Κυριακή 30 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Το άλογο του κενού

Είναι η μοίρα μας όχι σαν των Τρώων, όπως έγραφε ο ποιητής, αλλά σαν αυτή των αλόγων. Αφού η εξουσία δοκίμασε το μοντέλο του πολίτη - παίχτη στη Σοφοκλέους, είναι σίγουρο ότι κάποτε θα προχωρήσει, χωρίς δεύτερη σκέψη, στον πολίτη - άλογο. Οπως μαθαίνω, είναι πολλοί αυτοί που μέσα από το Χρηματιστήριο κοιτάνε τον Ιππόδρομο στο Φαληρικό Δέλτα.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η μετάλλαξη, στο μέλλον, του πολίτη σε άλογο, θα έλυνε στους τεχνικούς της εξουσίας πολλά προβλήματα. Βεβαίως, θα αφήσουν τον τίτλο του πολίτη, αλλά θα προσθέσουν δίπλα και το άλογο. Είναι μια ωμότητα αυτό, αλλά έχει επιτέλους το κέρδος μιας αλήθειας.

Αυτή θα είναι κάποτε η κατάληξη του κράτους, που θα αντικατασταθεί από έναν όμιλο με χαρακτήρα ιπποδρόμου. Στην πρώτη φάση και πριν ξεκινήσουν όλα, δηλαδή πριν το κενό μας περιβάλει, θα περάσουν μπροστά από τον πολίτη - άλογο πολλοί για να αφήσουν το στίγμα τους σαν σήμα.

Πρώτη και καλύτερη, η Εκκλησία, που είναι βέβαιο πως θα έχει την επιθυμία να χαράξει τα αρχικά της στον πολίτη -άλογο. Ο Χριστόδουλος δεν είναι κανένας σανυάσιν - ασκητής που απεχθάνεται την ιδιοκτησία σε κάθε της μορφή. Ο αρχιεπίσκοπος και η έμμονη ιδέα του για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες μας αποκάλυψε ότι ο Θεός κάτι δεν ήξερε. Κι αφού όλα γίνονται για τον Πανάγαθο, οφείλουμε να γράφουμε στην ταυτότητά μας το θρήσκευμα, γιατί σκεφθείτε να προσγειωθεί ο Θεός, επειδή δε θα γνωρίζει, μέσα σ' έναν βουδιστή τη στιγμή που καταστρέφει το εγώ του ή σ' έναν προτεστάντη όταν τα κάνει γυαλιά καρφιά... Για τον πολίτη -άλογο, λοιπόν, ο αρχιεπίσκοπος είναι σίγουρο ότι κάτι θα βρει να κάνει.

Οι εκσυγχρονιστές, παρόλο που έχουν μεγαλώσει σε συνθήκες θερμοκηπίου και τιμούν τον κάθε πολίτη - άλογο με βάση τη γενεολογική του προέλευση, είναι αναγκασμένοι για λόγους ιδεολογικούς, που είναι σίγουρο πως θα βρουν, να προχωρήσουν σε μια νέα μεθοδολογία: Στήριξη ψυχολογική και ασκήσεις ακριβείας, για να μην παρουσιάζει ο πολίτης - άλογο τη στιγμή της κούρσας δυστροπίες. Επίσης δε θα υπάρχει απόρρητο. Ολοι θα γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει με τον πολίτη - άλογο, γιατί δεν έτρεξε καλά ή γιατί δεν έχει μέλλον στον ιππόδρομο.

Ενα άλλο θέμα που θα απασχολήσει τους διανοούμενους που τους λένε Πασόκ, και φυσικά θα λυθεί, είναι το ποιος θα βρίσκεται πάνω στον πολίτη - άλογο. Χρόνια αφοσιωμένοι στην αισθητική, καταλαβαίνουν πως, όπως και να 'ναι, ένας πολίτης - άλογο δεν μπορεί να έχει αναβάτη έναν Πάγκαλο, έστω κι αν έχει το βάρος ενός υπουργού Πολιτισμού, ή έναν Γιαννόπουλο με τα γνωστά ευγενικά παραγγέλματα. Γι' αυτό καθιερώνεται μια νέα τάξη στη ζωή μας, αυτή των αναβατών. Ο πολίτης - άλογο δε θα μπορεί να διαλέξει τον αναβάτη του. Οπως δε θα έχει κανένα δικαίωμα να διαλέξει διαδρομή της αρεσκείας του.

Πριν από κάθε κούρσα, οι διανοούμενοι που τους λένε Πασόκ, λειτουργώντας με σεβασμό τον παραδομένο λόγο και ιδιαίτερα τη φράση «Κόπτομεν κιμά παρουσία πελάτου», επιβάλλουν, πριν από κάθε κούρσα, την επίδειξη του πολίτη - αλόγου μαζί με τον αναβάτη, ακολουθώντας έτσι το γνωμικό με το οποίο αρχίζει τη διαθήκη του ο μακαρίτης ηγέτης τους Αντρέας, γνωστός οικονομολόγος, ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

Η κούρσα έχει αρχίσει. Ξέρουμε πως ό,τι μοιάζει επιστημονική φαντασία είναι κοντά στο πραγματικό. Ελπίζω με το κείμενο αυτό να μην άνοιξα την όρεξη για παιχνίδια σε κανέναν τεχνικό της εξουσίας.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενάντια στη γενικευμένη παρακμή(2019-05-25 00:00:00.0)
Ασχημη πρεμιέρα(2004-08-21 00:00:00.0)
Σκέψεις για ένα κενό(2003-05-02 00:00:00.0)
Αρχιεπισκοπική ...άγνοια(2001-03-22 00:00:00.0)
ΙΠΠΑΣΙΑ(2000-06-06 00:00:00.0)
ΛΕΖΑΝΤΕΣ(1997-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ