Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συστήθηκε το "Κοινοβούλιο" των Κοσσοβάρων Αλβανών...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- "Τα καταφέραμε". Οι δύο λέξεις βγήκαν από τα χείλια του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, πολιτικού ηγέτη των Κοσσοβάρων Αλβανών, την ώρα που το "Κοινοβούλιο" του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι, συνεδρίαζε για πρώτη φορά. Η σερβική αστυνομία επενέβη λίγα λεπτά αργότερα και διέλυσε τους "βουλευτές", χωρίς - όπως μετέδωσαν "Ρόιτερ" και "Ασοσιέιτεντ Πρες" - να σημειωθεί κανένα επεισόδιο.

Τι "κατάφεραν" ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα και οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, που επιζητούν την απόσχιση της σερβικής επαρχίας από το Βελιγράδι, μένει να διακριβωθεί. Ο αποκαλούμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσόβου διακηρύττει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του "Κοινοβουλίου" ή της "Προεδρίας" του Ρουγκόβα. Από την άλλη, η Διεθνής Κοινότητα δε θα διακινδύνευε αναγνώριση του "Κοινοβουλίου" - δεν έγινε εξάλλου γνωστό αν υπήρξε κάποιος ξένος στη συνεδρίασή του - αφού κάτι τέτοιο "ντε φάκτο" θα ενέκρινε απόσχιση του Κοσσόβου και κήρυξη πολυμερούς πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες...

Μια "περίεργη" σύλληψη

Στο μεταξύ χτες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε μια αρκούντως "περίεργη" είδηση από την Αλβανία. Σύμφωνα με αυτό, άνδρες της αλβανικής Εθνοφρουράς συνέλαβαν την Τρίτη το βράδυ έναν Αλβανό του Κοσσυφοπεδίου, ενώ προσπαθούσε να μπει κρυφά στην κατοικία του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο στα Τίρανα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Αρτάν Μπίζγκα, είπε ότι η αστυνομία, που διεξάγει ανακρίσεις, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για αποτυχούσα απόπειρα κατά της ζωής του Αλβανού πρωθυπουργού, οργανωμένη από τις μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας (προφανώς εννοώντας τη Γιουγκοσλαβία...).

Ο 20χρονος συλληφθείς Φαρούκ Αζέμ Μαζρέκου είναι γεννημένος στην Πρίστινα, αλλά μόνιμος κάτοικος Βελιγραδίου. Συνελήφθη αφού πέρασε το φράχτη της πρωθυπουργικής κατοικίας, παρά το γεγονός ότι φρουρούνταν από περίπου δέκα άνδρες.

Οι αλβανικές αρχές "προτίθενται να ζητήσουν από το Βελιγράδι" πληροφορίες για τον Μαζρέκου, ο οποίος κατέθεσε ότι έφτασε στη χώρα πριν από μερικές βδομάδες και ότι πρόθεσή του ήταν απλώς να συναντήσει τον πρωθυπουργό.

Το συμβάν θα μπορούσε να είναι ασήμαντο: Πριν δύο βδομάδες ένας μεθυσμένος είχε διεισδύσει στον κήπο της βίλας του Φάτος Νάνο. Αλλά με το Κοσσυφοπέδιο να φλέγεται, η υπόθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε προβοκάτσια από ορισμένους αδημονούντες...

Το "κύμα προσφύγων"

Στη Βιέννη της Αυστρίας, πολιτικοί εξέφραζαν φόβους για διόγκωση του "κύματος προσφύγων" από το Κοσσυφοπέδιο και ζήτησαν τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την εισδοχή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας προέβη στη σχετική δήλωση λίγο πριν συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία. "Φοβόμαστε μια μαζική έξοδο", πρόσθεσε. Η Αυστρία έχει σκληρύνει τους νόμους για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και τη φιλοξενία προσφύγων. Η κυβέρνηση δέχεται αυξημένη πίεση από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, που διατείνονται ότι "οι πόροι της Αυστρίας έχουν εξαντληθεί" και ζητούν να μη γίνουν δεκτοί άλλοι πρόσφυγες.

Ο Αυστριακός υπουργός πρότεινε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν - και το κόστος της φιλοξενίας να αναληφθεί - και από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ