Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι ίδιοι!

Μόλις η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιοποίησε το χρονοδιάγραμμα των αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζει να προωθήσει υπό το γενικό τίτλο «δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων», το ΠΑΣΟΚ πήρε τη σκυτάλη και, με παρεμβάσεις δικών του πρωτοκλασάτων στελεχών, σπεύδει να γνωστοποιήσει την πορεία που αυτό σκοπεύει να ακολουθήσει, σε περίπτωση που βρεθεί στα πράγματα. Εδώ ακριβώς, όμως, αρχίζει και η απογύμνωσή του, αφού για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται ότι κάθε προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ, να εμφανιστεί διαφοροποιημένο από την αντιδραστική πολιτική της ΝΔ και του κεφαλαίου, πάει στράφι. Ο βασικός κορμός των προτάσεών του, ακόμα και οι επιμέρους διατυπώσεις, εμπεριέχουν την ίδια ακριβώς πολιτική. Καλύπτουν τις ίδιες ακριβώς ανάγκες - αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Στοχεύουν στον ίδιο ακριβώς παρονομαστή: Στη δημιουργία των προϋποθέσεων να ξεπεραστεί η κρίση με τέτοιο τρόπο, ώστε αμέσως μετά το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, πιο απρόσκοπτα και πιο αποτελεσματικά, να έχουν εξασφαλισμένη την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Η ταύτιση των θέσεων και των πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να προκαλεί την παραμικρή έκπληξη. Οχι μόνο και επειδή δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Αλλά δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού και οι δύο συμφωνούν στις κατευθύνσεις που συναποφασίζονται στην ΕΕ. Και οι δύο πίνουν νερό στο όνομα της στρατηγικής της Λισαβόνας. Και οι μεν και οι δε πρωταγωνιστούν για την εκπλήρωση των κριτηρίων αναφοράς της ΕΕ και για την υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εν τέλει, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα εχθρικά διακείμενα απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των συντάξεων, λέει η ΝΔ και εννοεί επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και μείωση των συντάξεων; Εξορθολογισμό του Συνταξιοδοτικού, απαντά το ΠΑΣΟΚ και ο Αλ. Παπαδόπουλος αποσαφηνίζει, προχτές στο «ΒΗΜΑ», ότι «συνταξιούχος σε όλον τον κόσμο σημαίνει "ο ανήμπορος για εργασία λόγω ηλικίας ή αναπηρίας"». Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της Κοινωνικής Πρόνοιας, λέει η ΝΔ για να καλύψει το πετσόκομμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα; «Στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις», απαντά το ΠΑΣΟΚ και η Α. Διαμαντοπούλου στην προχτεσινή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», υποδηλώνοντας ότι σήμερα γίνεται κατάχρηση και ενισχύονται κοινωνικές ομάδες που δε θα έπρεπε. Διαχωρισμό των Ταμείων Υγείας και Συντάξεων λέει η ΝΔ, για να επιβάλει τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών στον τομέα της Υγείας; «Αμεσες παρεμβάσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων», απαντούν, διά της πρώην επιτρόπου, οι ΠΑΣΟΚοι προσβλέποντας ακριβώς στο ίδιο πράγμα. Ειδικές παρεμβάσεις για τη μεταρρύθμιση συσσωρευμένων επί δεκαετίες στρεβλώσεων των τομέων της Παιδείας και της Υγείας λέει η ΝΔ, «οι μεταρρυθμίσεις για την ανατροπή των αδρανειών που ταλανίζουν ευαίσθητους χώρους όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Ερευνα ακολουθούν ως ειδικοί στόχοι παρέμβασης», συμπληρώνει, διά του Αλ. Παπαδόπουλου πάλι, το ΠΑΣΟΚ.

Είναι απόλυτα δεδομένο ότι και τα δύο κόμματα θα εντείνουν τις επιθέσεις τους σε βάρος των εργαζομένων, ώστε να τους φορτώσουν τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και να βγει αλώβητο το κεφάλαιο από αυτή. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν. Οι αντιλαϊκοί τους σχεδιασμοί μπορούν να αποτραπούν και να ανατραπούν, από ένα ρωμαλέο, ταξικά προσανατολισμένο λαϊκό κίνημα, που με αποφασιστικότητα θα αντισταθεί και ανοιχτά θα αμφισβητήσει την κυριαρχία και την εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ