Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Συνάντηση νέων δημιουργών

Νέοι δημιουργοί στην Πάτρα, συζήτησαν και κατέληξαν σε μια σειρά πρωτοβουλίες, στη Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών που διοργάνωσε η ΚΝΕ την περασμένη Τετάρτη
Νέοι δημιουργοί στην Πάτρα, συζήτησαν και κατέληξαν σε μια σειρά πρωτοβουλίες, στη Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών που διοργάνωσε η ΚΝΕ την περασμένη Τετάρτη
Είναι γνωστό πια ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελεί ένα μοναδικό και πλατύ βήμα ερασιτεχνικής και γενικότερα νεανικής δημιουργίας. Ενα βήμα έκφρασης για νέους που έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, που ασχολούνται με τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τα εικαστικά... αλλά στις σημερινές συνθήκες, που η ενασχόληση με τις τέχνες αντί να καλλιεργείται τείνει να γίνει ένα ακριβό χόμπι, αναγκάζονται συχνά να πνίγουν τη δημιουργία τους. Ακριβώς λόγω του εύρους της επικοινωνίας που έχει η ΚΝΕ και το Φεστιβάλ με νέους καλλιτέχνες ή ερασιτέχνες δημιουργούς, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια, οργανώνουν την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού Συναντήσεις Νέων Δημιουργών, όπου συζητά μαζί τους ιδέες και σκέψεις για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ενώ ανοίγει και τη συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι καλλιτέχνες, φωτίζοντας δρόμους διεκδίκησης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη χρονιά, η Συνάντηση Νέων Δημιουργών στην Πάτρα, την περασμένη Τετάρτη. Μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι που ασχολούνται με τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο ήταν εκεί και η συζήτηση πήρε γρήγορα φωτιά. Προβλημάτισε κυρίως η ζωή της νεολαίας σήμερα και η επαφή της με τις τέχνες, καθώς και το κόστος και οι προοπτικές για έναν νέο σήμερα να ασχοληθεί με τον πολιτισμό. Το κόστος ειδικά για ένα παιδί μιας λαϊκής οικογένειας είναι δυσβάσταχτο, για να μάθει κάποιο όργανο έστω και για να παρακολουθήσει μια θεατρική ή μουσική παράσταση! Πέρα από αυτά, δεν υπάρχουν και οι κατάλληλοι χώροι, και όπου υπάρχουν δε δίνονται σε ερασιτέχνες, μόνο σε αυτούς που έχουν το χρήμα.

Οι δημιουργοί δεν ξέχασαν όμως και τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν το 2006 για υποδομές και χρηματοδοτήσεις από το κράτος, όταν η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ολοι συμφώνησαν ότι αυτή η πόλη έχει να αναδείξει πολλά περισσότερα από το καρναβάλι της, μα κανείς δεν προβάλλει τον πλούσιο πολιτισμό που γεννιέται από τα κάτω από ερασιτέχνες δημιουργούς. Αυτές οι πολιτικές στηρίζουν μόνο τον πολιτισμό και την κουλτούρα της σαπίλας και της υπακοής, επειδή μόνο αυτός τους συμφέρει για τις τσέπες τους και τις συνειδήσεις τους.

Ακόμη απ' την κουβέντα ξεπρόβαλε και η λάσπη που ρίχνεται στη Σοβιετική Ενωση και στην προσφορά της στον πολιτισμό και τις τέχνες μέσα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, αλλά και πώς προσπαθούν να καλύψουν την αξία και το χαρακτήρα κομμουνιστών δημιουργών όπως του Ρίτσου.

Επίσης, όλοι στήριξαν τους 37 απολυμένους μουσικούς της μπάντας του Δήμου και συμφώνησαν να είναι έμπρακτα στο πλευρό τους. Μάλιστα, από τη συνάντηση βγήκε και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης.

Το ραντεβού των δημιουργών ανανεώθηκε για το φεστιβάλ του Σεπτέμβρη, όπου με την πείρα και τον ενθουσιασμό από την περσινή προσπάθεια θα συμβάλουν και αυτοί με το δικό τους λιθαράκι σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Τέλος, η συνάντηση κατέληξε σε μια σειρά από δρώμενα που θα λάβουν μέρος σε κεντρικά σημεία της πόλης μετά το Φεστιβάλ!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ