Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μόνοι ωφελημένοι οι κολεγιάρχες

«

Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση της οδηγίας»... Με τα παραπάνω λόγια, ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, επαναλαμβάνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει - πιθανόν και μέσα στο καλοκαίρι - στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05, με την οποία αναγνωρίζονται στους αποφοίτους των διαφόρων ιδιωτικών ψευτοκολεγίων ίδια επαγγελματικά «προσόντα» με εκείνα των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων. Ετσι, ξεκινάει ένας νέος γύρος υποσχέσεων - αυταπατών προς τους αποφοίτους των διαφόρων ιδιωτικών ΚΕΣ, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που καταδικάζει την Ελλάδα επειδή δεν έχει ακόμα ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία 36/05 και με ορίζοντα την αδειοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Σε αυτό το κλίμα, διάφορα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ σπέρνουν αυταπάτες, παρουσιάζοντας ως μοναδικό αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης της οδηγίας τη δυνατότητα των αποφοίτων να διορίζονται στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ και να εγγράφονται στους επαγγελματικούς φορείς. Την ίδια στιγμή, αφήνουν σκόπιμα στο σκοτάδι την ουσία: Οτι οι απόφοιτοι και οι σπουδαστές των κολεγίων αξιοποιούνται στο ρόλο του «λαγού» για να περάσει έμμεσα η αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων και η κατάφωρη υποβάθμιση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, είτε είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου και ΤΕΙ είτε απόφοιτοι ΚΕΣ και ΙΕΚ. Τελικά, μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες, οι κολεγιάρχες που θα δουν τα κέρδη τους να αυγαταίνουν καθώς πλέον αποκτούν και νομική κάλυψη, αποκτούν αναγνώριση με τη «βούλα» του κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων υποστηρίζει ότι οι μαθητές έχουν πλέον τρεις επιλογές: Τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα κολέγια...

Ακόμα όμως και αυτά που πλασάρονται ως «καρότο» στους αποφοίτους των κολεγίων, ότι δηλαδή θα μπορούν να διοριστούν στο Δημόσιο κλπ, μήπως θα αναβαθμίσουν τη θέση τους; Δε θα δίνουν εξετάσεις με τους ίδιους όρους με τους υπόλοιπους υποψήφιους; Δε θα ακριβοπληρώνουν φροντιστήρια για να δώσουν εξετάσεις; 'Η μήπως θα εργάζονται με άλλους όρους από εκείνους που προωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, δηλαδή τετράωρα και πεντάωρα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με λειψή ασφαλιστική κάλυψη; Δεν τους αναγνωρίζεται κανένα «επαγγελματικό δικαίωμα». Μόνο «ευκαιρίες» θα τους αναγνωρίσουν, την ίδια στιγμή που θα μειωθούν οι... ευκαιρίες και θα τσακιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων συνολικά των αποφοίτων, από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οι απόφοιτοι των διαφόρων ιδιωτικών παραμάγαζων, αντί να πατήσουν την μπανανόφλουδα και να «διεκδικούν» περισσότερα κέρδη για τους κολεγιάρχες, έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα κόντρα στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, κόντρα σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Εχουν συμφέρον να παλέψουν με το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και για δημόσιες και δωρεάν «μεταλυκειακές» επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική μόρφωση. Οι απόφοιτοι των ιδιωτικών ψευτοκολεγίων και οι οικογένειές τους έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην ασφάλιση, στην Υγεία.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πορεία ενσωμάτωσης της οδηγίας 36/05(2009-12-22 00:00:00.0)
Ανοίγει ο δρόμος για την ενσωμάτωσή της(2009-07-31 00:00:00.0)
Σύμμαχοι των πολυτεχνείων οι κολεγιάρχες!(2008-11-06 00:00:00.0)
Αυταπάτες(2008-10-11 00:00:00.0)
Για την αναγνώριση των ΚΕΣ...(2008-04-05 00:00:00.0)
Ετοιμη να αναγνωρίσει τα ψευτοπανεπιστήμια(2007-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ