Αβραάμ Μπεναρόγια και η συμμετοχή του εβραϊκού προλεταριάτου της πόλης στην εξέγερση του Μάη του '36. Σημειώνεται η τεράστια ευθύνη της θρησκευτικής ηγεσίας της κοινότητας για το χαμό χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ενώ τονίζεται ο μεγάλος ρόλος της Εθνικής Αντίστασης στη διάσωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα που υποβαθμιζόταν αυτό το ντοκιμαντέρ, το Γραφείο Τύπου του ΟΠΠΕΘ πληροφορούσε τον Τύπο ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣέγινε εκτίμηση του έργου του. Αντί του αυτοκριτικού απολογισμού που όφειλε να κάνει το ΔΣ, δηλώνει "απόλυτα ικανοποιημένο", ισχυριζόμενο ότι "επιτελέστηκε ένα έργο μοναδικό σε πολλούς τομείς". Επαίρεται μάλιστα ότι η "Θεσσαλονίκη είναι σήμερα μία άλλη πόλη, από αυτήν που γνωρίζαμε εμείς και οι ξένοι το 1995, τουλάχιστον στον ευρύτερο τομέα του πολιτισμού και της επικοινωνίας"!

Ισχυρίζεται ότι οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις των ποικίλων αντιτιθέμενων συμφερόντων "απετέλεσαν δύναμη δημιουργίας"! Αρνητικά κρίνει μόνο την επικοινωνία και ενημέρωση των ΜΜΕ που έκανε ο ΟΠΠΕ (!) και εκφράζεται το "παράπονο" που δε συνεχίζεται το "μοναδικό έργο" της "ΠΠ" και μετά το '97: "Η κυβέρνηση εξήγγειλε τη λήξη του Οργανισμού και έθεσε υπό εκκαθάριση την εταιρία. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε αποδεκτή από το ΔΣ κάτω από τις πραγματικές συνθήκες και την ψυχολογία της εποχής", αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΣ του ΟΠΠΕ, που μιλά για "πλήρη, διαφανή και πολύπλευρο έλεγχο της συνολικής διαχείρισης καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον απολογισμό".

Περί αυτού, υποτίθεται, μιλούν και η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Κι όμως, ένας τέτοιος ουσιαστικός έλεγχος είναι αμφίβολο αν γίνει ποτέ...

"Οχι" του ΕΚΘ στις απολύσεις

Την ανάκληση των απολύσεων 185 εργαζομένων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή του ΕΚΘ τονίζεται: "Είστε γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την ανεργία και ιδιαίτερα με την ανεργία των νέων. Στο ήδη οξυμένο πρόβλημα προστίθεται η απόλυση 185 συναδέλφων μας, που εργάζονταν στα έργα της "Πολιτιστικής".Αναλογιζόμενη τις επιπτώσεις που θα έχει το γεγονός της απόλυσης, τόσο στην αύξηση της ανεργίας στην πόλη, όσο και την κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν τα μνημεία της πόλης, στα οποία οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνταν, και τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί, η διοίκηση του ΕΚΘ προτείνει την ανάκληση των απολύσεων και την ένταξη του προσωπικού αυτού στο ΥΠΠΟ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ