ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Στην ανατροπή τους

η διέξοδος

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Αρχισε σαν σκάνδαλο αποφυλάκισης ναρκω-εμπόρων με τη μεσολάβηση ενός παπά και εμπλεκόμενους δικαστές.

Και ήδη μιλάνε για τις «ευεργετικές» επιπτώσεις που είχε το ...Γουοτεργκέιτ στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Πού το πάνε άραγε;

Οτι κάποια στιγμή θα ξεδιπλωνόταν και στην Ελλάδα μια επιχείρηση «καθαρά χέρια» ήταν αναμενόμενο. Στη διπλανή Ιταλία, με αρχή την υπόθεση Μόρο, έφτασαν ήδη να πανηγυρίζουν για την «ενότητα της αριστεράς» υπό τον Πρόντι! Στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από το στημένο από τον μπαμπά Μπους «Γουοτεργκέιτ», έχουν κατορθώσει ήδη τις σφαγές ανά τον κόσμο να τις έχουν καθαγιάσει εκ των προτέρων. Για εδώ, στα Βαλκάνια της διαρκούς ανατάραξης, τι προβλέπει ο σχεδιασμός; Και πόσο αθώες οι συγκρίσεις που επιχειρούνται μεταξύ «καθαρού» Οικουμενικού Πατριαρχείου και «ακαθάρτων» υπολοίπων; Ας αφεθεί ανοιχτή η ερώτηση.

Οποια κι αν είναι η απάντηση, δεν αναιρεί το γεγονός ότι σ' ένα σάπιο σύστημα, σάπιοι είναι και οι θεσμοί του, ειδικά αυτοί. Γι' αυτό και τα περί κάθαρσης και αυτοκάθαρσης. Μέχρι να αλλάξει η βάρδια.

Ως τότε και ακόμα περισσότερο τότε, στο βαθμό που τη σφραγίδα στις εξελίξεις δεν τη βάζει το ίδιο το λαϊκό-εργατικό κίνημα με μέτωπο ξεκάθαρα ενάντια στη ρίζα του κακού, η σαπίλα θα απλώνεται. Και στιγμιότυπα της καθημερινότητας του εργάτη θα χρησιμοποιούνται ως ρεπορτάζ-άλλοθι από αυτούς τους ίδιους που υμνούν τον καπιταλισμό, ο οποίος δήθεν μπορεί να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο, αρκεί ο κάθε Βαβύλης να είναι μέρος της «από δω» διαχείρισης κι όχι της «από κει».

Η επίθεση είναι ακόμα μπροστά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ

«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ΔΡΑΣΗ: «Τη συγκεκριμένη προμήθεια (τα θωρακισμένα της Αστυνομίας) είχε συμφωνήσει με τον Ντίνο Μπαλέρμπα, εξ απορρήτων σύμβουλο του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος αμέσως μετά τον πάντρεψε με την ισραηλινής καταγωγής Μαριλίτα Κοέν. Η σχέση δεν περιορίστηκε στην προμήθεια των δύο θωρακισμένων, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες προμήθειες του ΥΔΤ, αφού ο Μπαλέρμπας διαχειριζόταν εκείνη την εποχή το "πακέτο" των έξι δισεκατομμυρίων δρχ. που είχε δώσει ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου στην ΕΛΑΣ μετά τη δολοφονία του Αστυνομικού Διευθυντή Αλέξανδρου Βέλιου από τον ΕΛΑ» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ: «Το ανίερο παρακράτος προσπαθεί τώρα να σβήσει τα ίχνη του δικού του ανθρώπου, του Απόστολου Βαβύλη, ενώ τον κρατάει - όσο κι αν φαίνεται προκλητικό - κρυμμένο στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες χαίρει άκρας υγείας, είδε Μητροπολίτες, ενώ ο π. Νικόδημος Φαρμάκης θεωρείται ότι είναι αυτός που τον βοηθάει το διάστημα αυτό. Πάντως, απορίες προκαλεί, την ίδια στιγμή, η στάση των αρχών, που έως χτες το απόγευμα δεν είχαν εκδώσει σήμα για τον εντοπισμό του» (ο Ν. Παπαδημητρίου στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ: «Οπως είπε, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, η κασέτα αυτή αναφέρεται σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις που αγγίζουν και τον πολιτικό κόσμο και για την οποία έδειξαν ενδιαφέρον τόσο παράγοντες της Δικαιοσύνης και του Στρατού, αλλά και της αμερικανικής πρεσβείας (...) οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με τη βοήθεια του "αμερικανικού παράγοντα" του πήραν την κασέτα και του είπαν ότι επειδή είναι κι αυτός πατριώτης, όπως και εκείνοι, να αναλάβουν όλοι μαζί τις πρωτοβουλίες για να καθαρίσουν το πολιτικό τοπίο» (το ρεπορτάζ στη ΧΩΡΑ).

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ; «Ο "ιερότερος" θεσμός των ΗΠΑ, η αμερικανική προεδρία, είχε πληγεί βαθιά από το "σκάνδαλο Γουότεργκέιτ" το 1973-74. Οχι όμως ανεπανόρθωτα. Σήμερα η αμερικανική προεδρία χαίρει της εμπιστοσύνης του αμερικανικού λαού, απλώς κανένας πρόεδρος δεν πρόκειται να φτιάξει το παρακράτος που είχε στήσει ο Ρίτσαρντ Νίξον. Ετσι και στην Ελλάδα» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Χορεύοντας... με τους πράκτορες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρύβουν στην Αττική τον Βαβύλη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΒΥΛΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΠΑΚΡΑΤΟΣ

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Ολα παίζονται

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ των ομήρων - συμβασιούχων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ για ατομικές και μικρές επιχειρήσεις

Η ΧΩΡΑ: ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΓΡΟΤΕΣ, πρόωρες συντάξεις μέχρι 833 ευρώ το μήνα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στις Ενοπλες Δυνάμεις

ΕΘΝΟΣ: ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ 1.000 ΦΑΡΜΑΚΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Εξέγερση Διευθυντών

ΤΑ ΝΕΑ: Ωρα των ΔΕΚΟ για... ήπια προσαρμογή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Τρία μέτωπα για την οικονομία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρίση εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ με ΚΚΕ ισχυρό Μέτωπο Λαϊκό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Χρυσές» αυξήσεις σε μισθούς

«Εντονη απαισιοδοξία εκφράζουν οι καταναλωτές για την εξέλιξη τόσο της οικονομίας όσο και των οικονομικών τους το επόμενο δωδεκάμηνο, με έκδηλη την ανησυχία για αύξηση της ανεργίας και της ακρίβειας. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπεσε 4 μονάδες στο -32 τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

...Και συντάξεις

«"Για δέκα χρόνια δεν είχα ασφάλιση. Οποτε είχα πρόβλημα υγείας αναγκαζόμουν να πληρώνω ιδιωτικούς γιατρούς ή ταλαιπωρούμουν στις ουρές των νοσοκομείων. Φάρμακα μπορούσα να πάρω μόνο από νοσοκομείο. Τώρα, ασφαλίστηκα στον ΟΓΑ αλλά τα 200 ευρώ δε φτάνουν. Για ένα κρυολόγημα πρέπει να τρέχω σε νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό γιατρό"» (η 65χρονη κ. Μαργαρίτα Αργυράκη από την Ηλιούπολη, το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

θέμα τάξης η ανεργία

«Η κυβέρνηση δε σηκώνει σημαίες ευκαιρίας όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον. Ο τρόπος με τον οποίο έδωσε οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα των συμβασιούχων αποδεικνύει τη διάθεση και πρόθεσή της να μπει τάξη στο δημόσιο βίο της χώρας» (η εκτίμηση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).

Τρέμε Λάτση

«Από την πρώτη ημέρα της νέας διακυβέρνησης, η σημερινή κυβέρνηση έδειξε τη διάθεση μιας ανοιχτής σύγκρουσης με όλους όσοι θεωρούσαν και συνεχίζουν να θεωρούν την Ελλάδα "τσιφλίκι" τους και τους Ελληνες πολίτες ως θεατές σε ένα παιχνίδι για λίγους παίκτες» (ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ