Κυριακή 20 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ισχυρή οικονομία» για ποιους;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ελληνική οικονομία, χάρη στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως έκαναν μέχρι το 2004 και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - γίνεται όλο και πιο «ισχυρή». Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων, υπάρχουν μια σειρά στοιχεία, που βεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο, όπως για παράδειγμα η συνεχιζόμενη - με ξέφρενους ρυθμούς - αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποίησε προχτές στις Βρυξέλλες η Eurostat, είναι αποκαλυπτικά. Τα στοιχεία αυτά μας πληροφορούν πως το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2007, εκτοξεύτηκε στα 32 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2006. Πίσω από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος, κρύβεται η εντεινόμενη παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας που στα απλά ελληνικά σημαίνει πως χρόνο με το χρόνο τα ξένα προϊόντα εκτοπίζουν τα ελληνικά τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις διεθνείς αγορές. Αυτό είναι ολοφάνερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι, για κάθε 1 ευρώ που εισπράττουμε από τις εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων, πληρώνουμε πάνω από 3 ευρώ για εισαγωγές ξένων εμπορευμάτων!

Με βάση και τα παραπάνω, είναι ολοφάνερο πως οι κυβερνώντες ταυτίζουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού το μόνο που ισχυροποιείται στην Ελλάδα είναι τα κέρδη και η κερδοσκοπική ασυδοσία των βιομηχάνων - εισαγωγέων - εξαγωγέων κλπ.

Το άγριο πρόσωπο του καπιταλισμού

Αντιγράφουμε από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία: «Ενας διανοητικά καθυστερημένος, παραπληγικός άνδρας κατέθεσε μήνυση εναντίον νοσοκομείου του Λος Αντζελες επειδή τον πέταξαν σε ένα χαντάκι του περιβόητου "Σκιντ Ρόου", της γειτονιάς των αστέγων της πόλης. Ο Γκαμπίνο Ολβέρα, 42 χρόνων, υποστηρίζει στη μήνυσή του ότι οι υπεύθυνοι του Ιατρικού Κέντρου Χόλιγουντ Πρεσμπιτέριαν, αφού του έδωσαν εξιτήριο, τον πήγαν με ένα φορτηγάκι στην περιοχή των αστέγων και τον εγκατέλειψαν εκεί, χωρίς αναπηρική καρέκλα και ενώ φορούσε ακόμη μια βρώμικη νοσοκομειακή ρόμπα. Αυτόπτες μάρτυρες που πήγαν να τον βοηθήσουν είπαν ότι είδαν τον άτυχο άνδρα να σέρνεται στο χώμα και να κρατά με τα δόντια του τα έγγραφα του νοσοκομείου. Στο μεταξύ, η οδηγός του οχήματος που τον είχε μεταφέρει μέχρι την περιοχή αυτή μακιγιαρίστηκε και έφυγε. Τη σκηνή κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας ενός κοντινού καταφυγίου αστέγων... Η υπόθεση του Ολβέρα είναι μία από τις περίπου 50 που αναφέρθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, στις οποίες άρρωστοι και άστεγοι άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν από ασθενοφόρα στην περιοχή αυτή του Λος Αντζελες που πιστεύεται ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό αστέγων στις ΗΠΑ». Εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο να προσθέσουμε παρά μόνο να θυμίσουμε πως εκεί οδηγούν όλα αυτά που μας σερβίρουν και εδώ για «μεταρρυθμίσεις» και «εκσυγχρονισμό». Αν ακόμα δεν έχουν πάρει αυτή την άγρια μορφή, είναι γιατί υπάρχει η αντίσταση των εργαζομένων. Αγώνας και πάλη για να τους χαλάσουμε τα σχέδια οριστικά και αμετάκλητα.

Η υποκρισία και το ... δάσος της Βουλώνης

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δημιουργούμε πάρκο σε αστική περιοχή και όχι ...δάσος. Ας μην συγκρίνουν, λοιπόν, κάποιοι το πάρκο που θέλουμε να δημιουργήσουμε στο Ελληνικό με δάση όπως αυτό της Βουλώνης»!

Αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπαθώντας να κρύψει την πικρή αλήθεια: Οτι προορίζει αυτόν το μοναδικό ελεύθερο χώρο των 5.300 στρεμμάτων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, για «Πάρκο ποικίλης επιχειρηματικής δράσης», αντί να τον μεταβάλει σε «ανάσα πρασίνου» της νεφόπληκτης τσιμεντούπολης, που έχει ανάγκη ο λαός.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, μάλιστα, κρατά ως εφτασφράγιστο μυστικό το συντελεστή δόμησης που σκοπεύει να θεσπίσει. Ομως ακόμη κι αν αυτός είναι μικρός (0,20 έως 0,30) αρκεί για να χτιστούν από 1.300.000 έως και 1.950.000 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου! Δηλαδή μια πόλη τουλάχιστον 20.000 κατοίκων μαζί με διάφορες άλλες εγκαταστάσεις (εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, μουσεία, υπουργεία, αθλητικά κέντρα κ.ά.).

Ας μη συγκρίνει, λοιπόν, το ΥΠΕΧΩΔΕ αυτό το τέρας μιας «πόλης με λίγο πράσινο» που θέλει να φτιάξει, ούτε με το Μητροπολιτικό Πάρκο που θέλει ο λαός και πολύ περισσότερο με το δάσος της ...Βουλώνης. Ας ομολογήσει καθαρά και ξάστερα: Για την κυβέρνηση προέχουν η εμπορευματοποίηση της έκτασης του Ελληνικού και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και όχι οι ανάγκες του λαού που είναι αναγκασμένος να φυτοζωεί με λιγότερο από 2 τ.μ. πρασίνου, μετά και τις πυρκαγιές της Πάρνηθας, του Υμηττού και της Πεντέλης...

«Κόπηκαν» οι επιδοτήσεις στα βιολογικά

Από μειωμένες έως ανύπαρκτες θα είναι οι επιδοτήσεις για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία μετά από απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής...

Οι επιδοτήσεις κόβονται εντελώς για τα βιολογικά κηπευτικά, τις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα αρωματικά φυτά, τα όσπρια, τις αγελάδες κρεοπαραγωγής και τα χοιρινά, ενώ μεγάλες μειώσεις έγιναν στις ελιές, στα δημητριακά, στα αμπέλια και τα αιγοπρόβατα. Η κυβέρνηση διαλαλούσε μέχρι τώρα ότι επί των ημερών της ανέβηκε η βιολογική γεωργία και πως θα την ενίσχυε με ακόμα μεγαλύτερες ενισχύσεις. Αντί αυτού όμως, πετσόκοψε και κατάργησε τις σχετικές επιδοτήσεις. Τούτο αποτελεί άλλο ένα δείγμα για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την αγροτική ανάπτυξη κατά τη λεγόμενη 4η προγραμματική περίοδο 2007 - 2013. Επιπλέον, συμπεραίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε μια εποχή που ΕΕ, ΗΠΑ και πολυεθνικές επιχειρούν να επιβάλουν τα μεταλλαγμένα και τα κλωνοποιημένα, δε χρειάζεται να στηρίζονται στο εξής οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων...

ΒΙΒΛΙΟ
Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός

Πρόκειται για συλλογή κειμένων που έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανεξάρτητα από τις διαθέσεις και ιεραρχήσεις του ΚΚΕ, επανέρχονται ως ζητήματα του ιδεολογικού και πολιτικού μετώπου τα εξής ερωτήματα: Τι είναι «αριστερά»; Μπορεί να συγκροτηθεί «αριστερή» συμμαχία και για ποιο σκοπό; Από πού εκπορεύεται η ειδική στάση (αποκλεισμού και τυπικών σχέσεων) του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΝ; Πώς εμφανίζεται ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός; Πρόκειται για ερωτήματα εν πολλοίς απαντημένα από το ΚΚΕ. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου αμβλύνεται η ατομική και συλλογική ευθύνη για την αναζήτηση της ταξικής, της επαναστατικής αλήθειας και με τη βαθύτερη γνώση της Ιστορίας του κομμουνιστικού, γενικότερα του εργατικού κινήματος. Επομένως, υπάρχει αναγκαιότητα να επανέρχεται το Κόμμα στα ιστορικά δεδομένα, να πλουτίζει τα ιδεολογικά και πολιτικά συμπεράσματά του. Τα κείμενα που πρωτοδημοσιεύονται σε αυτή τη συλλογή είναι ταξινομημένα στις εξής τρεις θεματικές ενότητες: Η παρουσίαση του δεξιού οπορτουνισμού ως αριστερού πολιτικού συμμάχου του ΚΚΕ. Για το μεταπολεμικό δεξιό οπορτουνισμό στην Ελλάδα. Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο για τον ιδεολογικό εξοπλισμό κάθε κομμουνιστή, κάθε εργαζόμενου που αγωνίζεται ενάντια στο άδικο σύστημα της εκμετάλλευσης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Βλαντιμίρ Πούτιν

Γρηγοριάδης Κώστας

Η εξασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας που αντιπροσωπεύει, των γεωστρατηγικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και των κερδών από τον ενεργειακό τομέα, καθώς και των οδών μεταφοράς Ενέργειας, είναι η «αποστολή» που έχει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν δώσει τα «ηνία» της εξουσίας στο διάδοχό του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία που θα διεξαχθούν στις 2 Μάρτη.

Η διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βουλγαρία τού εξασφάλισε την υπογραφή συνολικά 8 συμφωνιών, μεταξύ των οποίων αυτά που αφορούν στον αγωγό «Νότιο Ρεύμα», στην κατασκευή του δεύτερου βουλγαρικού Ατομικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας «Μπέλενε», στη δημιουργία διεθνούς επιχείρησης που θα κατασκευάσει τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και άλλες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες.

Ταυτόχρονα με τις αντιδράσεις της Ρωσίας για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στην περιοχή και τις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και με τις εντάσεις και αντιπαραθέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο και με μεμονωμένες χώρες (π.χ. πρόσφατα με τη Βρετανία), επιχειρεί να παίξει έναν ισχυρό ρόλο στη διεθνή σκηνή και να καρπωθεί οφέλη, να κερδίσει θέσεις στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.


Κ. Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ