Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
Στο δρόμο άλλοι 430 εργαζόμενοι

Τετρακόσιοι τριάντα (430) εργαζόμενοι είναι από χτες στους καταλόγους της ανεργίας, πληρώνοντας το κυνήγι της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με βάση το οποίο και μόνο λειτουργούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ετσι, στο δρόμο και απλήρωτοι πετάχτηκαν τελικά οι 250 ναυτεργάτες τριών τουριστικών πλοίων της «ROC», με την κυβέρνηση της ΝΔ να προσφέρει μία ακόμα υπηρεσία στους εφοπλιστές Λούη και Ποταμιάνο. Πρόκειται για τα πληρώματα των πλοίων «ΤΡΙΤΩΝ», «WORLD RENAISSANCE» και «ODYSSEUS». Οι ναυτεργάτες πετάχτηκαν στο δρόμο με απόφαση του Εφετείου Πειραιά, το οποίο έθεσε την εταιρία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η απόφαση αφορά μόνο αυτά τα τρία πλοία και όχι συνολικά τη «ROC». Ετσι, σύμφωνα με αυτή, «λύνονται» οι συμβάσεις εργασίας και οι 250 ναυτεργάτες διώχνονται χωρίς αποζημίωση, χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων τους - όταν τους οφείλονται μισθοί από το 2003 - και τα πλοία βγαίνουν άμεσα σε πλειστηριασμό.

Οι ναυτεργάτες διαδήλωσαν και χτες έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, ενώ εκπρόσωποί τους μαζί με συνδικαλιστές από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων - και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ συναντήθηκαν με τον υπουργό Μαν. Κεφαλογιάννη. Ο υπουργός δεν ανέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, καμία ευθύνη απέναντι στο «έγκλημα» που αυτός και η κυβέρνησή του ευλογούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι πετιούνται στη στεριά με πρόσχημα τα... οικονομικά προβλήματα της ROC, ο εφοπλιστής Λούης μεγαλομέτοχος αυτής της εταιρίας ετοιμάζεται να φέρει στην Ελλάδα και να δρομολογήσει στο χώρο της κρουαζιέρας δύο νέα πλοία...

Επίσης χτες, χωρίς δουλιά έμειναν και οι 180 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της Δρακότρυπας, καθώς σταμάτησαν οι εργασίες που εκτελούνταν για το έργο του Αχελώου, ύστερα από απόφαση που πήρε η εργοδοσία επικαλούμενη τη μη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχει με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την έλλειψη πιστώσεων. Η κοινοπραξία εταιριών ΙΜΠΡΕΤΖΙΛΟ, που έχει αναλάβει το έργο, ύστερα από τις απολύσεις των 70 εργαζομένων, που έγιναν πριν λίγες βδομάδες, έδιωξε και τους υπόλοιπους 110 συναδέλφους τους, πετώντας τους στο δρόμο της ανεργίας. Ετσι το σύνολο των εργαζομένων του εργοταξίου μένουν άνεργοι εξαιτίας των μεθοδεύσεων της κοινοπραξίας και του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ σε βάρος του δικαιώματός τους στη δουλιά και σε βάρος του έργου εκτροπής του Αχελώου.

Οι 180 άνεργοι, πλέον, καταγγέλλοντας ότι παίζεται ένα παιχνίδι συμφερόντων, με πρωταγωνιστές την εργοδοσία και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και με θύματα τους ίδιους, καλούν τους φορείς της Καρδίτσας να τους συμπαρασταθούν και να συντονίσουν τη δράση τους, απαιτώντας να συνεχιστεί το έργο και να ξαναπιάσουν δουλιά. Σ' αυτή την κατεύθυνση χτες το βράδυ έγινε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων στη Νομαρχία Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ