ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιστέκονται στην απελευθέρωση του ωραρίου

Κάλεσμα αποφασιστικής συμμετοχής στην 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.μ.), αύριο Τετάρτη, απευθύνουν σε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τα ταξικά σωματεία του κλάδου, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης τα σωματείου του εμπορίου στην Αθήνα καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη, στις 9 το πρωί, στην πλ. Ομονοίας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας. Τα ταξικά σωματεία προβάλλουν ως πλαίσιο διεκδίκησης: Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο. Τρία απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά. Ενιαίο ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων - όχι πάνω από 48 ώρες λειτουργίας. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση ωρομισθίου και μερικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλιά. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 1.200 ευρώ βασικό μισθό - 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

Την απόφαση για τη στάση εργασίας πήρε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), αφού αρχικά απέρριψε την πρόταση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» να πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
Στο δρόμο άλλοι 430 εργαζόμενοι

Τετρακόσιοι τριάντα (430) εργαζόμενοι είναι από χτες στους καταλόγους της ανεργίας, πληρώνοντας το κυνήγι της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με βάση το οποίο και μόνο λειτουργούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ετσι, στο δρόμο και απλήρωτοι πετάχτηκαν τελικά οι 250 ναυτεργάτες τριών τουριστικών πλοίων της «ROC», με την κυβέρνηση της ΝΔ να προσφέρει μία ακόμα υπηρεσία στους εφοπλιστές Λούη και Ποταμιάνο. Πρόκειται για τα πληρώματα των πλοίων «ΤΡΙΤΩΝ», «WORLD RENAISSANCE» και «ODYSSEUS». Οι ναυτεργάτες πετάχτηκαν στο δρόμο με απόφαση του Εφετείου Πειραιά, το οποίο έθεσε την εταιρία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η απόφαση αφορά μόνο αυτά τα τρία πλοία και όχι συνολικά τη «ROC». Ετσι, σύμφωνα με αυτή, «λύνονται» οι συμβάσεις εργασίας και οι 250 ναυτεργάτες διώχνονται χωρίς αποζημίωση, χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων τους - όταν τους οφείλονται μισθοί από το 2003 - και τα πλοία βγαίνουν άμεσα σε πλειστηριασμό.

Οι ναυτεργάτες διαδήλωσαν και χτες έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, ενώ εκπρόσωποί τους μαζί με συνδικαλιστές από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων - και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ συναντήθηκαν με τον υπουργό Μαν. Κεφαλογιάννη. Ο υπουργός δεν ανέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, καμία ευθύνη απέναντι στο «έγκλημα» που αυτός και η κυβέρνησή του ευλογούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι πετιούνται στη στεριά με πρόσχημα τα... οικονομικά προβλήματα της ROC, ο εφοπλιστής Λούης μεγαλομέτοχος αυτής της εταιρίας ετοιμάζεται να φέρει στην Ελλάδα και να δρομολογήσει στο χώρο της κρουαζιέρας δύο νέα πλοία...

Επίσης χτες, χωρίς δουλιά έμειναν και οι 180 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της Δρακότρυπας, καθώς σταμάτησαν οι εργασίες που εκτελούνταν για το έργο του Αχελώου, ύστερα από απόφαση που πήρε η εργοδοσία επικαλούμενη τη μη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχει με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την έλλειψη πιστώσεων. Η κοινοπραξία εταιριών ΙΜΠΡΕΤΖΙΛΟ, που έχει αναλάβει το έργο, ύστερα από τις απολύσεις των 70 εργαζομένων, που έγιναν πριν λίγες βδομάδες, έδιωξε και τους υπόλοιπους 110 συναδέλφους τους, πετώντας τους στο δρόμο της ανεργίας. Ετσι το σύνολο των εργαζομένων του εργοταξίου μένουν άνεργοι εξαιτίας των μεθοδεύσεων της κοινοπραξίας και του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ σε βάρος του δικαιώματός τους στη δουλιά και σε βάρος του έργου εκτροπής του Αχελώου.

Οι 180 άνεργοι, πλέον, καταγγέλλοντας ότι παίζεται ένα παιχνίδι συμφερόντων, με πρωταγωνιστές την εργοδοσία και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και με θύματα τους ίδιους, καλούν τους φορείς της Καρδίτσας να τους συμπαρασταθούν και να συντονίσουν τη δράση τους, απαιτώντας να συνεχιστεί το έργο και να ξαναπιάσουν δουλιά. Σ' αυτή την κατεύθυνση χτες το βράδυ έγινε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων στη Νομαρχία Καρδίτσας.

ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Πριν το καλοκαίρι η ψήφιση

Στα τέλη Μάη με αρχές Ιουνίου, πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων, προτίθεται η κυβέρνηση να περάσει προς ψήφιση από τη Βουλή το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σύμφωνα με όσα είπε χτες στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Στη συνάντηση των δύο μερών - που ήταν συνέχεια της συνάντησής τους της προηγούμενης εβδομάδας και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Απ. Ανδρεουλάκος, ο ΓΓ του υπουργείου Β. Ανδρονόπουλος και η Γενική Γραμματέας Ισότητας Ευγ. Τσουμάνη - ο υπουργός δεν έκανε ιδιαίτερες αναφορές όσον αφορά το περιεχόμενο των κεντρικών σημείων του νέου Κώδικα. Προφανώς ισχύουν παλαιότερες δηλώσεις του, από τις οποίες προκύπτει ότι θα είναι ένας κώδικας που θα κινείται σε νεοσυντηρητική λογική και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, τον έλεγχο αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων κ.ο.κ. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν, πάντως, μέχρι τέλη του Μάρτη η ΑΔΕΔΥ να καταθέσει τις προτάσεις της για το θέμα και μέχρι το Μάη οι δύο πλευρές να έχουν ολοκληρώσει την ανταλλαγή απόψεων επ' αυτού του ζητήματος για να καταστεί δυνατή η ψήφιση του κώδικα στο προαναφερόμενο διάστημα.

Κατά τ' άλλα και πάντα ενόψει της αναμόρφωσης του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ο υπουργός Εσωτερικών και η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα. Ευγενία Τσουμάνη κατέθεσαν χτες στην ΑΔΕΔΥ τις προτάσεις τους αναφορικά με το ζήτημα της γονικής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα οι προτάσεις αυτές προβλέπουν: Το δικαίωμα της μητέρας δημόσιας υπαλλήλου να κάνει διαζευκτικά χρήση μειωμένου ωραρίου ή άδειας εννέα (9) μηνών με αποδοχές, να αναγνωριστεί και ως αυτοτελές δικαίωμα του πατέρα δημόσιου υπαλλήλου. Το δικαίωμα αυτό θα ασκείται εναλλακτικά από τον πατέρα δημόσιο υπάλληλο, εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα στον ιδιωτικό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα ή στη Δημόσια Διοίκηση με υποβολή κοινής δήλωσης και προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης. Η ρύθμιση αυτή θα εφαρμόζεται και στη μονογονεϊκή οικογένεια (άγαμη μητέρα, χήρος γονέας, γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού με δικαστική απόφαση), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους έγγαμους γονείς.

Επίσης η προβλεπόμενη άδεια έως και δύο έτη που χορηγείται στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών: Να αναγνωρίζεται σε κάθε περίπτωση ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας (υπό εξέταση). Τμήμα αυτής μέχρι τρεις (3) μήνες κατ' ανώτατο όριο να χορηγείται με αποδοχές σε περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού και άνω (πολύτεκνος γονέας). Τέλος να προβλεφτεί ρητά ότι εφαρμόζεται και για ανατροφή υιοθετημένου παιδιού ηλικίας μέχρι έξι ετών.

ΝΑΥΑΓΙΑ
Δυο χαμένοι, αγωνία για 776

Συνεχίζει να «θερίζει» το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Στους 7 πνιγμένους ναυτεργάτες του φορτηγού σαπιοκάραβου «VIGLA», που ναυάγησε την περασμένη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 3 Φλεβάρη ανοιχτά της Πύλου, χτες άλλοι δύο ναυτεργάτες ήρθαν να προστεθούν στη μακάβρια λίστα. Οι δύο είναι τα θύματα της νέας ναυτικής τραγωδίας που διαδραματίστηκε χτες, όταν το κοντεϊνεράδικο σαπιοκάραβο «SEA RAY», σημαίας Αγίου Βικεντίου, 70 περίπου μέτρων, βούλιαξε 85 ναυτικά μίλια δυτικά της νησίδας Ελαφονήσου της Κρήτης. Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς είχε πάρει κλίση 40 μοιρών, ενώ είχε μείνει από μηχανές και παρουσίαζε εισροή υδάτων. Και όλα αυτά ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης μέχρι 8 μποφόρ.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η επιχείρηση διάσωσης των 776 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου «VOYAGER» με σημαία Μπαχάμες, το οποίο παρουσίασε βλάβη στις μηχανές του καθώς έπλεε ανάμεσα στις Βαλεαρίδες νήσους και τη Σαρδηνία, ενώ στη θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «VOYAGER» μέχρι το καλοκαίρι του 2004 ανήκε στην εταιρία ROC του εφοπλιστή Ποταμιάνου, το οποίο κατασχέθηκε από τις τράπεζες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που εμφάνισε η εταιρία. Τώρα φαίνεται να ανήκει στην εταιρία ΗΟΡΙΖΟΝ. Το πλοίο κατασκευάστηκε το 2000. Αν και καινούριο, από επιθεώρηση που έγινε στις 13 Μάρτη του 2001 στο Μαϊάμι, είχαν εντοπιστεί μηχανολογικά προβλήματα...

Στην αναμπουμπούλα «τρώνε» τα ασφαλιστικά μέτρα

Ενα από τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, αυτό της προσωρινής διαταγής από τα δικαστήρια που λαμβάνεται σε επείγουσες περιπτώσεις για εργατικές διαφορές, ουσιαστικά καταργείται με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο φέρει τον τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας στη Δικαιοσύνη».

Με την αιφνιδιαστική τροπολογία (στο άρθρο 691 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) προβλέπεται ότι στην περίπτωση που γίνει δεκτό αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, θα πρέπει η συζήτηση να προσδιοριστεί μέσα σε 15 ημέρες! Στην τροποποίηση επί λέξει αναφέρεται ότι «αναβολή της συζήτησης δεν επιτρέπεται, άλλως παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής».

Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 15 ημέρες πρέπει να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση - ρητά και κατηγορηματικά - καταργείται η προσωρινή διαταγή. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσχημα της επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης καταργεί βασικές εγγυήσεις και εργασιακά δικαιώματα.

Ετσι, ο θεσμός της προσωρινής διαταγής ως μέσο προστασίας των εργαζομένων από εργατικές αυθαιρεσίες δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα, ενώ έμμεσα συρρικνώνεται και ο θεσμός των ασφαλιστικών μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ