Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πολλές φωτιές σημαίνουν συναγερμό για τις τεράστιες ελλείψεις

Εντονη ανησυχία ενόψει και της επίσημης έναρξης της φετινής αντιπυρικής περιόδου προκαλούν τα περιστατικά πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στη Στερεά Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, με την περιοχή να βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη.

Συγκεκριμένα, πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές στο Χρισσό Φωκίδας, στην Αλίαρτο Βοιωτίας, στο Ανυδρο Στυλίδας, καθώς και κοντά στην είσοδο της πόλης της Λαμίας, οι οποίες, μετά από παρέμβαση επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, τέθηκαν υπό έλεγχο πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Ωστόσο, τα απανωτά περιστατικά τόσο στη Στερεά όπως και σε όλη τη χώρα, προκαλούν έντονη ανησυχία, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της ελλιπέστατης πρόληψης και αυτή τη χρονιά, ενώ συνεχίζεται η πάγια διαχρονική πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, παρότι όλοι οι φορείς του λαϊκού κινήματος, οι επιστημονικοί φορείς, το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση και συνεχείς παρεμβάσεις έχουν επισημάνει τους κινδύνους. Ομως αυτό που επικρατεί και στον τομέα αυτόν είναι η εγκληματική πολιτική του «κόστους - οφέλους» που οδηγεί σε τραγωδίες, ενώ θησαυρίζουν λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πυρκαγιές και στην Αχαΐα

Σε μεγάλη κινητοποίηση προχώρησε χτες νωρίς το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν περίπου στις 2 μ.μ. αναφέρθηκε η εκδήλωση αγροτοδασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Νέου Ερινεού Αιγιαλείας στην Αχαΐα.

Στην περιοχή εκείνη την ώρα έπνεαν δυνατοί άνεμοι και για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν, σύμφωνα με την ΠΥ, 42 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα και εν συνεχεία ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν, επίσης, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες δήμων και μηχανήματα έργου, καταφέροντας να σταματήσουν τις φλόγες σχεδόν μιάμιση ώρα αργότερα. Σύμφωνα με όσα στοιχεία έγιναν γνωστά, από τη φωτιά καταστράφηκαν ελιές αλλά και δασική έκταση.

Φωτιά αναφέρθηκε νωρίτερα χτες και σε οικόπεδο στην περιοχή της Σαμακιάς στην Πάτρα, η οποία κατασβέστηκε ευτυχώς, άμεσα, χωρίς να προκληθεί κίνδυνος.

Διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν επίσης την Κυριακή στη θέση Σοφό Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αρχικά εκδηλώθηκαν τρεις εστίες πυρκαγιάς σε οικοπεδικούς χώρους στο Σοφό, τις οποίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέσβησαν άμεσα, ωστόσο στη συνέχεια ξέσπασαν διαφορετικές εστίες στην ίδια περιοχή, κοντά στον καταυλισμό των Ρομά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ