Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πράσινα παραμύθια

Γρηγοριάδης Κώστας

Προφανώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι τα λαϊκά στρώματα καταναλώνουν κουτόχορτο. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι την ίδια στιγμή που αναμένονται συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις για τη ροή μαύρου πολιτικού χρήματος από τα ταμεία της «Ζήμενς» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ακριβώς αυτή τη στιγμή επιλέγει ο Γ. Παπανδρέου να αρθρογραφήσει για την ...«αυτονομία της πολιτικής»! Πρόκειται βέβαια για καθαρό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, για κίνηση που θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, αφού τα όσα σημειώνει στο άρθρο του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι γενικολογίες και αοριστολογίες που μόνο σκοπό έχουν να χαϊδεύουν αυτιά. Ιδού ένα παράδειγμα: «Το ΠΑΣΟΚ έθεσε στο επίκεντρο του λόγου και της δράσης του την αυτονομία της πολιτικής». Γιατί η σύγχρονη «ρίζα της συμφοράς» είναι η εξάρτηση από κάθε είδους ανεξέλεγκτα συμφέροντα - επιχειρηματικά, μιντιακά ή όποια άλλα. Η εξάρτηση είναι αυτή που αποξενώνει την κυβέρνηση «από το λαό»... Φυσικά πρόκειται για άγριο δούλεμα, γιατί ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά και από τα μέσα ότι αυτονομία της πολιτικής από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κεφάλαιο δεν μπορεί να υπάρξει στον υπαρκτό καπιταλισμό. Και η πιο τρανή απόδειξη είναι το ίδιο το κόμμα του, που φυσικά δεν πρόκειται να αυτονομηθεί από το κεφάλαιο, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται αυτός στο τιμόνι του. Η «αυτονομία της πολιτικής» δεν είναι παρά ένα ακόμα πυροτέχνημα και σύνθημα, όπως ήταν και «η μάχη κατά των διαπλεκόμενων» που επαγγελλόταν ο Κ. Καραμανλής για να υφαρπάξει ψήφους από τα λαϊκά στρώματα.

Πού χρωστάει και πόσα;;;

Θυμόσαστε τον Α. Χρυσανθακόπουλο; Εκείνον που σαν βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τον είχε πιάσει η κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής όχι μόνο να τα χώνει στα «φρουτάκια», αλλά να συναλλάσσεται με τους παράγοντες της εκπομπής για το πώς θα θάψουν την υπόθεση και θα την μετατρέψουν στο αντίθετό της; Αυτός λοιπόν ο «έντιμος άνθρωπος» είναι τώρα στο ΛΑ.Ο.Σ. (υπάρχει κάποιος συμβολισμός εδώ;) και με το θράσος που χαρακτηρίζει αυτούς τους τύπους, βρίσκει το ανάστημα (από πού άραγε;) να βάλει στη θέση του το ΚΚΕ εφ' όλης της ύλης. Σε άρθρο του στην εφημερίδα του Γ. Καρατζαφέρη με τους βαθυστόχαστους τίτλους και υπότιτλους, «Το τελευταίο σταλινικό κόμμα της Ευρώπης», «Το ΚΚΕ συρρικνώνεται», «το εγκαταλείπουν οι έλληνες εργαζόμενοι διότι τάχθηκε υπέρ της απεριόριστης νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών μέχρι απόκτησης υπηκοότητας», επιδίδεται σε ένα υβρεολόγιο ανάλογο των χώρων και του περιβάλλοντος που έχει κοινωνικοποιηθεί ενάντια στο ΚΚΕ. Ποιος ξέρει πού χρωστάει και πόσα; Μπορεί και να πληρώνει προκαταβολικά... Είναι γεγονός πως ο αντικομμουνισμός εκτός από την εκλεπτυσμένη του μορφή έχει και την εντελώς χυδαία με λόγο σαν αυτόν που συναλλάσσονται οι θαμώνες των τόπων όπου συχνάζει ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αρα καθόλου δε μας εκπλήσσει ούτε το ύφος, ούτε το μπουρδούκλωμα κάθε λογικής. Πάντως, όταν φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν Χρυσανθακόπουλους για να χτυπήσουν το ΚΚΕ, επιβεβαιώνεται πως τα 'χουν βρει σκούρα στην αποστολή που έχουν αναλάβει...

Πακέτα (εξ)ασφάλισης της κερδοφορίας

«Ακολουθώντας την πολιτική αύξησης της διείσδυσης των υπηρεσιών και προϊόντων υγείας στην ασφαλιστική αγορά, που έχει υιοθετήσει από πέρυσι, η INTERAMERICAN προωθεί ένα νέο πρόγραμμα, βασισμένο στην πλατφόρμα του Συστήματος Υγείας MEDISYSTEM, το Smart & Fit», ενημερώνει με χτεσινό δελτίο Τύπου η εταιρεία. Οπως αναφέρει, το «Smart & Fit» είναι το δεύτερο ετησίως ανανεούμενο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας που παρουσιάζει η εταιρεία, μετά το «Smart & Active» που έτυχε μεγάλης ζήτησης από την αγορά.

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και παράδοσης της Υγείας στην επιχειρηματική δράση, και μάλιστα σε συνθήκες εξασφαλισμένης κερδοφορίας, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, έδωσε τη δυνατότητα στην INTERAMERICAN να καυχιέται για την «ηγετική παρουσία της στις ασφαλίσεις υγείας» και να στοχεύει να ξεπεράσει έως το 2012 τους 500.000 ασφαλισμένους. Ηδη, η «παραγωγή υγείας» που αφορά στα νέα προγράμματα MEDISYSTEM από τον Οκτώβριο 2008 έως και το Μάη 2009 παρουσίασε αύξηση 81%.

Οι εργαζόμενοι που έχουν χρυσοπληρώσει για την ασφάλιση και υγεία τους, καθώς το κράτος δεν παρέχει δωρεάν δημόσιες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας αφού οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας υποχρηματοδοτούνται και υποβαθμίζονται, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίησή τους (ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία πληρώνεις, όπως στα απογευματινά ιατρεία), «σπρώχνονται» να γίνουν πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, πληρώνοντας άγρια χαράτσια για τα ασφαλιστικά πακέτα.

Για τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, ότι η εξασφάλιση της Υγείας συνδέεται άμεσα με την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο χώρο.

Μόνοι ωφελημένοι οι κολεγιάρχες

«

Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση της οδηγίας»... Με τα παραπάνω λόγια, ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, επαναλαμβάνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει - πιθανόν και μέσα στο καλοκαίρι - στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05, με την οποία αναγνωρίζονται στους αποφοίτους των διαφόρων ιδιωτικών ψευτοκολεγίων ίδια επαγγελματικά «προσόντα» με εκείνα των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων. Ετσι, ξεκινάει ένας νέος γύρος υποσχέσεων - αυταπατών προς τους αποφοίτους των διαφόρων ιδιωτικών ΚΕΣ, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που καταδικάζει την Ελλάδα επειδή δεν έχει ακόμα ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία 36/05 και με ορίζοντα την αδειοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Σε αυτό το κλίμα, διάφορα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ σπέρνουν αυταπάτες, παρουσιάζοντας ως μοναδικό αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης της οδηγίας τη δυνατότητα των αποφοίτων να διορίζονται στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ και να εγγράφονται στους επαγγελματικούς φορείς. Την ίδια στιγμή, αφήνουν σκόπιμα στο σκοτάδι την ουσία: Οτι οι απόφοιτοι και οι σπουδαστές των κολεγίων αξιοποιούνται στο ρόλο του «λαγού» για να περάσει έμμεσα η αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων και η κατάφωρη υποβάθμιση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, είτε είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου και ΤΕΙ είτε απόφοιτοι ΚΕΣ και ΙΕΚ. Τελικά, μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες, οι κολεγιάρχες που θα δουν τα κέρδη τους να αυγαταίνουν καθώς πλέον αποκτούν και νομική κάλυψη, αποκτούν αναγνώριση με τη «βούλα» του κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων υποστηρίζει ότι οι μαθητές έχουν πλέον τρεις επιλογές: Τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα κολέγια...

Ακόμα όμως και αυτά που πλασάρονται ως «καρότο» στους αποφοίτους των κολεγίων, ότι δηλαδή θα μπορούν να διοριστούν στο Δημόσιο κλπ, μήπως θα αναβαθμίσουν τη θέση τους; Δε θα δίνουν εξετάσεις με τους ίδιους όρους με τους υπόλοιπους υποψήφιους; Δε θα ακριβοπληρώνουν φροντιστήρια για να δώσουν εξετάσεις; 'Η μήπως θα εργάζονται με άλλους όρους από εκείνους που προωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, δηλαδή τετράωρα και πεντάωρα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με λειψή ασφαλιστική κάλυψη; Δεν τους αναγνωρίζεται κανένα «επαγγελματικό δικαίωμα». Μόνο «ευκαιρίες» θα τους αναγνωρίσουν, την ίδια στιγμή που θα μειωθούν οι... ευκαιρίες και θα τσακιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων συνολικά των αποφοίτων, από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οι απόφοιτοι των διαφόρων ιδιωτικών παραμάγαζων, αντί να πατήσουν την μπανανόφλουδα και να «διεκδικούν» περισσότερα κέρδη για τους κολεγιάρχες, έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα κόντρα στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, κόντρα σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Εχουν συμφέρον να παλέψουν με το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και για δημόσιες και δωρεάν «μεταλυκειακές» επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική μόρφωση. Οι απόφοιτοι των ιδιωτικών ψευτοκολεγίων και οι οικογένειές τους έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην ασφάλιση, στην Υγεία.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Προστασία ... χασάπηδων

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ τα παρουσιάζουν όμως! Η «προστασία της απασχόλησης» - λένε - βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων του Γιουρογκρούπ - ΕΚΟΦΙΝ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Ταυτοχρόνως, βέβαια, οι αρμόδιοι υπουργοί θα ασχοληθούν με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας!

Τι σχέση έχουν αυτά με την «προστασία της απασχόλησης»; Στην καλύτερη των περιπτώσεων ...αντιφατική για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλον όρο.

Σαν να λέμε δηλαδή ότι θα ασχοληθεί και θα διασφαλίσει τη μακροζωία των προβάτων το Διεθνές Συνέδριο των ....Χασάπηδων.

ΟΣΟ ΒΑΡΕΤΟ έχει καταντήσει το να ζητάει το ΠΑΣΟΚ πρόωρες εκλογές, άλλο τόσο κατάντησε και η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Μια ακόμη είχαμε χτες από τον Ευάγγελο Αντώναρο - που «έβαλε το χέρι του στη φωτιά» - για το θέμα. Κι εμείς φυσικά ...τον πιστέψαμε.

Προφανώς δεν υπάρχει πιο υποκριτική αντιπαράθεση από αυτή. Οχι μόνο γιατί καλύπτει το κενό πολιτικής διαφωνίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί άπαντες λένε ψέματα γνωρίζοντας ότι κανείς δεν τα πιστεύει.

Απλώς τηρούνται οι τύποι και τα προσχήματα και ταυτοχρόνως ...περνάει η ώρα. (Την ίδια στιγμή που τα αντιλαϊκά νομοσχέδια εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο).

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ενόψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Βλέπετε ο Ιούλιος δεν εγκαταλείπει εύκολα τις ...σαδιστικές συνήθειές του.

Οσο για το πού θα φτάσει ο υδράργυρος, οι μετεωρολόγοι μοιάζουν - ως συνήθως - επιεικείς, με αυτά τα «υπό σκιάν»...

Γιατί στις ...θαυμάσιες πόλεις που διαθέτουμε σπανίως βρίσκεται σκιά (εξαιρετικά σπάνια σκιά δέντρου) σε αντίθεση με το τσιμέντο και το καυσαέριο που τα έχουμε άφθονα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οπότε ...προσθέστε βαθμούς Κελσίου με τη φαντασία σας.

Ο αντικομμουνισμός σαν ιδεολογία...

Ο Σ. Κασιμάτης, αρθρογράφος της «Καθημερινής», ή δεν έχει καταλάβει τίποτα, αφού ο αντικομμουνισμός του δεν τον αφήνει να αντιληφθεί ούτε καν τις υποχρεωτικές τακτικές της αστικής τάξης για να επιβιώσει στην εγκληματική εξουσία της, ή έχει καταλάβει πολύ καλά και πιστεύει όπως και άλλοι άλλωστε πως τώρα είναι η ευνοϊκή εποχή για τον αντικομμουνισμό να πάρει την ρεβάνς και να γίνει επίσημη ιδεολογία. Εμείς πιστεύουμε μάλλον το δεύτερο. Σε άρθρο του με τίτλο «Προοδευτικός στη σημερινή Ελλάδα σημαίνει και αντικομμουνιστής», διανθισμένο με σάλτσες συνειρμών που του προκάλεσαν, όπως ισχυρίζεται, επιστολή αναγνώστη και οι αναμνήσεις από τον πατέρα του, βγάζει τελικά το μεγάλο πόνο του που: ...είναι ότι οι κομμουνιστές, μολονότι συνετρίβησαν στο στρατιωτικό πεδίο δυστυχώς νίκησαν στο πεδίο των ιδεών, με ευθύνη την οποία φέρει πρωτίστως η ίδια η Δεξιά... Ετσι η Δεξιά έχει γίνει στις μέρες μας ό,τι ήταν στο παρελθόν η ομοφυλοφιλία: είναι πλέον η ιδεολογία που δεν τολμά να πει το όνομά της...». Παρακάτω ανακατεύει τις ανάγκες ελιγμών της αστικής τάξης (μέχρι τον Α. Παπανδρέου θυμάται) για να διατηρηθεί στην εξουσία με τις τωρινές της ανάγκες αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθώσεων. Εκεί, όχι ίσως με τα καλύτερα παραδείγματα (σκόπιμα τα επιλέγει) ομολογεί και ποια είναι η πραγματική δυσκολία και της τάξης που υπηρετεί επαναλαμβάνοντας τον καημό της πως: «"Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" ενώ η επιχειρηματικότητα ενοχοποιείται» για να καταλήξει: «Το τελικό συμπέρασμά μου είναι ότι, προκειμένου να είναι κανείς προοδευτικός ...πρέπει να είναι και αντικομμουνιστής...».

... από τα τελευταία οχυρά της αστικής τάξης

Από την πλευρά της τάξης που υπηρετεί πραγματικά δεν έχουμε παρά να του δώσουμε δίκιο για την αγωνία της που αυτός εκφράζει. Πραγματικά, αφού με τη στρατιωτική επέμβαση των Βρετανών και των Αμερικανών επιβεβαίωσε τον καπιταλισμό στη χώρα, δεν μπόρεσε να απαλλαγεί ποτέ από το νεκροθάφτη του, που τον κουβαλά στα σπλάχνα του το άδικο εγκληματικό σύστημα. Την επαναστατική εργατική τάξη και τις ιδέες ανατροπής της εξουσίας των εκμεταλλευτών. Αναγκάστηκε σε κάποιους αστικοδημοκρατικούς εκσυγχρονισμούς, για να διαιωνίσει όσο μπορούσε την εκμετάλλευση, ήρθε όμως η ώρα να τους πάρει πίσω, γιατί έχει μείωση του ποσοστού κέρδους. Εκεί είναι που βρίσκει μπροστά του όχι τα παραδείγματα που αναφέρει ο αρθρογράφος της «Καθημερινής», αλλά την πάλη του ταξικού λαϊκού κινήματος, που με μπροστάρη το ΚΚΕ όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά δίνει και την προοπτική για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Εκεί βρίσκεται όλη η δυσκολία της αστικής τάξης στα σχέδιά της και γι' αυτό με όλα τα μέσα επιχειρεί να πλήξει το ΚΚΕ, τις ιδέες του, τη λειτουργία του, την ιστορία του. Να τους πούμε πως άδικα χάνουν τον καιρό τους με το «τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής»; Μάλλον το ξέρουν, αλλά κοιτούν και μήπως μπορούν να κερδίσουν λίγο χρόνο διαιωνίζοντας τα εγκλήματά τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι ίδιοι!

Μόλις η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιοποίησε το χρονοδιάγραμμα των αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζει να προωθήσει υπό το γενικό τίτλο «δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων», το ΠΑΣΟΚ πήρε τη σκυτάλη και, με παρεμβάσεις δικών του πρωτοκλασάτων στελεχών, σπεύδει να γνωστοποιήσει την πορεία που αυτό σκοπεύει να ακολουθήσει, σε περίπτωση που βρεθεί στα πράγματα. Εδώ ακριβώς, όμως, αρχίζει και η απογύμνωσή του, αφού για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται ότι κάθε προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ, να εμφανιστεί διαφοροποιημένο από την αντιδραστική πολιτική της ΝΔ και του κεφαλαίου, πάει στράφι. Ο βασικός κορμός των προτάσεών του, ακόμα και οι επιμέρους διατυπώσεις, εμπεριέχουν την ίδια ακριβώς πολιτική. Καλύπτουν τις ίδιες ακριβώς ανάγκες - αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Στοχεύουν στον ίδιο ακριβώς παρονομαστή: Στη δημιουργία των προϋποθέσεων να ξεπεραστεί η κρίση με τέτοιο τρόπο, ώστε αμέσως μετά το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, πιο απρόσκοπτα και πιο αποτελεσματικά, να έχουν εξασφαλισμένη την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Η ταύτιση των θέσεων και των πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να προκαλεί την παραμικρή έκπληξη. Οχι μόνο και επειδή δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Αλλά δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού και οι δύο συμφωνούν στις κατευθύνσεις που συναποφασίζονται στην ΕΕ. Και οι δύο πίνουν νερό στο όνομα της στρατηγικής της Λισαβόνας. Και οι μεν και οι δε πρωταγωνιστούν για την εκπλήρωση των κριτηρίων αναφοράς της ΕΕ και για την υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εν τέλει, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα εχθρικά διακείμενα απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των συντάξεων, λέει η ΝΔ και εννοεί επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και μείωση των συντάξεων; Εξορθολογισμό του Συνταξιοδοτικού, απαντά το ΠΑΣΟΚ και ο Αλ. Παπαδόπουλος αποσαφηνίζει, προχτές στο «ΒΗΜΑ», ότι «συνταξιούχος σε όλον τον κόσμο σημαίνει "ο ανήμπορος για εργασία λόγω ηλικίας ή αναπηρίας"». Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της Κοινωνικής Πρόνοιας, λέει η ΝΔ για να καλύψει το πετσόκομμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα; «Στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις», απαντά το ΠΑΣΟΚ και η Α. Διαμαντοπούλου στην προχτεσινή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», υποδηλώνοντας ότι σήμερα γίνεται κατάχρηση και ενισχύονται κοινωνικές ομάδες που δε θα έπρεπε. Διαχωρισμό των Ταμείων Υγείας και Συντάξεων λέει η ΝΔ, για να επιβάλει τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών στον τομέα της Υγείας; «Αμεσες παρεμβάσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων», απαντούν, διά της πρώην επιτρόπου, οι ΠΑΣΟΚοι προσβλέποντας ακριβώς στο ίδιο πράγμα. Ειδικές παρεμβάσεις για τη μεταρρύθμιση συσσωρευμένων επί δεκαετίες στρεβλώσεων των τομέων της Παιδείας και της Υγείας λέει η ΝΔ, «οι μεταρρυθμίσεις για την ανατροπή των αδρανειών που ταλανίζουν ευαίσθητους χώρους όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Ερευνα ακολουθούν ως ειδικοί στόχοι παρέμβασης», συμπληρώνει, διά του Αλ. Παπαδόπουλου πάλι, το ΠΑΣΟΚ.

Είναι απόλυτα δεδομένο ότι και τα δύο κόμματα θα εντείνουν τις επιθέσεις τους σε βάρος των εργαζομένων, ώστε να τους φορτώσουν τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και να βγει αλώβητο το κεφάλαιο από αυτή. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν. Οι αντιλαϊκοί τους σχεδιασμοί μπορούν να αποτραπούν και να ανατραπούν, από ένα ρωμαλέο, ταξικά προσανατολισμένο λαϊκό κίνημα, που με αποφασιστικότητα θα αντισταθεί και ανοιχτά θα αμφισβητήσει την κυριαρχία και την εξουσία του κεφαλαίου.

Είναι μέρος του προβλήματος

Γρηγοριάδης Κώστας

Στάση εργασίας είχαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αμαρουσίου ενάντια στην απόφαση της δημοτικής αρχής (ΝΔ) να χαρακτηρίσει 105 συναδέλφους τους «πλεονάζον προσωπικό», με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν, ύστερα από χρόνια δουλειάς, στο δρόμο. Στη στάση εργασίας βρέθηκε χωρίς καμιά αιδώ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Ενας, δηλαδή, από τους κύριους εκφραστές της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, η οποία στηρίζει τις αντιλαϊκές πολιτικές υπονόμευσης της μόνιμης και σταθερής εργασίας, επέκτασης των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας. Μόνο ως κοροϊδία μπορούν να εκλαμβάνονται τα λόγια τους για συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Είναι μέρος του προβλήματος και το γνωρίζουν και οι ίδιοι.

Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να τιμωρήσουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Γιατί στέκονται εμπόδιο στους αγώνες για τα δικαιώματα που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες.

Να τους ζήσει!

Ενα υγιέστατο κοριτσάκι συμπλήρωσε το περασμένο Σάββατο την οικογένεια του συναδέλφου μας Βασίλη Τασιούλα. Σ' αυτόν, και την σύντροφό του Αγγέλα, όλοι οι εργαζόμενοι στον «Ρ» δίνουμε τις καλύτερες ευχές μας για να' ναι πάντα γερό κι ευτυχισμένο, να' ναι πάντα ευτυχισμένη όλη η οικογένεια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ