ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ - ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΚΑ
Αντεργατική μεθόδευση με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας

Τα τελευταία χρόνια, η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες έχουν γίνει θύματα της επίθεσης στις κοινωνικοασφαλιστικές τους κατακτήσεις.

Πρόκειται για μια σειρά ανατροπών, τις οποίες υλοποίησαν διαδοχικά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Η πρόσφατη Σύνοδος των υπουργών Απασχόλησης, αλλά και της Συνόδου Κορυφής, το επιβεβαιώνουν με το παραπάνω. Κύριος στόχος τους είναι να διαμορφώσουν ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμα πιο πολλά κέρδη, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και συνολικά του κεφαλαίου.

Το πρόβλημα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι πρωτίστως πολιτικό - ταξικό. Οσο υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη, τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ασφάλιση θεωρούνται κόστος, που περιορίζουν τα κέρδη.

Γι' αυτό παίρνουν μέτρα που τα περιορίζουν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, διευρύνοντας και εντείνοντας την εκμετάλλευση. Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για το διαχωρισμό των Κλάδων Σύνταξης και Υγείας στο ΙΚΑ, αυτό υπηρετεί. Για όλα αυτά, καθώς και για τις βαριές αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους, μιλούν σήμερα στον «Ρ» ο Γιώργος Νάνος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος, και ο Θωμάς Κακαβάς, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατάργηση δικαιωμάτων


-- Τι εξυπηρετεί ο προωθούμενος διαχωρισμός του Κλάδου Σύνταξης από τον Κλάδο Υγείας στο ΙΚΑ; Πώς εντείνεται συνολικά η επίθεση στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και της Υγείας - Πρόνοιας;

Γιώργος Νάνος: Ο προωθούμενος διαχωρισμός του Κλάδου της Υγείας από τη Σύνταξη αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και μέσα σε αυτό ιδιαίτερα της Υγείας, αφού μιλάμε για διαχωρισμό του Κλάδου της Υγείας. Είναι ένα μέτρο που εντάσσεται στη στρατηγική του κεφαλαίου και η οποία αποτυπώνεται και από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις πρόσφατες, και ιδιαίτερα τώρα με τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και των κομμάτων της ΕΕ και έγκειται στο εξής: Τους απασχολεί το πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματική δράση. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτής της κεντρικής κατεύθυνσης που έχουν, που αποτελεί στρατηγικό στόχο, μιλάνε με όρους εξόδου από την κρίση, και τι θα γίνει μετά την κρίση. Με μια κουβέντα λοιπόν, αυτό απαιτεί πιο φτηνούς εργαζόμενους. Ηταν φτηνοί οι εργαζόμενοι, αλλά πρέπει να τους μετατρέψουμε σε ακόμα πιο φτηνούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτόν το στόχο. Ενας, λοιπόν, από τους τρόπους είναι να μειώσουν το εργατικό κόστος. Κόστος εννοείται από τη δική τους τη μεριά, γιατί εμείς δε θεωρούμε ότι ο εργάτης κοστίζει, αφού είναι ο μοναδικός, ο αποκλειστικός, ή ο κατ' εξοχήν παραγωγός του πλούτου.

Ενας, λοιπόν, τρόπος είναι να μειώσουν το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, προκειμένου να πετύχουν αυτόν το στόχο. Που κομμάτι του είναι η Υγεία και η Πρόνοια, μαζί φυσικά με τη σύνταξη, τα επιδόματα, κλπ. Αρα, λοιπόν, αυτό το βήμα έρχεται να υλοποιήσει αυτόν το στόχο, που σημαίνει δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η παροχή υπηρεσιών υγείας να είναι στο ελάχιστο επίπεδο. Θα λέγαμε, ίσα ίσα να εξασφαλίζουν ώστε η εργατική δύναμη, δηλαδή η ικανότητα του εργαζόμενου για εργασία, να διατηρείται στο επίπεδο εκείνο που να μπορούν να τον αξιοποιούν, προκειμένου να ικανοποιήσουν το στόχο τους για κέρδη.

Εχει και ένα δεύτερο στοιχείο, και εδώ φαίνεται και η αντιφατικότητα που υπάρχει στην ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη, που ο καπιταλισμός είναι υποχρεωμένος για να μπορέσει να έχει ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματική δράση, κέρδη δηλαδή, από τη μια μεριά χτυπάει τα δικαιώματα του εργαζόμενου και τα χτυπάει με δραστικό τρόπο, από την άλλη, όμως, θέλει να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο τέτοιων παροχών, προκειμένου και να τον κρατάει σε μια κατάσταση ικανότητας για εργασία, αλλά και για να αντιμετωπίζει τις ακραίες καταστάσεις, δηλαδή φαινόμενα φτώχειας, εξαθλίωσης, κλπ. Αυτό δεν μπορεί να το λύσει. Δηλαδή, ενώ παίρνει μέτρα και προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα, που ο ίδιος ο καπιταλισμός δημιουργεί, με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί κάποιο άλλο πρόβλημα και με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται αυτή την πορεία.

Θωμάς Κακαβάς: Νομίζω ότι είναι καθαρό ότι δεν πρόκειται για αλλαγές, οι οποίες θα βελτιώσουν την κατάσταση των εργαζομένων είτε στον τομέα της Υγείας, είτε της Σύνταξης, είτε των εργασιακών σχέσεων, γιατί αυτή την περίοδο έχουμε μια γενικότερη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με τις πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών της ΕΕ. Είναι συνδεμένα αυτά τα τρία ζητήματα, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα έχουν αλλαγές και στο Ασφαλιστικό και στην υγεία και στη ζωή των εργαζομένων και στις συντάξεις. Και η υγεία πιστεύω ότι με το συγκεκριμένο μέτρο αντιμετωπίζεται σαν κόστος, που πρέπει να απαλλαγεί το κράτος και η εργοδοσία και να μεταφερθεί στον εργαζόμενο όλο το κόστος, όπως το θεωρούν οι εργοδότες.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω και της Κάρτας Υγείας με βάση τα οικονομικά του κάθε Ταμείου ή των ενοποιούμενων Ταμείων, που μπορεί αυτά να γίνουν σταδιακά, πάντως ο στόχος είναι για ενιαίες παροχές προς τα κάτω. Μπορεί να επιτευχθεί να ενοποιηθούν πρώτα όσα Ταμεία συγχωνεύτηκαν στο ΙΚΑ και μετά και το ΙΚΑ ή και της ΑΔΕΔΥ ή και όλων των άλλων Ταμείων. Τα σχέδια, πάντως, είναι για ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας με παροχές προς τα κάτω. Θα υπάρχει Κάρτα Υγείας, ήδη υπάρχουν τα πρωτόκολλα, για φαρμακευτικές πράξεις, για το τι υγεία θα έχει, τυποποιημένα και ό,τι είναι πέρα από αυτά τα πακέτα, τα προκαθορισμένα και τυποποιημένα, θα πληρώνεται κατευθείαν από τον εργαζόμενο. Αυτό θα είναι χειροτέρευση στον Τομέα Υγείας.

Ενα άλλο ζήτημα, αυτήν την περίοδο προσπαθεί η κυβέρνηση να πει ότι μπορεί να βάλουμε μια τάξη σε αυτά τα ζητήματα, η τάξη - είπαμε - θα είναι να πληρώσει περισσότερο ο εργαζόμενος. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση; Από την 1/1/2009, τα όρια για να έχει κάποιος βιβλιάριο υγείας ανέβηκαν από τα 50 στα 60 ένσημα, έτσι μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι πάνω από 300.000 εργαζόμενοι θα μείνουν έξω από τις παροχές υγείας, αφού δε συμπληρώνουν αυτά τα ένσημα. Αυτό θα επιτείνεται όσο θα ενισχύεται, ας πούμε, η εκ περιτροπής εργασία, λιγότερα μεροκάματα θα κάνει κάποιος εργαζόμενος, και του χρόνου που θα πάνε στα 70 ένσημα, σε πέντε χρόνια πρέπει να φτάσεις να έχεις 100. Αυτό ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους οικονομικούς μετανάστες, και θα χειροτερέψει η κατάσταση αυτού του τμήματος ακόμα περισσότερο.

Στις επικουρικές ή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ξεκίνησε από το 2009 η μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Από το 22% που έχανε από τη σύνταξη, τώρα χάνει 30%. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, πρέπει μέσα σε 8 χρόνια να μειωθούν στο 20%.

Ραγδαία υποβάθμιση υπηρεσιών Υγείας

-- Τι σημαίνει η αποσύνδεση των παροχών Υγείας - Πρόνοιας από τις εισφορές στα Ταμεία και τα χρόνια εργασίας;

Γ. Ν.:Αυτό έχει την εξής σημασία. Πάμε με επιταχυνόμενους ρυθμούς στο να συνδέεται η παροχή των υπηρεσιών Υγείας με το πόσο έχει πληρώσει ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Το δεύτερο, ταυτόχρονα, είναι το ότι αυτοί όλοι οι Οργανισμοί που διαθέτουν υπηρεσίες Υγείας όπως είναι ασφαλιστικά ταμεία, όσα διαθέτουν, θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτές όλες οι υπηρεσίες και των ασφαλιστικών ταμείων δε θα απευθύνονται αποκλειστικά στους ασφαλισμένους τους, αλλά θα είναι παραγωγή υπηρεσιών, πωλητές υπηρεσιών, τις οποίες θα αγοράζουν οι ασφαλισμένοι σε όποιο χώρο και αν ανήκουν. Δηλαδή πάμε σε ένα νέο μοντέλο με πιο βαθιά τα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας. Αυτοί λοιπόν θα παράγουν υπηρεσίες, θα τις πουλούν και θα τις αγοράζουν οι ασφαλισμένοι, τα ασφαλιστικά ταμεία όσο υπάρχουν σε αυτό τον αριθμό μέχρι να γίνει η ενοποίηση. Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, θα γίνεται αυτή η παροχή υπηρεσιών. Για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο να αποσυνδεθεί, ώστε να υπάρχει με σαφή τρόπο αυτή η επιχειρηματική δράση.

Αυτή η εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση ούτε με αναβάθμιση υπηρεσιών Υγείας, ούτε με βελτίωση παροχών, ίσα ίσα γίνεται το ανάποδο. Φεύγει από τη μέση η χρηματοδότηση από το κράτος και μειώνουν τη χρηματοδότηση και από τις εισφορές των εργοδοτών, διότι αυτό επιβάλλει η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματική δράση.

Μια ακόμα πλευρά. Ολη αυτή η εξέλιξη έχει άμεση σχέση με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή να το πω και με έναν πιο απλό τρόπο. Αυτή η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η μερική απασχόληση, τα επιδοτούμενα προγράμματα και παντός είδους εργασιακές σχέσεις που εφαρμόζονται σήμερα, έχει έναν αντίκτυπο στη χρηματοδότηση των ίδιων των Ταμείων. Αυτό λοιπόν θα έχει τη συγκεκριμένη επίπτωση στα Ταμεία. Το προβλέπουν και παίρνουν και αυτό το μέτρο. Υπάρχει και μια τρίτη πλευρά, ότι ακριβώς λόγω αυτών των εξελίξεων φαίνεται ότι θα επικρατήσει το στοιχείο της εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών, ανάλογα με το τι χρηματοδότηση θα κάνει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Αυτό τώρα τι σημαίνει: Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάτω και από την πάλη του εργατικού κινήματος, είχες ένα καθεστώς κατακτήσεων, υπήρχε ένα ενιαίο σύστημα, είχες και το 8ωρο το οποίο κατά βάση ήταν αυτό που κυριαρχούσε σαν ωράριο εργασίας, σταθερό, κλπ., είχε εξασφαλιστεί ένα ενιαίο σύστημα παροχών που βεβαίως ήταν πάντα πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, όμως ήταν ενιαίο. Η ίδια η βάρδια της εργατικής τάξης εξασφάλιζε με τη δουλειά της και τις κατακτήσεις την περίοδο του συνταξιοδοτικού της βίου και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Τώρα αυτό σπάει με αυτό τον τρόπο.

-- Επικαλούνται το επιχείρημα ότι θέλουν να καλυτερέψουν την κατάσταση στο ΙΚΑ. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στο ΙΚΑ και για τι είδους «νοικοκύρεμα» μιλάμε;

Θ. Κ.: Υπάρχει ένα έλλειμμα που αυτό επιδεινώνει την κατάσταση και στον τομέα των συντάξεων, δηλαδή παίρνουν χρήματα από τις συντάξεις, επειδή δε δίνουν αυτά τα 5,5 δισ. που έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια καταβροχθίσει οι κεφαλαιοκράτες. Είναι συνειδητή πολιτική που οδηγεί στη χρεοκοπία. Από εκεί και πέρα, π.χ. τα Ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, με τον τρόπο που εντάσσονται, χωρίς να δίνονται τα χρήματα που έπρεπε, μπαίνουν για το 2009 με έλλειμμα πάνω από 1,5 δισ. Σε επίπεδο 20ετίας - και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε οι ίδιοι οι υπουργοί - είναι περίπου 22 δισ. ευρώ. Τελευταίο παράδειγμα είναι οι οικειοθελείς αυτές αποχωρήσεις, που τα γλιτώνουν αυτές οι λεγόμενες ΔΕΚΟ, οι μεγαλοτραπεζίτες, οι μεγαλομέτοχοι του ΟΤΕ. Απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους και τα αναλαμβάνει ο εργαζόμενος, εμείς δηλαδή οι ασφαλισμένοι και αυτοί που μπαίνουν μέσα στα Ταμεία μετά από λίγα χρόνια όλοι μαζί θα έχουμε πρόβλημα.

Η εισφοροδιαφυγή, μια μόνιμη κατάσταση με τις συνεχιζόμενες ρυθμίσεις και ετοιμάζεται ένα ακόμα πιο αντιδραστικό σχέδιο τώρα για τέτοιες ρυθμίσεις που λέει ότι θα πηγαίνει ο εργοδότης και θα λέει δεν έχω να πληρώσω, μπορώ να σου δώσω τόσα, παίρνω την ασφαλιστική μου ενημερότητα και τελείωσε. Ούτε στοιχειώδη. Από όπου και αν το κοιτάξεις είναι απαλλαγή. Το «νοικοκύρεμα» σημαίνει ότι το ΙΚΑ μετατρέπεται σε έναν Οργανισμό ο οποίος χρηματοδοτεί το ιδιωτικό κεφάλαιο είτε αυτό είναι υγεία είτε αυτό είναι φαρμακευτικές εταιρείες - πάνω από 2,5 δισ. ευρώ δίνονται κατ' έτος - και ενώ λένε ότι θα περιορίσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή εννοούν να μη δίνουν φάρμακα που έχει ανάγκη ο λαός. Αλλά πώς γίνεται, όμως, κάθε χρόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες με διάφορα κόλπα να ανεβάζουν τις τιμές των φαρμάκων και ανεβαίνει το κόστος.

Γ. Ν.: Νοικοκύρεμα είναι συνειδητή ορολογία. Παραπέμπει στη διαχείριση. Το γεγονός είναι ότι το νοικοκύρεμα το επικαλέστηκαν όλες οι κυβερνήσεις μηδεμιάς εξαιρουμένης όλα αυτά τα χρόνια. Και η αποστολή αυτού του επιχειρήματος ήταν να κρύψουν την ουσία του προβλήματος. Και ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι είμαστε σε μια ταξική κοινωνία, τα μέσα παραγωγής είναι ιδιοκτησία του κεφαλαίου. Ο εργάτης παράγει όλο τον πλούτο, τον κλέβει όμως ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής. Είναι γνωστό ότι ο εργαζόμενος πληρώνει κανονικότατα τις εισφορές του που είναι δικός του πλούτος. Είναι επίσης γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πλούτου που παράγεται πηγαίνει για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αν αυτό δεν ανατραπεί, ουδεμία διαχείριση, ουδέν νοικοκύρεμα μπορεί να φέρει αποτελέσματα τα οποία να είναι σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Επομένως, αυτοί όταν μιλάνε για νοικοκύρεμα θέλουν να κοιμίσουν τον κόσμο.

Ας πάρουμε και τις αναπηρικές συντάξεις, τι επικαλούνται, ότι υπάρχουν ανάπηροι - «μαϊμού». Μα αν υπάρχουν και όσοι υπάρχουν, ποιος τους έκανε; Μηδεμιάς εξαιρουμένης κυβέρνησης, τους χρησιμοποίησε για ρουσφέτια, για να βρίζουν σήμερα, για να αποτελούν το άλλοθί τους σήμερα.

Θ. Κ.: Πάντως να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ΕΕ έχει μειωθεί πολύ και ο αριθμός όσων παίρνουν αναπηρικές συντάξεις και το ποσό που παίρνουν κατά μέσο όρο είναι 500 ευρώ.

Γ. Ν.:Και υπάρχει άλλη μια επικίνδυνη πλευρά. Δηλαδή τι λέει σήμερα ο πρωθυπουργός; Για την κατάσταση που βιώνουν οι ανάπηροι δε φταίει η αντιλαϊκή πολιτική, φταίνε οι 200, 300, 1.000 ανάπηροι οι οποίοι είναι «μαϊμού». Δηλαδή πάλι προβάλλει ένα επιχείρημα για να κρύψει την ουσία της εκμετάλλευσης. Μα εδώ γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες εργοδοτικά εγκλήματα που αφήνουν μπρος στο κέρδος ανάπηρους, σακαταμένους, μέχρι και νεκρούς. Σκοτώνουν κόσμο δηλαδή μπροστά στα κέρδη. Γι' αυτό δεν είπε τίποτα ο πρωθυπουργός.

Η ανταποδοτικότητα βραχνάς για τα λαϊκά στρώματα

-- Τι γίνεται με τα επαγγελματικά Ταμεία και το ρόλο τους στην Ασφάλιση;

Θ.Κ.:Από παλιότερα, η ΕΕ ισχυριζόμενη το γνωστό ότι είναι μεγάλο το βάρος για τα ασφαλιστικά Ταμεία προωθεί το σύστημα των 3 πυλώνων, δηλαδή μια κατώτατη σύνταξη στο επίπεδο της ελεημοσύνης, τα επαγγελματικά ταμεία και τρίτος πυλώνας η ιδιωτική ασφάλιση. Τελευταία η έκθεση για το μέλλον των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης της ΕΕ επαναφέρει το ζήτημα ότι πρέπει να προωθηθεί το σύστημα των 3 πυλώνων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (βλέπε γυναίκες δημόσιο). Είναι σοβαρές οι ευθύνες όλων των πολιτικών δυνάμεων. Εκαναν ειδικές ημερίδες στη ΓΣΕΕ για να φέρουν αυτά τα επαγγελματικά ταμεία στην Ελλάδα.

Εχουν δυο τρόπους να βάλουν το ζήτημα: Είτε να περιορίσουν την επικουρική και υπάρχει αυτή η κατεύθυνση και να ανεβαίνει η επαγγελματική και η ΓΣΕΕ μέσα από το μνημόνιο που υπέγραψε με τον ΣΕΒ έχει ειδική διάταξη που ευνοεί τα επαγγελματικά Ταμεία. Είτε να ενώσουν την κύρια με την επικουρική να είναι το δεύτερο η επαγγελματική σύνταξη και το τρίτο κατευθείαν στο στόμα του λύκου στην ιδιωτική ασφάλιση.

Το δεύτερο βέβαια δεν έχει καμία εγγύηση από το κράτος είναι εισφορές από την υπεραξία του εργαζόμενου η επαγγελματική σύνταξη. Υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία στην ΕΕ. Αυτά όπου εφαρμόστηκαν μειώνουν το πρώτο τμήμα της σύνταξης και σε χώρες μάλιστα που εμφανίζονται ως ο παράδεισος. Η ΕΕ το λέει καθαρά μέσα από τις οδηγίες της να απαλλαγούν τα κράτη από τα χρήματα που δίνουν για την Κοινωνική Ασφάλιση και να αναλάβει ο καθένας εξατομικευμένα για τη σύνταξη.

Γ.Ν. Να συμπληρώσω πριν για τα Επαγγελματικά Ταμεία ότι είναι μορφή ιδιωτικής ασφάλισης, πρώτον. Δεύτερον μέσω αυτού του τρόπου μπαίνουν οι βάσεις το να χτυπηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης. Διότι θα γίνεται κατά εργοστάσιο, κατά τόπο δουλειάς, κλπ. Εδώ τι χαρακτηριστικό υπάρχει. Στα επαγγελματικά ταμεία, ενώ είναι αποσαφηνισμένο το ποσό που θα δίνει ο κάθε εργαζόμενος δεν είναι καθόλου αποσαφηνισμένο το τι παροχές θα έχει, διότι θα εξαρτιέται από τις επενδύσεις και αν αυτές θα έχουν απόδοση στο μέλλον. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να δίνει ο άλλος και να χρηματοδοτεί το δεύτερο πυλώνα να μπει στο χρηματιστήριο ή σε μετοχές, ή αλλού, γιατί έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα, δηλαδή είναι ένα σύστημα που επενδύεις χρήματα με την πίστη ότι κάποτε θα σου αποδώσουν. Η εμπειρία η διεθνής είναι ότι βρέθηκαν ολόκληρα εργοστάσια που έκλεισαν και μαζί τους έκλεισαν τα Ταμεία, (ΕΝΡΟΝ στις ΗΠΑ).

Το «κόστος» και το «πλαφόν»

-- Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο διαχωρισμό και τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία και όσα έχουν εξαγγελθεί για την κάρτα Υγείας;

Γ.Ν.:Αμεση σχέση. Αμεσότατη. Μιλάμε για το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, ηλεκτρονική κάρτα Υγείας, η οποία έχει εξαγγελθεί και μπαίνει στη διαδικασία υλοποίησης. Δεύτερον, έχουμε τα ιατρικά και φαρμακευτικά πρωτόκολλα. Τρίτον, έχουμε τις πιστωτικές μονάδες που θα λειτουργούν αυτές οι κάρτες. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτές οι κάρτες δεν αντικαθιστούν ένα χάρτινο βιβλιάριο Υγείας με ένα ηλεκτρονικό που θα διευκολύνει, κλπ. Η σαφής εξαγγελία είναι ότι αυτή η ηλεκτρονική κάρτα Υγείας θα λειτουργεί όπως η τηλεκάρτα στα τηλέφωνα. Θα σου πιστώνει κατ' έτος ένα όριο πιστωτικών μονάδων που θα δικαιούσαι μέχρι αυτό το πιστωτικό όριο να καταναλώνεις και ιατρικές υπηρεσίες και εργαστηριακές εξετάσεις και φαρμακευτική δαπάνη. Και πρέπει να θυμίσω ότι στο σχέδιο νόμου που έχει φέρει η κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, οι πιστωτικές μονάδες θα καθορίζονται και με την οικονομική πολιτική του κάθε ασφαλιστικού Ταμείου. Τώρα που είμαστε σε μια φάση περιορισμού δραστικού των εσόδων, που οι ίδιοι λένε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση, κλπ. θα βγει το ασφαλιστικό Ταμείο και θα πει ότι πέρσι είχες δικαίωμα να καταναλώσεις 100 μονάδες, φέτος έχεις 80. Μέσω αυτού του τρόπου λοιπόν είναι ένας μηχανισμός δηλαδή που είναι έτοιμος και θα έχει αυτή την επίπτωση. Υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Προσπαθούν σε αυτό να προσδώσουν μια δημοκρατία ότι γνώριζες εκ των προτέρων τι δικαιούσε, επομένως έχεις ευθύνη εάν παραβείς αυτό το όριο.

Η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και το κίνημα

-- Ολα αυτά έρχονται λίγο μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδους Κορυφής, όπου αποφασίστηκε η μετακύλιση της ευθύνης....

Γ.Ν.:Στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, είναι χαρακτηριστικό ένα σημείο: Οτι η λεγόμενη πράσινη οικονομία και ο χώρος της Υγείας - Πρόνοιας, είναι κατ' εξοχήν πεδία που μπορούν να γίνουν επενδύσεις και να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δράση. Τώρα ουσιαστικά αυτή η άτυπη κοινωνική μέριμνα όπως την ονομάζουν, είναι η λεγόμενη τρίτη οικονομία. Που και αυτή επιχειρηματική δράση είναι, εκτιμούν όμως ότι κοστίζει πιο φτηνά και μάλιστα προβλέπουν ότι σε αυτές τις δομές, να το πω έτσι, σε αυτές τις δραστηριότητες, θα εντάσσονται εργαζόμενοι και ιδιαίτερα γυναίκες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια λειτουργία αυτών των δομών που θα δραστηριοποιούνται και σε πλευρές της κοινωνικής δράσης, σε κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν. Και αυτό το επιλέγουν, γιατί θεωρούν ότι οι γυναίκες από τη θέση τους μέσα στην κοινωνία, το ότι έχουν μια ενασχόληση στην οικογένεια, στα παιδιά, στους γονείς, με τους γέροντες κλπ., έχουν αποκτήσει μια σχετική ικανότητα, με μια μικρή εκπαίδευση θα μπορούνε να ανταποκριθούν σε αυτό τον τομέα, δηλαδή, της οικονομίας και μάλιστα να κοστίσουν και φτηνά. Μάλιστα, οι ίδιοι λένε ότι αυτές οι μορφές δραστηριότητας μπορούν να λειτουργήσουν, να το πω, σαν αμορτισέρ των αντιδράσεων, δηλαδή να απορροφήσουν κραδασμούς, που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από την όξυνση των προβλημάτων της ανεργίας, της μη ικανοποίησης κοινωνικών παροχών κλπ. Και εδώ εντάσσονται και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φιλανθρωπικές επί πληρωμή συνήθως οργανώσεις, σύλλογοι, όλο αυτό το...

Θ.Κ.:Επειδή αυτές οι αλλαγές φαίνεται ότι θα τις προχωρήσουν στα Θερινά Τμήματα της Βουλής πρέπει, χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι, πέρα απ' το ότι είναι καλοκαίρι. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Ηδη μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και το ΠΑΜΕ βάζει αυτά τα ζητήματα και καλεί τα συνδικάτα να ενημερώσουν πιο πλατιά για να υπάρξει αντίδραση, όποτε και αν επιχειρήσουν. Γιατί συνήθως υπάρχει αυτό το ζήτημα, ότι καλοκαίρι πολλές φορές περνάνε αυτά τα μέτρα. Αυτό είναι μια καλύτερη ευκαιρία να δέσουν τα σωματεία με τους εργαζόμενους γιατί το να πας διακοπές, διακοπές πήγαμε και μετά τις εκλογές και πριν τις εκλογές που λέγανε, αλλά η ΕΕ τα έφερε τα μέτρα ακριβώς την επόμενη μέρα. Δεν την πειράζουνε ούτε οι διακοπές ούτε οι κατασκηνώσεις.

Γ.Ν.:Χρειάζεται να προσθέσουμε το εξής: Οτι όλες αυτές οι ανατροπές και όλα αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να γίνει αντιληπτό ή να εξηγηθούν ότι είναι μέτρα τα οποία είναι προσωρινά και έρχονται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της οικονομικής κρίσης κλπ. Οι ίδιοι λένε ότι φυσικά παίρνουν υπόψη τις συνθήκες της κρίσης, αλλά η ίδια η ΕΕ και τα κόμματά της, μιλάνε για το τι θα γίνει μετά την κρίση. Δηλαδή στη φάση της ανάπτυξης. Δηλαδή δεν πρέπει να υπάρχει αυταπάτη ότι αυτά τα μέτρα, έληξε η οικονομική κρίση και τελειώσαν. Αυτά θα μείνουν. Επομένως, τίθεται το θέμα απ' τη μια μεριά φυσικά το εργατικό κίνημα να θέσει όλο το πλαίσιο πάλης, αυτό που ονομάζουμε να διεκδικήσει όλα του τα δικαιώματα και καμία υποχώρηση. Να προσπαθήσει να ματαιώσει ή να αναστείλει μέτρα. Αλλά όμως η προοπτική όλα αυτά να συντείνουν στο βασικό ερώτημα: Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον; Δηλαδή, να τεθούν οι προϋποθέσεις το να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις αυτές οι οποίες όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, αλλά θα δράσουν επιθετικά, ώστε να διεκδικηθεί ένα άλλο σύστημα, ένας άλλος τύπος ανάπτυξης, όπου ο πυρήνας του θα είναι αυτή η ανάπτυξη να ικανοποιεί τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ