ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τίποτα δεν μπορεί να χωρίσει τους εργάτες

«Η εργατική τάξη είναι μία»! Αυτό που «φωνάζουν» οι κομμουνιστές με την καθημερινή τους δράση ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στη «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» του ΠΑΣΟΚ και το ρατσιστικό παραλήρημα του ΛΑ.Ο.Σ., αυτό που μαρτυρά ως ανάγκη η ίδια η καθημερινότητα των εργαζομένων, που ανεξάρτητα από φυλή ή χρώμα δέχονται ενιαία επίθεση από το κεφάλαιο, αυτό ήταν που την περασμένη βδομάδα έγινε μουσική, χρώμα, γλέντι, συζήτηση, μέσα από τις πλούσιες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ΚΚΕ και ΚΝΕ για τη μετανάστευση.

Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, πολλοί νεολαίοι, έσμιξαν για ακόμα μια φορά, συζήτησαν, τραγούδησαν και χόρεψαν. Εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της Γης έστησαν τις δικές τους εκδηλώσεις, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν τείχη ανάμεσα στους εργάτες. Το Πάρκο του «Φιξ», στα Πατήσια, στην Αθήνα, έγινε για ένατη συνεχή χρονιά χώρος ανάδειξης της επιτακτικής σημασίας που αποκτά η ταξική αλληλεγγύη και πάλη. Κάτι που επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία χαιρέτισε κατά την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο του κεντρικού διημέρου για τη μετανάστευση που διοργανώθηκε στο πάρκο, εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Πραγματοποιήθηκαν ακόμα εξορμήσεις και συσκέψεις με Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, με στόχο όλη αυτή η δραστηριότητα να αποτελέσει μια ουσιαστική παρέμβαση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, να γίνουν οι θέσεις του ΚΚΕ πιο πλατιά γνωστές, να συσπειρωθούν γύρω από αυτές περισσότεροι εργαζόμενοι, ντόπιοι και ξένοι. Να αναδειχτεί η ανάγκη ανασύνταξης, αναγέννησης του εργατικού κινήματος, που πρέπει να γίνει κοινή υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε οι κομμουνιστές και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις εδώ και χρόνια παρεμβαίνουν στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, πρωτοστατούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, συμβάλλουν έτσι ώστε να αναπτυχθούν στενότεροι δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών, να οργανώνονται κοινοί αγώνες. Με «όπλο» τις θέσεις που έχει επεξεργαστεί για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σταθερά και με αποφασιστικότητα το ΚΚΕ αντιμετωπίζει και τη συντονισμένη προσπάθεια που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, το κυνήγι των μεταναστών με όλα τα μέσα. Αποκαλύπτει ότι την εντεινόμενη επίθεση πυροδοτεί και ο φόβος που γεννά στο κεφάλαιο η ενίσχυση της ταξικής πάλης όλων των εργαζομένων. Παρεμβαίνει πολύμορφα αναδεικνύοντας την ανάγκη της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων. Απορρίπτει και επισημαίνει ως επικίνδυνη παγίδα το διαχωρισμό ανάμεσα σε νόμιμους και «λαθραίους» μετανάστες. Ενας διαχωρισμός που κρύβει τις αιτίες της μετανάστευσης, αθωώνει την αντιμεταναστευτική πολιτική και επιδιώκει να υψώσει ψεύτικα τείχη ανάμεσα και στους ίδιους τους μετανάστες.

Ολα αυτά αναδείχθηκαν μέσα από τις εκδηλώσεις του Κόμματος την περασμένη βδομάδα. Οτι οι εργαζόμενοι από όποια χώρα κι αν προέρχονται όχι μόνο μπορούν να κάθονται μαζί και να συζητούν, να ψυχαγωγούνται δημιουργικά, να παίζουν μαζί με τα παιδιά τους, να ενώνουν τα χέρια τους και τις φωνές τους. Αλλά και ότι - πάνω απ' όλα - χωρίς τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας των εργαζομένων δεν μπορεί να δοθεί καμία λύση στα προβλήματά τους. Γι' αυτό και Ελληνες και μετανάστες εργάτες πρέπει μαζί, αποφασιστικά, να οργανώσουν την πάλη για τη ζωή και τα δικαιώματά τους, μέχρι να χτίσουν τη δική τους κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση.


ΠΑΡΚΟ ΦΙΞ
Μίλησαν και τραγούδησαν στην κοινή τους γλώσσα

Χιλιάδες Ελληνες και μετανάστες συναντήθηκαν χτες και προχτές στο διήμερο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μοιράστηκαν τις κοινές τους αγωνίες και τα κοινά τους όνειρα

Παίζοντας πλάι - πλάι Ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα έμαθαν ότι πολλά τα ενώνουν, τίποτα δεν τα χωρίζει
Παίζοντας πλάι - πλάι Ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα έμαθαν ότι πολλά τα ενώνουν, τίποτα δεν τα χωρίζει
Μουσικές και κουβέντες «ποτισμένες» με την αλληλεγγύη της τάξης τους αντάλλαξαν για δυο μέρες μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενοι στο πάρκο του ΦΙΞ στα Πατήσια. Για ένατη συνεχή χρονιά, στο διήμερο της ΚΟΑ του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Αθήνας της ΚΝΕ για τη μετανάστευση, εργάτες από κάθε γωνιά της Γης έσμιξαν σε μια «γιορτή» που τόσο η μορφή όσο και το περιεχόμενό της διαλαλεί ότι Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι έχουν τον ίδιο εχθρό, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Μια «γιορτή» - κάλεσμα στην πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία, το Σοσιαλισμό.

Οι διήμερες εκδηλώσεις για τη μετανάστευση συμπύκνωσαν και αποτύπωσαν με εικόνες, εκδηλώσεις, συζητήσεις, χορό και τραγούδια τη συνολική δράση του ΚΚΕ στους μετανάστες, την πολύμορφη και καθημερινή παρέμβαση εκεί όπου δουλεύουν και ζουν οι μετανάστες. Ανέδειξαν τις θέσεις του ΚΚΕ, αποτέλεσαν και οι ίδιες οι εκδηλώσεις μια παρέμβαση, κόντρα στο κλίμα που καλλιεργείται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑ.Ο.Σ. και τα ΜΜΕ των επιχειρηματιών, κόντρα στο κυνηγητό των μεταναστών, το χτύπημα στα δικαιώματά τους, που είναι χτυπήματα συνολικά στην εργατική τάξη.

Βίαιος ξεριζωμός

Τα περίπτερα των μεταναστευτικών συλλόγων και κοινοτήτων που στήθηκαν στο διήμερο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδειχναν αυτό που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις κρύβουν: Την αληθινή αιτία της μετανάστευσης. Τον ξεριζωμό, τα αδιέξοδα. Αλλά και την πάλη για μια καλύτερη ζωή.


Οπως ενημέρωναν στο περίπτερό τους οι μετανάστες από την Ινδία, από τη χώρα τους ζουν σήμερα στην Ελλάδα 20.000 μετανάστες. Η φτώχεια τους έδιωξε από την πατρίδα και εδώ «δουλεύουν ήλιο με ήλιο» για 18-20 ευρώ μεροκάματο, κυρίως σε θερμοκήπια, χωράφια, ιχθυοτροφεία, τόνιζαν. Μένουν εκεί που δουλεύουν, σε παραπήγματα, σε αποθήκες.

«Το Κογκό δεν έχει μόνο διαμάντια, έχει και παιδιά», δήλωναν οι εργαζόμενοι από το Κογκό, εκφράζοντας με αυτά τα λόγια την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας τους από τα μονοπώλια την ώρα που ο λαός λιμοκτονεί.

Οι Μπαγκλαντέζοι εργάτες πρόβαλαν φωτογραφίες από την αγωνιστική δράση τους μαζί με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ελλάδας, στο πλευρό του ΠΑΜΕ.

Με δικά τους περίπτερα και ταμπλό - κάποια γραμμένα στη γλώσσα τους - συμμετείχαν στο Φεστιβάλ οι μετανάστες από μια σειρά χώρες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν συναντηθεί με τους κομμουνιστές και τα ταξικά συνδικάτα, όπως οι Σομαλοί, που μοιράζουν γραμμένη στα αγγλικά ανακοίνωση για τις αιτίες που τους έφεραν εδώ, όπως και το διεκδικητικό πλαίσιο του ΚΚΕ για τους μετανάστες.

Τα «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, η Σουδανική Κοινότητα, Κούρδοι Συρίας, μετανάστες από την Μπουρκίνα Φάσο, την Τανζανία, το Πακιστάν, το Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας - Τουρκίας.

Συζήτηση για τη μόρφωση των παιδιών των μεταναστών φιλοξένησε την Παρασκευή το πάρκο ΦΙΞ
Συζήτηση για τη μόρφωση των παιδιών των μεταναστών φιλοξένησε την Παρασκευή το πάρκο ΦΙΞ
Στην είσοδο του χώρου δέσποζαν ακόμα τα περίπτερα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και από το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στην Πατησίων.

Συζητάμε, τραγουδάμε, οργανώνουμε την αντεπίθεση

Για δυο μέρες στο πάρκο ΦΙΞ συνέβη αυτό που η πλουτοκρατία και τα κόμματά της φοβούνται και εμποδίζουν με χίλια τερτίπια:

Ανθρωποι του μόχθου, ντόπιοι και ξένοι, έσμιξαν, γιόρτασαν, χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί ενωμένοι. Μίλησαν για όλα όσα τους απασχολούν, έκαναν ένα ακόμα βήμα στην οργάνωση της εργατικής αντεπίθεσης. Μετανάστες που μαθαίνουν ελληνικά στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας απήγγειλαν στα ελληνικά ποιήματα για τη ζωή, τη δουλειά, την ειρήνη. Τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια, πολλοί μετανάστες κάθε ηλικίας, οικογένειες ολόκληρες, ένωσαν τα χέρια τους και τις φωνές τους κάτω από τη μουσική των Κούρδων Συρίας και του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν, γλέντησαν με δημοτικά τραγούδια από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Μίλησαν για τα παιδιά τους, το σχολείο και τη μόρφωσή τους, για τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στα παιδιά της εργατικής τάξης και πολύ περισσότερο των μεταναστών. Πίσω από τα στοιχεία και τους αριθμούς αναδείχτηκε η ταξική εκμετάλλευση, οι διακρίσεις και η «διαπολιτισμική εκπαίδευση» ως ο «φερετζές» για να κρυφτούν τα εμπόδια αυτά που βάζει η πλουτοκρατία. Στο ΦΙΞ οι εργάτες συζήτησαν και μετέφεραν πείρα από την οργάνωση στα συνδικάτα, την κοινή διεκδικητική πάλη σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με τους Ελληνες εργαζόμενους, για τα συνολικά δικαιώματα της τάξης τους, τόνισαν ότι πρέπει να ξεπεραστεί ο φόβος, ότι οι μετανάστες μόνο ενωμένοι και διεκδικώντας θα κατακτήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

Μετανάστριες από την Τανζανία χορεύουν σε ρυθμούς της πατρίδας τους
Μετανάστριες από την Τανζανία χορεύουν σε ρυθμούς της πατρίδας τους
Τα παιδιά των μεταναστών έπαιξαν μαζί στον παιδότοπο παίρνοντας το πρώτο σημαντικό μάθημα για τη ζωή τους: Ανάμεσα στους λαούς δεν υπάρχουν τείχη.


Για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη

Το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης ήχησε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης ήχησε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
«Δεν υπάρχουν τείχη ανάμεσα στους λαούς. Τείχη πρέπει να υψώσουν οι λαοί στο κεφάλαιο και την εξουσία του». Αυτό το ξάστερο μήνυμα έστειλαν την Πέμπτη το βράδυ Ελληνες και μετανάστες εργάτες στο 2ο Φεστιβάλ Ελλήνων και μεταναστών εργατών που διοργάνωσε η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Με τις μελωδίες του συγκροτήματος της ΚΝΕ, ένωσαν τις φωνές τους στέλνοντας το μήνυμα ότι η αντεργατική, αντιμεταναστευτική πολιτική και τα κατασταλτικά μέτρα θα συναντήσουν αντίσταση. Οτι μαζί Ελληνες και μετανάστες θα συνταχθούν στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. Οτι σήμερα που το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του έχουν βαλθεί να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι εργαζόμενοι να μείνουν ενωμένοι.

Αυτό ανέδειξε με την ομιλία του κι ο εκπρόσωπος της Σουδανικής Κοινότητας, τονίζοντας ότι ένοχος για τα δεινά των μεταναστών, για τον ξεριζωμό τους, είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ο Αρσένης Τσιριγώτης, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, κάλεσε την εργατική τάξη να δράσει από κοινού για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ.

Στο χώρο υπήρχε περίπτερο του ΠΑΜΕ για να έρθουν οι παρευρισκόμενοι σε επαφή με τα ταξικά συνδικάτα, αφού ο ενιαίος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών μέσα από αυτά είναι μονόδρομος, όπως σημείωσε ο Κώστας Ψυχογιός, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.


Πρωτοβουλίες μέσα στις εργατογειτονιές

Πριν από το διήμερο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μετανάστευση, στο πάρκο ΦΙΞ, πραγματοποιήθηκαν μικρότερες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για το θέμα σε γειτονιές της Αθήνας. Συζητήθηκαν οι λόγοι που οδηγούν στη μετανάστευση, τα νέα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης, η ανάγκη κοινής δράσης Ελλήνων και μεταναστών, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Οι κεντρικοί ομιλητές των συγκεντρώσεων ανέπτυξαν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση αλληλεγγύης της Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ στη Νέα Ιωνία, με ομιλητή τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συζήτηση ακολούθησε και μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς από ένα κουρδικό και ένα ελληνικό συγκρότημα. Στο Γαλάτσι, η Βορειοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ οργάνωσε συγκέντρωση για τα προβλήματα των μεταναστών, με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο υπήρχαν ταμπλό με φωτογραφικό υλικό. Στη συγκέντρωση των ΚΟ της Καλλιθέας μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο Περιστέρι, σε συγκέντρωση των ΚΟ, μίλησε ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ. Στο Αιγάλεω, με ομιλητή τον Γ. Πέρρο, Ιρακινοί μετανάστες εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση τους από την αστυνομία και τις διαδικασίες νομιμοποίησης. Οι μετανάστες που συμμετείχαν σε όλες τις συγκεντρώσεις καλέστηκαν στο διήμερο στο ΦΙΞ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ