Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Προετοιμάζουν το έδαφος για στρατιωτική κατοχή!

Για προώθηση "λύσεων" στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΔΥΕ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις (επίσκεψη Κάβανο, πρωτοβουλία ΗΠΑ) στη συνεδρίαση της Γραμματείας της που έγινε χτες. Να σημειώσουμε ότι η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ αποφάσισε τη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, στις 8 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Ειδικά για το Κυπριακό η ΕΕΔΥΕ σημειώνει πως "είναι πια φανερό ότι οδηγούν το Κυπριακό σε λύση κάτω από τις φτερούγες και την επικυριαρχία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ. Τα θέματα συζήτησης, η ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ, η παρά τις φραστικές κορόνες υποταγή των κυβερνήσεων στα σχέδια της Νέας Τάξης προμηνύουν την - και τυπικά - οριστική διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση του νησιού. Η κατάλυση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, η αναγόρευση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα, τα διάφορα εξελισσόμενα σενάρια για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στην πραγματικότητα συνιστούν μια στυγνή, ιδιότυπη κατοχή, μια προσπάθεια υποταγής όλων των λαών και των κρατών στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η εξέλιξη των πραγμάτων δεν αποκλείει και δημιουργία γενικότερων εντάσεων ώστε να ωριμάσει στις συνειδήσεις η υποτιθέμενη αναγκαιότητα του εγγυητή της ειρήνης και της "ασφάλειας", η οποία στην πραγματικότητα είναι η ειρήνη της υποδούλωσης".

Στόχος μια Κύπρος ανεξάρτητη, ενιαία και αποστρατικοποιημένη

"Η ΕΕΔΥΕ, αποκαλύπτοντας αυτά τα σχέδια εκφράζει την έντονη ανησυχία του φιλειρηνικού κινήματος για τις εξελίξεις στην περιοχή", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται παράλληλα ότι "η προκηρυγμένη θέση για την επίλυση του Κυπριακού, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη αποστρατικοποιημένη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στόχο πάλης των λαών της περιοχής, γιατί στην πράξη έχει εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις. Η ΕΕΔΥΕ θεωρεί ότι η λύση που προωθείται στο Κυπριακό αποτελεί έναν ακόμα προάγγελο για τα προβλήματα του Αιγαίου και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου".

Καταλήγοντας, η ΕΕΔΥΕ, απευθύνει έκκληση στον λαό αλλά και στις Επιτροπές Ειρήνης, "να βρίσκεται σε ετοιμότητα και επιφυλακή, να πυκνώνει τις γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος, να αγωνιστεί για να μη μετατραπεί ολόκληρη η περιοχή σε αποικία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπου οι πολυεθνικές και οι σύγχρονοι δυνάστες θα λυμαίνονται τον πλούτο και το μόχθο των λαών".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ