Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ολοήμερες επιχειρήσεις με άγρια χαράτσια

Εγκρίθηκε απ' το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

Στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και τη λειτουργία τους, πρωτίστως, ως ικανών εισπρακτικών μηχανισμών προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την έγκριση χτες απ' το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Πρόκειται για μια επιλογή που ενισχύει τη μετατροπή της Υγείας σε χρυσοφόρο επενδυτικό πεδίο για τους επιχειρηματίες. Επιβάλλει επιπλέον χαράτσια για τους ασφαλισμένους είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων είτε μέσω της εξώθησης στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς πλέον κατοχυρώνεται ο ενεργός ρόλος τους στην κάλυψη, μέσω πακέτων, των υπηρεσιών Υγείας απ' τα δημόσια νοσοκομεία.

Ετσι τα δημόσια νοσοκομεία από μονάδες παροχής - όπως θα έπρεπε - σύγχρονων και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών Υγείας προς τα λαϊκά στρώματα μετατρέπονται σε εισπράκτορες εσόδων, για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων που προκάλεσαν στα δημόσια νοσοκομεία οι πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεων του δικομματισμού σε συνδυασμό με την πρόσδεση των νοσοκομείων στο άρμα της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Μάλιστα, όπως είπε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνάντησή της με τους υγειονομικούς συντάκτες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θεωρήθηκε εντυπωσιακό στο υπουργικό συμβούλιο το γεγονός ότι πέντε εκατομμύρια ασθενείς (σε σύνολο 18,5 εκ. που αναζητούν πρωτοβάθμια φροντίδα) προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας, όπου δεν ισχύει το εξέταστρο των τριών ευρώ. Δηλαδή η κυβέρνηση «κλαίει» που έχει ανασταλεί παλιότερη απόφαση του ΠΑΣΟΚ για τα τρία ευρώ στα Κέντρα Υγείας, ώστε να έχει εισπράξεις 15 εκ. ευρώ το χρόνο, από γέροντες αγρότες - γιατί κυρίως αυτοί ζουν στην επαρχία - και έχουν συντάξεις 300 και 400 ευρώ. Ηδη η κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτηση φόρμουλας που θα ενεργοποιήσει την παλιότερη υπουργική απόφαση για το εξέταστρο των τριών ευρώ στα Κέντρα Υγείας, στο όνομα της είσπραξης εξέταστρων από ασθενείς τουρίστες στη διάρκεια των διακοπών!

Αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες

Το νομοσχέδιο, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», έχει 31 άρθρα και, μεταξύ άλλων προβλέπει:

Με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) - μετά την τετράωρη τουλάχιστον παρουσία στα τακτικά ιατρεία - οι ειδικευμένοι γιατροί μπορούν να πάρουν μέρος στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία σχεδιάζουν οι Διοικητικές των ΥΠΕ. Πρόκειται για μια ρύθμιση που παραπέμπει στην Καλλικρατική δομή της χώρας όπου θα υπαχθούν οι ΥΠΕ. Μάλιστα, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με βάση την Καλλικρατική δομή παραπέμπει και η δημιουργία «Περιφερειακών Συμβουλίων Προγραμματισμού Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» (άρθρο 10).

Η ολοήμερη λειτουργία, όπως είπε η υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Πανεπιστημιακά και θα συνεχιστεί σταδιακά και η πρώτη σύμβαση θα γίνει με τον ΟΠΑΔ.

Ποσοστό από αυτές τις εισπράξεις της ολοήμερης λειτουργίας θα διατίθεται στην Υγειονομική Περιφέρεια «για την αμοιβή επικουρικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ και για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού για την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία και της αμοιβής πλέον των αρχικά προβλεπόμενων εφημεριών». Δηλαδή τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργήσουν ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που με τα δικά τους έσοδα θα καλύψουν τις επιπλέον εφημερίες που θα χρειαστούν, εκτός από εκείνες που καλύπτει η κυβέρνηση με το «επίδομα εφημέρευσης» για εφτά εφημερίες το μήνα. Επίσης, προβλέπει κάποια κίνητρα για την κατάληψη θέσης γιατρών στην επαρχία.

Ακόμα το νομοσχέδιο προβλέπει (άρθρο 20) την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την ίδρυση νοσοκομείων ή τη συγχώνευσή τους, τη μετατροπή τους και την ολική ή μερική κατάργησή τους. Με το άρθρο 13 προβλέπει την ενοποίηση των δημοσίων φορέων πρόνοιας και με το άρθρο 8 τη μετατροπή του μοναδικού κέντρου αποκατάστασης (ΕΙΑΑ) σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Τέλος, εισάγεται ως βασικός πυλώνας της παροχής υπηρεσιών υγείας ο εθελοντισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ