Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις με το δημόσιο χρέος

Την πολιτική της άνευ όρων υποταγής στις προκλητικές απαιτήσεις του τραπεζικού κεφαλαίου επιλέγει το υπουργείο Οικονομικών σε θέματα διαχείρισης του δημόσιου χρέους

Χρυσοφόρα πηγή για το θησαυρισμό του τραπεζικού κεφαλαίου έχουν αποδειχτεί το δημόσιο χρέος, το κόστος αποπληρωμής του οποίου οι κυβερνώντες φορτώνουν μόνιμα στις πλάτες των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο οποίος δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να "λαδώσει" ακόμη καλύτερα το 1998 τους τραπεζίτες από τα ταμεία του κράτους, προκειμένου να καλύψουν με δάνεια τις "μαύρες τρύπες" των κρατικών ελλειμμάτων, καθώς και γενικότερα την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους.

Αξιοποιώντας το υπέρογκο ύψος του δημόσιου χρέους της χώρας - που και με την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας αντί να μειωθεί αυξάνεται - καθώς και τις κατά διαστήματα νομισματικές ή χρηματιστηριακές κρίσεις, οι τραπεζίτες απαιτούν και αποσπούν όλο και νέα προνόμια, τα οποία τους παραχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εν γνώσει της ότι αναπαράγει το "φαύλο κύκλο" και δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις. Αποκαλύπτοντας με διπλωματικό τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει τα προνόμια στις τράπεζες, ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι ο υπό κατάρτιση Κανονισμός Λειτουργίας του θεσμού των Βασικών Διαπραγματευτών "θα είναι μεγαλύτερης αντοχής, καθώς θα παίρνει υπόψη γεγονότα όπως αυτά της πρόσφατης χρηματιστηριακής κρίσης".

Ο θεσμός των Βασικών Διαπραγματευτών, που πρόσφατα απέκτησε και νομοθετική κάλυψη, είναι μία σκανδαλώδης παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, οι οποίες καθίστανται ουσιαστικά συνδιαχειριστές, αν όχι οι βασικοί διαχειριστές του τεράστιου δημόσιου χρέους των 40 τρισ. δραχμών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι εκδόσεις των κρατικών τίτλων θα γίνονται αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών, κάτι που αφαιρεί το δικαίωμα του δημοσίου να εκδίδει κρατικούς με διοικητικά καθοριζόμενο επιτόκιο. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα καθορίζουν πλέον τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου (έχουμε δηλαδή το οξύμωρο σχήμα οι αγοραστές των τίτλων να συμμετέχουν σε επιτροπές που - υποτίθεται - δημιουργούνται για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του δημοσίου), ενώ στις υπό διαμόρφωση επιτροπές οι εκπρόσωποι των τραπεζών θα έχουν πλειοψηφία.

Κάνοντας τον απολογισμό για την πολιτική διαχείρισης του δημόσιου χρέους κατά το 1997, ο υφυπουργός επιχείρησε να εξωραϊσει την κατάσταση, δεν ανέφερε το παραμικρό για τη νομισματική - χρηματιστηριακή κρίση του προηγούμενου Οκτώβρη, η οποία όμως συνεχίζει να είναι δρώσα και σήμερα. Απέφυγε επίσης να απαντήσει για τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τις εξελίξεις αυτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ