Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους μαχητές του ΔΣΕ

Στην περιοχή της Λοχριάς, στον Ψηλορείτη ξαναζωντάνεψε την Κυριακή που μας πέρασε η μεγάλη μάχη που έδωσε εκεί ο ΔΣΕ, σε εκδήλωση που οργάνωσαν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Ανωγείων τιμώντας τον καπετάνιο του ΔΣΕ Γιάννη Ποδιά και τους υπόλοιπους μαχητές.

Εξήντα δύο χρόνια από την ημέρα που στη συγκεκριμένη περιοχή του Ψηλορείτη εκδηλώθηκε η τελευταία δολοφονική επίθεση εναντίον των ανδρών του ΔΣ της ανατολικής Κρήτης, εναντίον της ομάδας του θρυλικού καπετάνιου Γιάννη Ποδιά και των συντρόφων του, από τις «εθνικές δυνάμεις» και τις παρακρατικές ομάδες που επιστράτευσε το μοναρχοφασιστικό, μεταπολεμικό κράτος για να εξαφανίσει την ΕΑΜική εθνική αντίσταση και να καταπνίξει την επιθυμία του λαού μας για μια ανεξάρτητη, ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.

Νεκροί στη μάχη έπεσαν οι Θεόφιλος Τρουλινός, Ηλίας Τυροκομάκης, Αντώνης Φασατάκης, Μιχάλης Καράλης, Ηλιάκης από τα Σείσαρχα, ο Καπετάν Γιάννης Ποδιάς, ο υπασπιστής του Ποδιά με το ψευδώνυμο Ανταίος, Δημήτρης Παπάς, Χαράλαμπος Καλομοίρης, Αποστόλης Καλομοίρης, Θεόφιλος Τρουλλινός και 22 νεκροί σκαπανείς που έπεσαν στην τετραήμερη μάχη, των οποίων τα ονόματα δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Χρόνης Παπαδάκης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ρεθύμνου, ο Τηλέμαχος Σταυρακάκης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ανωγείων, ο Γιάνης Καλομοίρης, αδερφός των θυμάτων Μπάμπη και Αποστόλη Καλομοίρη και ο Γιάννης Τυροκομάκης, αδερφός του νεκρού Ηλία Τυροκομάκη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δήμος Καραγιάννης, φιλόλογος, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ηρακλείου, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Σήμερα ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς της πιο μεγάλης μάχης του ΔΣΕ που δόθηκε στην κεντροανατολική Κρήτη, στην οποία 48 αντάρτες προσπάθησαν να διασώσουν την τιμή του λαού μας και της πατρίδας από τους βάρβαρους, τους υποταγμένους στα συμφέροντα των Αγγλων και Αμερικανών που τους διαδέχτηκαν στην κυριαρχία της χώρας μας».

Αναφερόμενος στις μέρες μας ο ομιλητής τόνισε: «Η πατρίδα δοκιμάζεται από τη φριχτή υποταγή και εξάρτηση στους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο λαός μας, οι εργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι σκύβουν κάτω από τον αβάσταχτο ζυγό που μας έχει βάλει στο σβέρκο ο απάνθρωπος καπιταλισμός, ο στυγνός ανταγωνισμός των πλουτοκρατών για το ποιος θα ληστέψει απ' τον ιδρώτα μας τα περισσότερα.

Το εργαλείο του, η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει βαλθεί να μας ξεπαστρέψει. Καταστρέφει την παραγωγή μας, καταστρέφει τα προϊόντα του λαού μας, καταστρέφει τις προοπτικές υγιούς ανάπτυξης της πατρίδας μας, καταστρέφει τη ζωή μας, καταστρέφει την περηφάνια και την τιμή μας, καταστρέφει τον πολιτισμό και τις ρίζες μας, καταστρέφει τη νεολαία και το περιβάλλον μας, τη φύση, τη ζωή, εμάς, τα παιδιά μας. Ο μόνος δρόμος φίλοι και σύντροφοι είναι ο αγώνας. Η απειθαρχία και η αντίσταση τόσο στην αιματορουφήχτα Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στους εδώ υποτακτικούς της, τους ντόπιους νεοκουίσλιγκς που την υπηρετούν και τη στηρίζουν».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών στο σημείο που οι κομμουνιστές της Κρήτης έχουν στήσει αναθηματική πλάκα για τους μαχητές του Ψηλορείτη και του ΔΣΕ. Στεφάνι κατέθεσε και η Ι. Ποδιά, κόρη του καπετάνιου του ΔΣΕ Γ. Ποδιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή 1 Αυγούστου η εκδήλωση για τη Μάχη στις Καρούτες Φωκίδας(2021-07-28 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2018-01-13 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2017-07-02 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2000-11-16 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(1998-04-26 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(1997-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ