Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σημαντικό προβάδισμα για το VMRO

Πρώτη και με σοβαρή διαφορά ήρθε η υποψήφια του κεντροδεξιού VMRO - DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον προχτεσινό α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία την ώρα που αναζωπυρώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τη γεωπολιτική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια.

Με καταμετρημένο περίπου το 95% των ψήφων, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε ότι η Σιλιάνοφσκα συγκεντρώνει 40% των ψήφων, έναντι 20% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, με ποσοστό 13,6%, ενώ ο υποψήφιος με τη στήριξη τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων, Αρμπεν Ταραβάρι, έλαβε 9,6%.

Ο β' γύρος θα γίνει στις 8 Μάη, μαζί με τις βουλευτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής του VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο για «πολιτικό τσουνάμι» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα σημειώσει «τεράστια νίκη» στις βουλευτικές εκλογές και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Η ίδια η Σιλιάνοφσκα έκανε λόγο για την «αρχή μιας νέας εποχής».

Ο ηγέτης του SDSM, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, είπε ότι οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την κυβερνώσα παράταξη για «λάθη και αστοχίες» της, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα «αποτελεί ταυτόχρονα και πλήγμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Ο δε Πενταρόφσκι είπε ότι «περιμέναμε μικρότερη διαφορά» και συμπλήρωσε πως δική του αποστολή «είναι η προώθηση της ιδέας στην οποία πιστεύω: Ενα κράτος που δεν θα είναι απομονωμένο και θα ενσωματωθεί στην Ευρώπη».

Θυμίζουμε ότι το VMRO διατυπώνει έντονη κριτική στους σημερινούς όρους συνεργασίας με την ΕΕ, ενώ έχει επικρίνει έντονα και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαπραγμάτευσης των σχέσεων των Σκοπίων με την Αθήνα αλλά και με τη Σόφια. Σε αυτό το πλαίσιο ασκεί και κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και στη συμφωνία με την οποία η κυβέρνηση Μίτσκοσκι «έκλεισε» ζητήματα με τη Βουλγαρία (βλ. αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας) για να αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Στο μεταξύ, η ευρωατλαντική πορεία ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων απασχόλησε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι, επαναφέροντας την ανάγκη προόδου στο θέμα της Ενωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία (CSM).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ