Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Βδομάδα έντονων διεργασιών

Περιμένουν την ...διατασική επιτροπή, με στόχο την «πολιτική συνεννόηση» εντός του ΣΥΝ

Βδομάδα έντονων διεργασιών για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που «τρέχει» καθώς αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, οπότε και θα φανεί αν η ...διατασική επιτροπή, που συγκροτήθηκε προκειμένου να συμβάλει στην «πολιτική συνεννόηση» εντός του ΣΥΝ, κατόρθωσε να βρει «κοινό πολιτικό τόπο». Στόχος της επιτροπής αυτής ήταν να επεξεργαστεί και να εισηγηθεί ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο το κόμμα θα απευθυνθεί και στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που συνέρχεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Κάτι τέτοιο θεωρείται απ' την ηγεσία του ΣΥΝ βασική προϋπόθεση για την ενότητα του κόμματος, αλλά και για να μπορέσει να διατυπώσει μια «ισχυρή πρόταση» στις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες επίσης διαβουλεύονται ενόψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης στις 18 και 19 Ιούλη.

Αν κάτι τέτοιο δε σταθεί δυνατό, τότε, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Αλ. Τσίπρα, ο ΣΥΝ θα προσφύγει σε Συνέδριο το φθινόπωρο, όπου δεν αποκλείεται να ζητήσει και επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Αγνωστο παραμένει το πότε η ΚΠΕ θα προχωρήσει στην εκλογή νέου Γραμματέα στη θέση του Ν. Χουντή και νέας ΠΓ.

Η μετεξέλιξη

Πάντως, το ζήτημα της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό κόμμα εξακολουθεί να προκαλεί διχασμούς και εντάσεις. Ενα τμήμα του ΣΥΝ συμφωνεί με τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος και μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας που θα επιτρέψει στους ανένταχτους να απολαμβάνουν δικαιώματα όπως τα μέλη. Βρίσκουν όμως απέναντί τους ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΝ που όχι μόνο απορρίπτει το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, αλλά προειδοποιεί να σταματήσουν μεθοδεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση με όχημα τους ανένταχτους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αλ. Τσίπρα την περασμένη βδομάδα πως «κάρτες μελών και κομματικές οργανώσεις» σημαίνουν «νέο κόμμα», κάτι με το οποίο ο ίδιος διαφωνεί, αλλά και η δήλωση του Φ. Κουβέλη στην κυριακάτικη «Αυγή» πως «εάν η κάρτα σημαίνει μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολιτικό σχήμα με συγκεντρωτικές δομές ή ακόμα το προανάκρουσμα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, τότε δε θα πάρω. Και τότε, ίσως, να σηκωθεί μια άλλη "κόκκινη κάρτα"».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση των ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε την κρισιμότητα της βδομάδας αυτής, λέγοντας «πιθανόν την επόμενη βδομάδα να αποφασίσουμε να οδηγηθούμε σε συνέδριο αναζητώντας τις αιτίες της κρίσης». Εκανε ακόμα λόγο για «στοιχίσεις πίσω από πρόσωπα» και για «ορισμένους που θέλουν να γίνουν στρατοί πίσω από στρατηγούς», ενώ δεν έκρυψε πως είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος που ένα πολιτικό σχήμα τείνει να εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης», προσθέτοντας πως «τα νοσηρά φαινόμενα διαρκούν ήδη έναν ολόκληρο χρόνο». Αναφορικά με τη συμμετοχή των ανένταχτων είπε «μπορώ κι εγώ να χρησιμοποιήσω όμορφες λέξεις όπως η κάρτα μέλους, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την "αυτοδιάλυση και επανίδρυση" και το θέτω στον ΣΥΝ προς συζήτηση, όλα είναι ανοιχτά προς συζήτηση».

Ο Ν. Βούτσης σε άρθρο του στην «Αυγή» σημειώνει με νόημα «ακριβώς όπως δεχόμαστε τις σοβαρές κριτικές επισημάνσεις που γίνονται προς το κόμμα μας, με την ίδια ακριβώς ειλικρίνεια σημειώνουμε την ανάγκη να μην πριμοδοτούνται στο όνομα των δυσκολιών διχαστικές καταστάσεις, να μην καλλιεργούνται λογικές δυσανεξίας», ενώ προσάπτει και σε στελέχη του ΣΥΝ «συμπτώματα ηγεμονισμού και προσωπικών στρατηγικών».

Για «κρίση μεγάλη και σε βάθος» κάνει λόγο η Αννα Φιλίνη, η οποία καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΝ πως «δημαγωγεί στο ζήτημα της κεντροαριστεράς και τελικά αποκρύπτει από την κομματική βάση τις διεργασίες που αυτή τη στιγμή γίνονται μέσα στα βασικά κόμματα του ΚΕΑ (Γερμανία, Γαλλία), ακόμα και για συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ