ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συστήθηκε το "Κοινοβούλιο" των Κοσσοβάρων Αλβανών...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- "Τα καταφέραμε". Οι δύο λέξεις βγήκαν από τα χείλια του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, πολιτικού ηγέτη των Κοσσοβάρων Αλβανών, την ώρα που το "Κοινοβούλιο" του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι, συνεδρίαζε για πρώτη φορά. Η σερβική αστυνομία επενέβη λίγα λεπτά αργότερα και διέλυσε τους "βουλευτές", χωρίς - όπως μετέδωσαν "Ρόιτερ" και "Ασοσιέιτεντ Πρες" - να σημειωθεί κανένα επεισόδιο.

Τι "κατάφεραν" ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα και οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, που επιζητούν την απόσχιση της σερβικής επαρχίας από το Βελιγράδι, μένει να διακριβωθεί. Ο αποκαλούμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσόβου διακηρύττει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του "Κοινοβουλίου" ή της "Προεδρίας" του Ρουγκόβα. Από την άλλη, η Διεθνής Κοινότητα δε θα διακινδύνευε αναγνώριση του "Κοινοβουλίου" - δεν έγινε εξάλλου γνωστό αν υπήρξε κάποιος ξένος στη συνεδρίασή του - αφού κάτι τέτοιο "ντε φάκτο" θα ενέκρινε απόσχιση του Κοσσόβου και κήρυξη πολυμερούς πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες...

Μια "περίεργη" σύλληψη

Στο μεταξύ χτες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε μια αρκούντως "περίεργη" είδηση από την Αλβανία. Σύμφωνα με αυτό, άνδρες της αλβανικής Εθνοφρουράς συνέλαβαν την Τρίτη το βράδυ έναν Αλβανό του Κοσσυφοπεδίου, ενώ προσπαθούσε να μπει κρυφά στην κατοικία του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο στα Τίρανα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Αρτάν Μπίζγκα, είπε ότι η αστυνομία, που διεξάγει ανακρίσεις, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για αποτυχούσα απόπειρα κατά της ζωής του Αλβανού πρωθυπουργού, οργανωμένη από τις μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας (προφανώς εννοώντας τη Γιουγκοσλαβία...).

Ο 20χρονος συλληφθείς Φαρούκ Αζέμ Μαζρέκου είναι γεννημένος στην Πρίστινα, αλλά μόνιμος κάτοικος Βελιγραδίου. Συνελήφθη αφού πέρασε το φράχτη της πρωθυπουργικής κατοικίας, παρά το γεγονός ότι φρουρούνταν από περίπου δέκα άνδρες.

Οι αλβανικές αρχές "προτίθενται να ζητήσουν από το Βελιγράδι" πληροφορίες για τον Μαζρέκου, ο οποίος κατέθεσε ότι έφτασε στη χώρα πριν από μερικές βδομάδες και ότι πρόθεσή του ήταν απλώς να συναντήσει τον πρωθυπουργό.

Το συμβάν θα μπορούσε να είναι ασήμαντο: Πριν δύο βδομάδες ένας μεθυσμένος είχε διεισδύσει στον κήπο της βίλας του Φάτος Νάνο. Αλλά με το Κοσσυφοπέδιο να φλέγεται, η υπόθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε προβοκάτσια από ορισμένους αδημονούντες...

Το "κύμα προσφύγων"

Στη Βιέννη της Αυστρίας, πολιτικοί εξέφραζαν φόβους για διόγκωση του "κύματος προσφύγων" από το Κοσσυφοπέδιο και ζήτησαν τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την εισδοχή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας προέβη στη σχετική δήλωση λίγο πριν συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία. "Φοβόμαστε μια μαζική έξοδο", πρόσθεσε. Η Αυστρία έχει σκληρύνει τους νόμους για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και τη φιλοξενία προσφύγων. Η κυβέρνηση δέχεται αυξημένη πίεση από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, που διατείνονται ότι "οι πόροι της Αυστρίας έχουν εξαντληθεί" και ζητούν να μη γίνουν δεκτοί άλλοι πρόσφυγες.

Ο Αυστριακός υπουργός πρότεινε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν - και το κόστος της φιλοξενίας να αναληφθεί - και από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σημαντική επίσκεψη Ασαντ στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με ιδιαίτερη επισημότητα και λαμπρότητα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ορλύ του Παρισιού τον Σύρο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Ο Σύρος ηγέτης, που πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό τα τελευταία 22 χρόνια, αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στη γαλλική ηγεσία να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

"Διπλωματική επίθεση στην Ευρώπη" χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές την επίσκεψη του Χαφέζ αλ Ασαντ στη Γαλλία. Ο Σύρος Πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί τόσο με τον Γάλλο ομόλογό του όσο και με τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αυτών αναμένεται να βρεθεί η "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή και το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει. Ο Ασαντ, σε μία από τις σπανιότατες συνεντεύξεις που παραχώρησε λίγο πριν την άφιξή του στη Γαλλία, υπογραμμίζει ότι "το Παρίσι και η Ευρώπη γενικότερα έχουν δικαίωμα, αλλά και καθήκον να παίξουν ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία".

Η απόφαση του Σύρου Προέδρου να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι συνέπεσε με την έναρξη του διαλόγου της Συρίας με την ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας σύνδεσης. Παράλληλα, ο Ασαντ, σε μια κίνηση καλής θέλησης, προχώρησε στην απελευθέρωση αρκετών πολιτικών κρατουμένων, στην αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ για πρώτη φορά βρετανικά πολεμικά πλοία πήραν άδεια να αγκυροβολήσουν στα λιμάνια της Συρίας. Η επίσκεψή του στη Γαλλία εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντική από τους πολιτικούς αναλυτές, καθώς δίνει την ευκαιρία στο Παρίσι, που έχει επανειλημμένως εκφράσει και δείξει το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, να αναλάβει ενεργότερο ρόλο, ενώ την ίδια στιγμή η Δαμασκός επιτυγχάνει βήμα - βήμα την έξοδό της από τη διεθνή απομόνωση. Πριν την άφιξή του στο Παρίσι, ο Χαφέζ αλ Ασαντ επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Βηρυτό, όπου μετέβη για πρώτη φορά, παρά την ισχυρή παρουσία του συριακού στρατού στο Λίβανο από το 1976.

Απευθείας συνομιλίες

Τη στιγμή που ο Σύρος Πρόεδρος έφθανε στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νετανιάχου, μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να συναντηθεί ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ. Αν και παλαιστινιακές πηγές δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υπογράμμιζαν ότι οι αμερικανικές μεσολαβητικές προσπάθειες άρχισαν να αποφέρουν καρπούς, καθώς επιτεύχθηκε η επανάληψη απευθείας συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές η ανακοίνωση της είδησης αυτής, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν είναι διόλου τυχαία, αλλά μάλλον αποσκοπεί στο να περιθωριοποιήσει, για άλλη μια φορά, τις ευρωπαϊκές προσπάθειες ανάμειξης στο διπλωματικό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή.

ΡΩΣΙΑ
Τα λείψανα του τσάρου και οι νεκροί ανθρακωρύχοι

Η ταξική κοινωνία σ' όλο της το μεγαλείο!

ΜΟΣΧΑ.- (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Οι ρωσικές αρχές οργάνωσαν σε βάρος του λαού πολυτελή ταφή των λειψάνων της τσαρικής οικογένειας, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να ταφούν οι νεκροί ανθρακωρύχοι! Η πομπώδικη τελετή ταφής των λειψάνων του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β και της οικογένειάς του, που γίνεται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, παρουσία του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και άλλων ανωτάτων αξιωματούχων, έχει διαφημιστεί πλατιά από τις αρχές ως "πράξη συμφιλίωσης και μετάνοιας", αλλά είχε ως σκοπό την υπόθαλψη στη χώρα της αντικομμουνιστικής και αντισοβιετικής υστερίας. Τις τελευταίες μέρες, τα τηλεοπτικά κανάλια, οι εφημερίδες και τα περιοδικά του "ελεύθερου" και "ανεξάρτητου" Τύπου εξαπέλυσαν ισχυρή επίθεση κατά των μπολσεβίκων και "θρηνούν" τον εκτελεσμένο "αυτοκράτορα", παρουσιάζοντας, μάλιστα, τα χρόνια της βασιλείας του με ρόδινα ειδυλλιακά χρώματα γενικής ευημερίας και άνθησης, τη στιγμή που όλος ο ρωσικός λαός ζούσε σε άθλια κατάσταση. Αποσιωπούν, επίσης, ότι ο ίδιος ο ρωσικός λαός αποκαλούσε τον Νικόλαο Β, για τις αιματηρές καταστολές των εργατών, τους πολυάριθμους τουφεκισμούς και τις εκτελέσεις διά απαγχονισμού, ως Νικόλαο αιμοσταγή.

Η ταφή των οστών της τσαρικής οικογένειας στην Αγία Πετρούπολη γίνεται στο φόντο των αδιάκοπων απεργιών και κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Τη νύχτα της 15ης Ιούλη στο ορυχείο "Κομσομόλσκαγια" της Βορκουτά από έκρηξη σκοτώθηκαν 3 ανθρακωρύχοι. Αλλοι δυο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ παρουσίασε ρεπορτάζ για την τραγωδία αυτή. Επιτροπή του ορυχείου ασχολείται με την προετοιμασία της ταφής των νεκρών και την παροχή βοήθειας στις οικογένειες των παθόντων και νεκρών. Χρειάζονται άμεση οικονομική βοήθεια, οι ανθρακωρύχοι δεν έχουν πάρει τους μισθούς τους από τον Οκτώβρη 1996. Στην οθόνη της τηλεόρασης ένας μεσόκοπος ανθρακωρύχος, σχεδόν κλαίγοντας, έλεγε:"Πολύ δύσκολη, άθλια κατάσταση. Πέρασα σήμερα από τη γυναίκα του νεκρού φίλου μου, η οποία μου παραπονέθηκε ότι δεν μπορεί να στείλει τηλεγράφημα στους γονείς για το θάνατο του γιου τους. Είχε μόνο 10 ρούβλια. Πήγα και δανείστηκα χρήματα, μόνο για να ειδοποιήσουμε τους γονείς του". Ανάλογες καταστάσεις υπάρχουν σε πολλές άλλες οικογένειες νεκρών ανθρακωρύχων.

Εξαιτίας των κυβερνώντων, η εξαθλιωμένη Ρωσία με απλωμένο χέρι, σχεδόν γονατιστή, ζητάει νέο δάνειο από τη Δύση. Μόλις υπήρξαμε μάρτυρες του επίσημου ενθουσιασμού, με αφορμή τη χορήγηση στη Ρωσία ενός ακόμα υποδουλωτικού δανείου από το ΔΝΤ. Το γιελτσινικό καθεστώς χορήγησε τεράστια ποσά χρημάτων για τη διεξαγωγή πολιτικού σόου με την ταφή των υποτιθέμενων λειψάνων της τσαρικής οικογένειας, αλλά δεν έχει χρήματα για την καταβολή των μισθών στους ανθρακωρύχους, στους εκπαιδευτικούς, στους γιατρούς, στους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία, καθώς και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που η ζωή τους γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Μάχη για τη διαδοχή Χασιμότο

ΤΟΚΙΟ. -

Την επόμενη εβδομάδα το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα ανακοινώσει το νέο ηγέτη του, άρα και το μελλοντικό πρωθυπουργό, όμως μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο πλέον υποψήφιοι θα δώσουν σκληρή μάχη για την επικράτηση.

Νέο ενδιαφέρον στην κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία, προσέδωσε η απόφαση του παλαίμαχου πολιτικού, Σεϊρόκου Καζιγιάμα,αντιπροέδρου της κυβέρνησης, να κατέλθει στον εσωκομματικό στίβο και να αναμετρηθεί με τον επικρατέστερο για τη θέση, υπουργό ΕξωτερικώνΚέιζο Ομπούτσι.Αυτό τουλάχιστον μεταδίδεται από τα ιαπωνικά και διεθνή ΜΜΕ, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, όπου θα ανακοινώσει επισήμως τις αποφάσεις. Ωστόσο και μόνο με την είδηση πήρε"φωτιά" η κούρσα για τη διαδοχή Χασιμότο, αφού η εν λόγω απόφαση του δημοφιλούς (στους κύκλους της οικονομίας) Καζιγιάμα ενθουσίασε τους οικονομικούς παράγοντες. Αξιωματούχοι του κόμματος μιλούσαν για απόφαση - σοκ και προβλέπουν ότι η μάχη ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας θα είναι σκληρή.

Το βλέμμα της μικρής Βιετναμέζας, που στέκεται έξω από το σπίτι της, κοντά στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης, λέει πολλά για το φόβο της βίας ανάμεσα στις εθνότητες στην πολύπαθη αυτή χώρα, όσο οι εκλογές πλησιάζουν...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ