Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Υιοθετεί το «πακέτο» της ΝΔ
  • Ακαρπη η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι έχει διαφορές ουσίας από την πολιτική της ΝΔ
  • Αλ. Παπαδόπουλος: Συνταξιούχος σημαίνει «ανήμπορος για εργασία λόγω ηλικίας ή αναπηρίας» εξηγεί το δόγμα του ΠΑΣΟΚ

Ούτε τώρα, που υποτίθεται πως πασχίζει να προσελκύσει ψηφοφόρους από το χώρο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να κρύψει τη στρατηγική του σύμπλευση με τη ΝΔ, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομική πολιτική και τα λαϊκά δικαιώματα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από σειρά παρεμβάσεων που έκαναν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο, αλλά και από τη χτεσινή εισήγηση του Γ. Παπανδρέου στον Κύκλο Πράσινης Ανάπτυξης του κόμματός του. Εκεί, όπου αναφερόμενος στην οικονομική κρίση επέκρινε την κυβέρνηση για απουσία «σχεδίου ανάταξης της οικονομίας» και για «σπασμωδικά μέτρα», θεωρώντας προφανώς ήσσονος σημασίας την αντιλαϊκή - αντεργατική λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση.

Ο Γ. Παπανδρέου αφού έκλινε τον όρο «διαφάνεια» σε όλες τις πτώσεις, πρότεινε για την αντιμετώπιση της κρίσης ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει «την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος» παραπέμποντας στα επιδόματα ελεημοσύνης που έχει εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε γενναία μέτρα υπέρ του κεφαλαίου για το οποίο ζήτησε «αύξηση της ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος», καθώς και «δημοσιονομική προσαρμογή σε μεσοπρόθεσμη βάση και σε συνδυασμό με τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας στην "πράσινη ανάπτυξη"». Δηλαδή, τις πράσινες μπίζνες, καθώς όπως αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου «"πράσινη ανάπτυξη" σημαίνει επενδύσεις από τις μεταφορές, τη γεωργία, την οικοδομή, την έρευνα, το περιβάλλον και την ενέργεια».

Πάντως, τη σημαία της «πράσινης ανάπτυξης» που τόσο έντονα ανεμίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ωσάν να ανακάλυψε το ...αντίδοτο διά πάσαν νόσον, «αποκαθήλωσε» με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αλ. Παπαδόπουλος ο οποίος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, εξήγησε ότι «μόνο συμπληρωματικό ρόλο μπορεί να παίξει», αφού «το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την πράσινη οικονομία και το περιβάλλον δεν καλύπτουν πάνω από το 3% της συνολικής απασχόλησης».

Οσο για το αύριο που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν σαφής:

  • Υπεραμύνθηκε των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και συγκεκριμένα των «μεταρρυθμίσεων για την ανατροπή των αδρανειών που ταλανίζουν χώρους όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ερευνα, η ανάπτυξη».
  • Χαρακτήρισε τις λαϊκές αντιδράσεις στο σάρωμα δικαιωμάτων των εργαζομένων σαν «συντεχνίες».
  • Εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί την αντίληψη ότι «συνταξιούχος σε όλον τον κόσμο σημαίνει "ο ανήμπορος για εργασία λόγω ηλικίας ή αναπηρίας"», προϊδεάζοντας για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ
  • Κατονόμασε απαξιωτικά, «εισοδηματίες του Δημοσίου» τους συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους και πρότεινε ειδικά για τον δημόσιο τομέα συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμώνων που διαρκώς θα ελέγχουν, θα αξιολογούν κάθε δημόσια υπηρεσία, επιχείρηση και δημόσιο οργανισμό και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα.

Από κοντά και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, με συνέντευξή της στην «Καθημερινή», πρότεινε τετραετές πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης και διαπραγμάτευση με την ΕΕ, ώστε ο στόχος για δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ να μετατεθεί για το 2012, κάτι που ήδη από ό,τι φαίνεται διαπραγματεύεται και η ΝΔ με την ΕΕ. Η πρώην Επίτροπος ζήτησε ακόμα «μεταρρυθμίσεις, μείωση δαπανών, αύξηση δημοσίων επενδύσεων, ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση». Ενδεικτική της αξίας των δεσμεύσεων που υποτίθεται πως αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενο προς τους εργαζόμενους, είναι και η απάντησή της, αν θα δοθεί το 7% στην Παιδεία και την έρευνα, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ: «Η κρίση - απάντησε - δημιουργεί νέα δεδομένα γι' αυτό και χρειάζεται συνεχής επικαιροποίηση μέτρων και δεσμεύσεων, ποσοτική και χρονική»...! Η ίδια, τέλος, αναμασώντας όσα λέει και η ΝΔ, οι υπουργοί της οποίας δηλώνουν ότι πολλές από τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα δίνονται σε κοινωνικές ομάδες που δε θα έπρεπε να ενισχύονται, μίλησε για την ανάγκη θέσπισης ενός συστήματος με «στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ χτες ήταν διαφωτιστική, απαιτώντας σαρωτικά αντιασφαλιστικά μέτρα όπως μία βασική σύνταξη πείνας για όλους, ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων και πετσόκομμα των Βαρέων κι Ανθυγιεινών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, στην οποία θα παρέμβει ο υπουργός Οικονομίας, ώστε να «προετοιμάσει το έδαφος για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος», είπε ότι «χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση και θα την κάνουμε εμείς, ως επόμενη κυβέρνηση», εξέφρασε τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ στο να ζητηθεί «πίστωση χρόνου», αλλά, όπως είπε, «η όποια διαπραγμάτευση δε θα έχει θετική επίπτωση, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο», ενώ «σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα». Οπου αποτέλεσμα διευκρίνισε πως εννοεί την «ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου δηλαδή, όπως και την ανταπόκριση της χώρας «στις υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ