Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σημαντική επίσκεψη Ασαντ στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με ιδιαίτερη επισημότητα και λαμπρότητα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ορλύ του Παρισιού τον Σύρο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Ο Σύρος ηγέτης, που πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό τα τελευταία 22 χρόνια, αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στη γαλλική ηγεσία να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

"Διπλωματική επίθεση στην Ευρώπη" χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές την επίσκεψη του Χαφέζ αλ Ασαντ στη Γαλλία. Ο Σύρος Πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί τόσο με τον Γάλλο ομόλογό του όσο και με τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αυτών αναμένεται να βρεθεί η "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή και το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει. Ο Ασαντ, σε μία από τις σπανιότατες συνεντεύξεις που παραχώρησε λίγο πριν την άφιξή του στη Γαλλία, υπογραμμίζει ότι "το Παρίσι και η Ευρώπη γενικότερα έχουν δικαίωμα, αλλά και καθήκον να παίξουν ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία".

Η απόφαση του Σύρου Προέδρου να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι συνέπεσε με την έναρξη του διαλόγου της Συρίας με την ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας σύνδεσης. Παράλληλα, ο Ασαντ, σε μια κίνηση καλής θέλησης, προχώρησε στην απελευθέρωση αρκετών πολιτικών κρατουμένων, στην αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ για πρώτη φορά βρετανικά πολεμικά πλοία πήραν άδεια να αγκυροβολήσουν στα λιμάνια της Συρίας. Η επίσκεψή του στη Γαλλία εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντική από τους πολιτικούς αναλυτές, καθώς δίνει την ευκαιρία στο Παρίσι, που έχει επανειλημμένως εκφράσει και δείξει το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, να αναλάβει ενεργότερο ρόλο, ενώ την ίδια στιγμή η Δαμασκός επιτυγχάνει βήμα - βήμα την έξοδό της από τη διεθνή απομόνωση. Πριν την άφιξή του στο Παρίσι, ο Χαφέζ αλ Ασαντ επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Βηρυτό, όπου μετέβη για πρώτη φορά, παρά την ισχυρή παρουσία του συριακού στρατού στο Λίβανο από το 1976.

Απευθείας συνομιλίες

Τη στιγμή που ο Σύρος Πρόεδρος έφθανε στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νετανιάχου, μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να συναντηθεί ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ. Αν και παλαιστινιακές πηγές δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υπογράμμιζαν ότι οι αμερικανικές μεσολαβητικές προσπάθειες άρχισαν να αποφέρουν καρπούς, καθώς επιτεύχθηκε η επανάληψη απευθείας συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές η ανακοίνωση της είδησης αυτής, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν είναι διόλου τυχαία, αλλά μάλλον αποσκοπεί στο να περιθωριοποιήσει, για άλλη μια φορά, τις ευρωπαϊκές προσπάθειες ανάμειξης στο διπλωματικό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ