Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η θέση του ΚΚΕ ενάντια στην ΟΝΕ είναι σύγχρονη

Οθεόδωρος Λιανός Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε άρθρο του στο "ΒΗΜΑ"(30.1.2000) υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ, όσον αφορά την ένταξη στην ΟΝΕ, παραμένει «βυθισμένο» στο παρελθόν. Συγκεκριμένα γράφει: «Τα πολιτικά κόμματα στηρίζουν αυτή την πορεία, παρά τις μεταξύ τους διαφορές σε ορισμένα ζητήματα τακτικής. Μόνη σημαντική εξαίρεση είναι το ΚΚΕ, που βυθισμένο ακόμα στο παρελθόν του, αδυνατεί να αναπτύξει ιδεολογία και πολιτική ανταποκρινόμενη στους σύγχρονους καιρούς».

Κατ' αρχήν, εμείς δε θέλουμε εκσυγχρονισμό και διόρθωση του καπιταλισμού, αλλά ανατροπή του καπιταλισμού και οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Αν αυτό θεωρείται αναχρονισμός, απ' τον κ. Λιανό, θέμα δικό του.

***

Πέρα απ' αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση(ΕΕ) και η ΟΝΕ είναι μία διαδικασία που έχει στόχο να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών, να διατηρήσει την εξάρτηση των αναπτυσσόμενων χωρών από τον ιμπεριαλισμό και να διαιωνίσει το καθεστώς να μοιράζονται οι αγορές με τη βία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ συμφώνησε, έτσι ή αλλιώς με τους βάρβαρους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, πρόσφυγες και καταστροφές κτιρίων, μεγάλων έργων και ιστορικών μνημείων.

Ακόμη η ίδια η Συνθήκη του Αμστερνταμ προβλέπει «την επέμβαση μάχιμων δυνάμεων στη διαχείριση κρίσεων, καθώς και αποκατάσταση της Ειρήνης» (1.7.παρ.2). Προβλέπει, δηλαδή τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ για να καταπνίξει τα λαϊκά και απελευθερωτικά κινήματα. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η απόφαση της Διάσκεψης Κορυφής στο Ελσίνκι για δημιουργία ευρωστρατού από 60.000 άτομα. Ετσι, είναι φανερό ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα το σύνθημα που φωνάζει ο λαός: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο». Αυτό, λοιπόν, το συνδικάτο κανένας τίμιος άνθρωπος δεν μπορεί να μην το βλέπει.

Ορισμένοι, βέβαια, ισχυρίζονται ότι η ΕΕ οικοδομείται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και γι' αυτό πρέπει να συμπαραταχτούμε μαζί της, για να αντιμετωπίσουμε τις ηΠΑ. Πρώτα _ πρώτα δε φαίνεται να υπάρχουν σε αυτή τη φάση σοβαρές αντιθέσεις, αφού οι ΗΠΑ σπρώχνουν χώρες, όπως η Τουρκία, να μπουν στην ΕΕ. Πέρα από αυτό, το επαναστατικό κίνημα δεν μπορεί να πάει ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο πόλο του ιμπεριαλισμού. Πάει με το λαό, για να αποτρέψει τον ιμπεριαλισμό και να οικοδομήσει το Σοσιαλισμό.

***

Υπάρχει όμως και η θέση ορισμένων συντηρητικών ή και αντιδραστικών δυνάμεων ενάντια στην ΟΝΕ και την ΕΕ και γίνεται μια προσπάθεια από τους κ.κ. εκσυγχρονιστές να μας ταυτίσουν. Αυτό δεν μπορούν να το πετύχουν, γιατί εμείς δεν παλεύουμε για να διατηρήσουμε τον καπιταλισμό, στην παλιά του μορφή, αλλά για να τον ανατρέψουμε. Κατά συνέπεια η θέση του ΚΚΕ ενάντια στην ΟΝΕ και γενικότερα στην ΕΕ, είναι σύγχρονη και επαναστατική, είναι έξω από τα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της διόρθωσης του Καπιταλισμού.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Υ.Γ.

Οι αστοί βάλθηκαν να δικαιώσουν με τα πανωτόκια τον Καρλ Μαρξ που είπε: «Το να ληστέψεις μια Τράπεζα δεν είναι τίποτα μπροστά στο να ανοίξεις μια Τράπεζα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ