Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντικομμουνιστική εμπάθεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιγράφουμε επακριβώς το χτεσινό δελτίο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.: «Για το λεγόμενο "πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο": Οι κομμουνιστές παίζουν με τη φωτιά. Οσάκις το αποτόλμησαν στο παρελθόν, η ιστορία τιμώρησε τις μεθοδεύσεις και τις πρακτικές τους».

Διακηρυγμένο το μίσος του εν λόγω μορφώματος προς όποιον αποφασίζει να διεκδικήσει με αγώνες το δίκιο του. Πολύ περισσότερο το μίσος του και η εμπάθειά του για το ΚΚΕ. Βέβαια, από «κόρακα» δεν περιμένεις παρά «κρα» να ακούσεις, εν προκειμένω απαξιωτικές αναφορές στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και έμμεσες απειλές προς το ΚΚΕ...

Κατανοούμε τη θλίψη τους. Ξέρουμε ότι πολύ θα ήθελαν η συναίνεση που εκφράστηκε κατά την ψηφοφορία στη Βουλή του εκτρώματός τους για την εκπαίδευση, να εκφραστεί και από το λαό, να υποδεχτεί αυτός και τα παιδιά του με χειροκροτήματα ένα νόμο που ισοπεδώνει ό,τι είχε απομείνει από δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ο λαός δεν τους κάνει το χατίρι και θεωρούν οι θλιβεροί ότι θα μπορέσουν να τον γονατίσουν αν χτυπήσουν το ΚΚΕ, το οποίο αναγνωρίζουν ως τη δύναμη που πρωτοστατεί στην οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης εναντίον της πολιτικής που ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει με νύχια και με δόντια.

Θα έπρεπε, όμως, να μην παρασύρονται απ' τη θλίψη τους και την εμπάθειά τους, δεν είναι καλοί σύμβουλοι. Ας αφήσουν κατά μέρος την Ιστορία. Αυτή έχει καταχωρίσει το ΚΚΕ και τους αγώνες του στις πιο λαμπρές σελίδες της. Κάτι άλλους σαν τους προγόνους του ΛΑ.Ο.Σ. πάλι στις πλέον μαύρες. Κι εκεί θα μείνουν και στις σελίδες της Ιστορίας που μένουν να γραφτούν, μέχρι που να πάψουν να υπάρχουν στην Ιστορία ακόμα και σαν υποσημείωση.

Βαθυστόχαστες αναλύσεις...

«Ευχαριστούμε τον Προεδρεύοντα, τον αρμόδιο Επίτροπο και τον Πρόεδρο του Eurogroup, για όσο έχει αυτή την ιδιότητα, που ήρθαν εδώ αλλά νομίζω πως είναι προτιμότερο την επόμενη φορά να καλέσουμε την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σαρκοζί γιατί, όπως αποδείχθηκε, αυτοί λαμβάνουν αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση παρακάμπτοντας τις Συνθήκες και τα θεσμικά όργανα της Ενωσης». Τη ...βαθυστόχαστη αυτή παρατήρηση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ και συνέχισε: «Το συμπέρασμα κύριοι είναι πως είναι δύσκολο να είστε υπηρέτες δύο σημαιών, δύο αφεντάδων. 'Η θα είστε εκπρόσωποι των συμφερόντων των λαών, των κρατών και της υπόθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή θα υπηρετείτε τις αγορές. Και τα δύο δε γίνεται, επιμένω και σας ρωτώ, μήπως πρέπει επιτέλους να πάρετε κάποια μέτρα ώστε να σταματήσει το χάιδεμα αυτών που οδήγησαν σε αυτή την κρίση, που σήμερα γίνεται πάλι κρίση του τραπεζικού τομέα, όπως είπε και η κυρία Λαγκάρντ; Να σταματήσει επιτέλους το χάιδεμα των κερδοσκόπων και των αγορών;».

... για τον εξωραϊσμό της ΕΕ

Εν ολίγοις, τι μας λέει ο Ν. Χουντής; Οτι αν εφαρμόζονταν οι συνθήκες της ΕΕ τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για τους λαούς! Κι ας είναι η ευρωενωσιακή πολιτική, αυτή της Μέρκελ, του Σαρκοζί και των υπολοίπων, απολύτως πιστή στα όσα αυτές ακριβώς οι συνθήκες προβλέπουν. Και τι μας λέει ακόμα; Οτι οι ευρωενωσιακοί παράγοντες υπηρετούν δύο αφεντάδες, και τους λαούς, στην πλευρά των οποίων μάλιστα τοποθετεί και την ΕΕ, και τις αγορές! Εδώ γελάει κάθε πικραμένος. Η ΕΕ στο σύνολό της, ως και το τελευταίο της γρανάζι, υπηρετεί το κεφάλαιο. Αυτό το γνωρίζουν ως και οι πέτρες. Η ΕΕ είναι εχθρός των λαών και όχι σύμμαχός τους σε μια δήθεν διαμάχη με τις αγορές. Κανένα δίλημμα δεν έχουν αυτοί στους οποίους απευθύνεται ο Ν. Χουντής. Καμία δυστοκία σ' αυτά που πρέπει να κάνουν προς όφελος των μονοπωλίων. Δυστοκία έχει ο οπορτουνισμός τον οποίο εκπροσωπεί ο Ν. Χουντής στο Ευρωκοινοβουλίο. Γιατί, πώς να υπερασπιστείς μια ΕΕ που η αντιλαϊκή αντιδραστική της φύση έχει πλήρως αποκαλυφθεί στα μάτια των λαών; Πώς αλλιώς παρά με ευφυολογήματα σαν αυτά που παραθέτει παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Λάκκος για το λαό το δημοψήφισμα

Η παρουσίαση προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τα δημοψηφίσματα, αφαίρεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την προπαγάνδα των αστικών επιτελείων, ότι η κυβέρνηση προσφεύγει στις κάλπες για να ακούσει, δήθεν, τη γνώμη του λαού και για να ενισχύσει τη συμμετοχή του στον έλεγχο της εξουσίας. Το νομοσχέδιο και το περιεχόμενο, που σκοπεύει να δώσει στα δημοψηφίσματα η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι στόχος τους είναι η χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων, η ενσωμάτωση της δίκαιης λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυρίαρχη πολιτική και η νομιμοποίηση προαποφασισμένων ανατροπών και αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, με στόχο τον εξωραϊσμό και τη θωράκισή του, ουσιαστικά την παραπέρα αντιδραστικοποίησή του.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει μέσα από δημοψηφίσματα αλλαγές στο αστικό σύστημα και τους θεσμούς του, όπως η μείωση των βουλευτών, η θέσπιση ορίου στις θητείες τους και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα στον καπιταλισμό μπορεί να αυτοκαθαρίζεται και να είναι δίκαιο, αν λειτουργούν οι θεσμοί του. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούν να ελιχθούν απέναντι στην ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση του αστικού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων του, προκειμένου να προφυλάξουν την κυρίαρχη πολιτική από αντιδράσεις, που σε μια πορεία μπορεί να αποκτήσουν ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμα εθνικά θέματα» ζητήματα, όπως, π.χ., το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με δημοψηφίσματα να νομιμοποιήσει αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» και αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου και επιδιώκουν την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας.

Η προχτεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου αποκάλυψε άλλη μια πλευρά του αντιδραστικού σχεδίου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, για να μπορεί ένα κόμμα να προπαγανδίσει από τα κυρίαρχα Μέσα τις θέσεις του για το δημοψήφισμα, θα πρέπει να ενταχθεί σε μια από τις επιτροπές του ΟΧΙ ή του ΝΑΙ που θα συγκροτηθούν στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο, τσουβαλιάζονται ετερόκλητες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και φιμώνονται κόμματα όπως το ΚΚΕ, το οποίο διαφωνεί συνολικά με τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ο συνωστισμός αμέτρητων φορέων (προβλέπεται ακόμα και η συμμετοχή ΜΚΟ) στις προεκλογικές επιτροπές θα βοηθάει την κυβέρνηση στην προπαγάνδα της, αφού θα αφαιρεί το πολιτικό κριτήριο από τη θέση που παίρνει κάθε κόμμα ή φορέας απέναντι στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Μ' αυτόν τον τρόπο, θα ταυτίζει άκριτα στις λαϊκές συνειδήσεις όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στη μια ή την άλλη επιτροπή και θα αξιοποιεί αυτήν την ταύτιση κατά τα συμφέροντά της. Για παράδειγμα, αν σε ένα ερώτημα για το Ασφαλιστικό συμφωνούν από διαφορετικές αφετηρίες με το ΟΧΙ ένα συνδικάτο και μια ακροδεξιά οργάνωση, η κυρίαρχη προπαγάνδα θα προβάλλει το ΟΧΙ σαν επιλογή των αντιδραστικών δυνάμεων. Ο λαός να μην επιτρέψει να πετύχουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να αντιπαλέψει τα δημοψηφίσματα, να τα ακυρώσει. Αν η κυβέρνηση θέλει να ακούσει τη γνώμη του, να κάνει τώρα εκλογές, για να κριθεί εφ' όλης της ύλης η πολιτική των κομμάτων.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Συνεργοί της αντιλαϊκής πολιτικής...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνης, ότι η τρόικα έχει απαιτήσει κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Μπορεί και εν μέρει να τον πιστέψουμε...

Διότι, αυτό που συμβαίνει δεν είναι η τρόικα να «απαιτεί» και η κυβέρνηση να «αντιστέκεται». Μάλλον και οι δυο τους συζητάνε το πώς ακριβώς θα κάνουν ακόμη πιο φθηνή την εργατική δύναμη.

Κι όταν πρόκειται για εργαζόμενους με μικρότερους μισθούς τότε έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι πολύ ...δημιουργικοί. Και τις «ελεύθερες (από ...εργατικά δικαιώματα) ζώνες» έχουν σκεφθεί, και χίλιους τρόπους μερικής απασχόλησης, και τα «τοπικά σύμφωνα» και την ενοικίαση εργαζομένων.

Το τι ακριβώς θα βγει αυτή τη φορά από τη συνεργασία τους δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά όμως ποιον θα εξυπηρετεί και αυτός δε θα είναι ο εργαζόμενος.

ΑΝΤΕ, ΕΚΑΝΕ και έκπτωση ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Θα βγάλει φέτος μόνο 600 εκατομμύρια ευρώ από τα παράβολα για τα αυθαίρετα και όχι 800 εκατομμύρια που είχε υπολογίσει αρχικά. Τι καλός άνθρωπος...

Και πρακτικός όμως μια και σκέφθηκε ότι αφού ούτως ή άλλως δεν τακτοποιεί το όλο θέμα, εδώ θα είναι και αύριο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να ξαναπληρώσουν αν χρειαστεί (που θα χρειαστεί).

Εξυπακούεται πως όταν λέμε «αυθαίρετα» εννοούμε τα σπίτια κάποιων μεροκαματιάρηδων που καλώς ή κακώς έχτισαν εκτός σχεδίου. Κάτι άλλα κτίσματα (ξενοδοχεία, εργοστάσια, αποθήκες, εγκαταστάσεις, κέντρα κ.λπ.) σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τα αποκαλούμε έτσι.

Πώς να το κάνουμε, δε γίνεται να είσαι «αυθαίρετο» και ταυτοχρόνως «επένδυση» από αυτές που τόσο πολύ χρειάζεται - όπως μας λένε - η εθνική οικονομία. Οπότε γι' αυτές τις περιπτώσεις ισχύουν ...άλλα κριτήρια.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξέρετε, αυτά της «πράσινης ανάπτυξης», όπου ο οποιοσδήποτε θέλει παίρνει άδεια στο «άψε σβήσε» ακόμη όταν καταστρέφει προκλητικά το περιβάλλον. Οχι μόνο άδεια αλλά ...ενίοτε και βραβείο για την οικολογική του συνείδηση.

Χειραφέτηση από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο όσοι καταπίνουν αμάσητη την κυβερνητική προπαγάνδα ότι στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η μείωση του ελλείμματος και του χρέους, έσπευσαν να πανηγυρίσουν με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους και να την επιδεικνύουν ως απόδειξη «αποτυχίας» της κυβερνητικής πολιτικής, επειδή διαπιστώνει ότι είναι «ανεξέλεγκτη η δυναμική του χρέους». Η δήθεν «ομολογία σοκ» του νεοσύστατου οργάνου στην πραγματικότητα ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης προκειμένου να επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση, ενώ αυτό είναι άλλωστε και το «διά ταύτα» της πολυδιαφημισμένης έκθεσης: «Απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου» και λήψη νέων, εννοείται ακόμα πιο βάρβαρων, μέτρων. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβερνητική πολιτική κάθε άλλο παρά απέτυχε, ακριβώς γιατί ευθύς εξαρχής στρατηγικός στόχος της ήταν τα βάρη της κρίσης να τα πληρώσει ο λαός και η πλουτοκρατία να βγει πιο ενισχυμένη. Η διαχείριση του χρέους και το «πιστόλι» της χρεοκοπίας χρησιμοποιήθηκαν για να περάσουν τα πρωτοφανούς αγριότητας αντιλαϊκά μέτρα. Αν ο λαός συμμεριζόταν έστω και στο ελάχιστο, όπως του ζητούν τα κόμματα του κεφαλαίου, ότι πρέπει πάση θυσία να «πιαστούν» οι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος, τότε θα υπέγραφε τη θανατική καταδίκη του. Και μάλιστα δίχως να ευθύνεται στο ελάχιστο για τη δημιουργία του ελλείμματος και του χρέους. Το μόνο που πρέπει να τον καίει είναι πώς θα πληρώσουν αυτοί που τα προκάλεσαν, δηλαδή η πλουτοκρατία. Και εδώ δεν χωράνε πολλές απαντήσεις, στην πραγματικότητα μόνο μία: Πρέπει να βάλει σκοπό να κατακτήσει τη δική του εξουσία.

Αέρας κοπανιστός για τους ανέργους

Βάναυση και θρασύτατη πρόκληση προς τους ανέργους και όχι μόνο συνιστούν οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής του στον ΟΑΕΔ στον Αλιμο. Πέρα από τις επαίσχυντες δημαγωγικές κορόνες του τύπου «ο Ελληνας(!) άνεργος πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σήμερα από την κρίση», το μόνο που βρήκε να απαιτήσει ήταν «μετρήσιμα αποτελέσματα και μηδενικές καθυστερήσεις από τον ΟΑΕΔ»... (!). Αέρας κοπανιστός δηλαδή για τους ανέργους. Γιατί και τον ΟΑΕΔ, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τον μετέτρεψαν σε εργαλείο ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών με τα λεφτά των εργαζομένων, στο όνομα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Φυσικά, δεν περίμενε κανείς ο πρόεδρος της ΝΔ να ζητήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, αφού την ίδια στιγμή στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την πολιτική που οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας, πρόβλημα σύμφυτο βέβαια με το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί. Ομως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ενοχλείται καθόλου - και γι' αυτό δεν είπε λέξη - για το ότι το επίδομα ανεργίας είναι στα 450 ευρώ, ούτε ότι δίνεται σε ένα μικρό μέρος των ανέργων και μόνο για ένα χρόνο, ούτε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κλπ. ούτε ότι δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους ή να σπουδάσουν τα παιδιά τους κ.ο.κ. Αυτά καθόλου δεν ενδιαφέρουν τον πρόεδρο της ΝΔ, άλλωστε το κόμμα του καταψηφίζει σταθερά τις προτάσεις νόμου που φέρνει το ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων. Από την άλλη πλειοδοτεί υπέρ της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της εργασιακής εφεδρείας, των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, της μείωσης των κοινωνικών δαπανών... Προφανώς πιστεύει ότι οι άνεργοι και γενικότερα ο εργαζόμενος λαός καταναλώνει κουτόχορτο και θα τον ξεγελάσει με την αχαλίνωτη δημαγωγία του. Είναι καιρός, λοιπόν, ο λαός να εγκαταλείψει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί τα κόμματα του κεφαλαίου δεν αλλάζουν.

«Μείγμα» αντιλαϊκής βαρβαρότητας

«Θέλω το μνημόνιο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας» είναι η μονότονη απάντηση που δίνει ο Α. Σαμαράς όταν του ζητείται να περιγράψει το «άλλο μείγμα πολιτικής» που λανσάρει ως δήθεν εναλλακτική λύση στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οσο όμως περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο γίνεται φανερό ότι τα βάρβαρα μέτρα και οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι τα ίδια και χειρότερα με αυτά που εφαρμόζονται και στη χώρα μας. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, μόλις προχτές η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο παρουσίασε τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό της σχεδιασμό, στον οποίο εμπεριέχονται άγριες περικοπές, όπως η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, το πάγωμα των μισθών τους το 2012-2014, η πώληση κρατικών επιχειρήσεων κ.ά. Είναι τέτοια η σφοδρότητα της αντιλαϊκής επίθεσης που το γνωστό όργανο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», έγραψαν ότι πρόκειται για τις δραστικότερες περικοπές των τελευταίων 50 ετών, ενώ ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου περικοπές, ώστε να επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος και δημοσίου χρέους στο πλαίσιο του «πακέτου σωτηρίας» από την τρόικα ύψους 78 δισ. ευρώ. Παρόμοιο είναι και «το άλλο μείγμα πολιτικής» που επαγγέλλεται η ηγεσία της ΝΔ, όπως αβίαστα προκύπτει από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 2», αλλά και από την έμπρακτη στήριξη που προσφέρει στα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντίσταση στη φοροληστεία

Η νέα φοροκαταιγίδα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατά των λαϊκών στρωμάτων φέρνει τη λαϊκή οικογένεια στα όρια της φυσικής εξόντωσης. Τα νέα χαράτσια, η ακρίβεια, οι αυξήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες, η εκ νέου μείωση μισθών και συντάξεων, η δραματική αύξηση της ανεργίας που κλείνει στην κυριολεξία σπίτια, οι ανατροπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια που οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις τους πιο αδύναμους, προδιαγράφουν έναν ζοφερό χειμώνα για μεγάλα τμήματα του λαού μας.

Γι' αυτό το συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα είναι μια πολιτική παρέμβαση με ιδιαίτερη σημασία. Διατρανώνουν την απόφαση των ταξικών οργανώσεων για οργανωμένο αγώνα, για αντίσταση στα χαράτσια στη φοροληστεία της φτωχολογιάς. Αναδεικνύει την ανάγκη, στα μέτρα που εξοντώνουν το λαό, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, σπουδαστές, γυναίκες να απαντήσουν με νέες μορφές πάλης.

Σήμερα η οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών γίνεται καθήκον και πράξη αλληλεγγύης για όλους. Είναι όρος και προϋπόθεση επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Η οργανωμένη αντίθεση και αντίσταση στα χαράτσια, στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία του αστικού κράτους είναι πράξη ευθύνης απέναντι στις νέες γενιές που τις ρίχνουν στον Καιάδα. Είναι απάντηση στην πολιτική που κόβει τη μπουκιά από τον εργαζόμενο, τον άνεργο, το φτωχό, για να ενισχυθεί η πλουτοκρατία, οι τράπεζες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ταυτόχρονα, το συλλαλητήριο είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα κύμα πρωτοβουλιών από τα ίδια τα συνδικάτα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα των αυτοαπασχολουμένων, τις λαϊκές επιτροπές σε συνοικίες και πόλεις για οργανωμένη μαζική αντίσταση με κάθε τρόπο, για να επιστραφούν τα εντάλματα πληρωμής, να απαιτηθεί η κατάργησή τους. Στο έδαφος αυτών των πρωτοβουλιών να οργανωθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη στους ανέργους, στις οικογένειες που έχουν φτάσει στα όρια της επιβίωσης, στους μικρομαγαζάτορες που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Τώρα, είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πούνε με μια φωνή: «Ως εδώ. Φτάνει»! Κάτω οι φόροι και η ληστεία της ζωής μας. Μόνο ο αγώνας και η οργάνωση της πάλης μπορεί να σταματήσει τη λαίλαπα της εξαθλίωσης. Γίνεται φανερό, ότι η επίθεση δε θα σταματήσει. Η αντιλαϊκή πολιτική, με όποιο χρώμα και αν εμφανίζεται δεν πρόκειται να αλλάξει. Μπορεί μόνο να ανατραπεί με την οργανωμένη πάλη του λαού, με τον κοινό, εργατικό λαϊκό αγώνα, στα εργοστάσια, στις συνοικίες, στις πόλεις και στα χωριά. Ενας αγώνας που θα βάζει στο στόχαστρο την εξουσία των μονοπωλίων, που θα αντιπαλεύει στα ίσα και χωρίς αναστολές τη σιδερένια φτέρνα που καταδικάζει στη φτώχεια εκατομμύρια μεροκαματιάρηδες και ξωμάχους. Που θα στοχεύει και θα παλεύει για ριζικές αλλαγές, για ανάπτυξη όχι καπιταλιστική, αλλά σε όφελος του λαού. Ανάπτυξη χωρίς πλουτοκράτες, καπιταλιστές και εκμετάλλευση. Μόνο σε αυτό το δρόμο μπορεί να αποτραπεί η εξαθλίωση του λαού και να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ