Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ
"Να μη γίνουμε πλασιέ εταιριών"

Κραυγή αγωνίας του Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη στη χθεσινή συζήτηση με θέμα την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ).-

Σαν βόμβα έσκασε στην αίθουσα συνεδρίων της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, η είδηση του θανάτου της Αμερικανίδας Φλόρενς Γκρίφιθ - Τζόινερ. Οι καρδιές των Ολυμπιονικών σταμάτησαν για λίγο να χτυπούν. Απόλυτη σιωπή απλώθηκε στην αίθουσα. Η συζήτηση διακόπηκε. Κάποιος σύνεδρος πρότεινε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή. Ο συντονιστής, ζήτησε ο φόρος τιμής να αποδοθεί την επομένη. Την ώρα εκείνη βρισκόταν στο βήμα ο Α. Λουνζενφίχτερ, Α αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Αθλητικών Συντακτών, αναπτύσσοντας το θέμα "Ντόπινγκ και ΜΜΕ".

Ηταν μια συζήτηση που προκάλεσε σχόλια και ερωτηματικά. Κατά την άποψη του Γάλλου συναδέλφου, οι αθλητές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών ντοπάρονταν συστηματικά, ενώ κάποιοι αθλητές των δυτικών χωρών, έκαναν μεμονωμέναχρήση απαγορευμένων ουσιών. Δε δίστασε μάλιστα να επικαλεστεί τον Ομηρο, για να εκφράσει την άποψη ότι και στην αρχαιότητα έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Οταν όμως ο αναπληρωτής καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Θωμάς Γιαννάκης, παρατήρησε ενοχλημένος, ότι "πουθενά ο Ομηρος δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, και ότι στην αρχαιότητα οι αθλητές συγκεντρώνονταν στην Ολυμπία ένα μήνα νωρίτερα τρώγοντας το ίδιο φαγητό", έσπευσε να ανακαλέσει. "Δε θα μάθω σε έναν Ελληνα ειδικό την αρχαία ιστορία. Δέχομαι πλήρως την άποψή σας", τόνισε, παραδεχόμενος άμεσα την ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε το θέμα.

Οι Ολυμπιονίκες γρήγορα πάντως ξέχασαν το κακό μαντάτο του θανάτου της Τζόινερ και ξεφάντωσαν το βράδυ με την ψυχή τους, στο δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος της πόλης προς τιμήν τους. Την παράσταση έκλεψε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης χορεύοντας με ομορφιά και χάρη και κάτω από το χειροκρότημα του συνόλου των Ολυμπιονικών, "το ζεμπέκικο της Ευδοκίας" του αείμνηστου Μ. Λοϊζου.

Ο Ι. Μελισσανίδης, λίγο νωρίτερα από το βήμα του συνεδρίου κατέθεσε το δικό του προβληματισμό για την πορεία του ολυμπιακού κινήματος. "Το ολυμπιακό πνεύμα αποτελεί σήμερα αντανάκλαση του παρελθόντος και το ολυμπιακό ιδεώδες έμεινε ανέγγιχτο από το μίασμα της εμπορευματοποίησης;", αναρωτήθηκε, καταθέτοντας παράλληλα και την απάντηση: "Οι αγώνες μετατράπηκαν σε εμποροπανήγυρη και οι αθλητές σε πλασιέ και ο θεός να φυλάει μη γίνουν κάποτε ολυμπιακό άθλημα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια", τόνισε, καταλήγοντας ότι "χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της φιλοσοφίας των αγώνων, ώστε το ολυμπιακό μέλλον να αποτελεί αντανάκλαση του παρελθόντος". Το θέμα της εμπορευματοποίησης προσπάθησαν να θέσουν και άλλοι αθλητές, μεταξύ των οποίων και η Αννα Βερούλη.

"Οι ομοσπονδίες μάς επιβάλουν εταιρίες ρούχων, ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελικά ποιος είναι ο ρόλος των αθλητών; Μήπως έχει δίκιο ο Μελισσανίδης που λέει ότι γινόμαστε πλασιέ;" αναρωτήθηκε.

Το θέμα δεν εξετάστηκε παραπέρα, αν και η εντύπωση που δημιουργήθηκε από κάποιες παρεμβάσεις, είναι ότι οι αθλητές δεν επιζητούν την επιστροφή στον καθαρό ερασιτεχνισμό, αλλά να επιλέγουν για ίδιον όφελος τους χορηγούς τους. Αργά χτες συζητιόνταν η πρόταση δημιουργίας Παγκόσμιου Συνδέσμου Ολυμπιονικών. Στο ΔΣ που θα εκλεγόταν, προτάθηκε να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε ήπειρο και για λειτουργικούς λόγους, 4 Ελληνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με Νικολαΐδη και Δεβετζή(2008-03-14 00:00:00.0)
Ιδρύεται Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ολυμπιονικών(1998-09-22 00:00:00.0)
Ζωντανοί μύθοι στην Ολυμπία(1998-09-02 00:00:00.0)
100μ Γυναικών(1997-08-03 00:00:00.0)
Με τα φτερά του Αγγελου(1997-07-12 00:00:00.0)
Η Ολυμπιάδα του ντόπινγκ(1996-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ