Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τα λείψανα του τσάρου και οι νεκροί ανθρακωρύχοι

Η ταξική κοινωνία σ' όλο της το μεγαλείο!

ΜΟΣΧΑ.- (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Οι ρωσικές αρχές οργάνωσαν σε βάρος του λαού πολυτελή ταφή των λειψάνων της τσαρικής οικογένειας, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να ταφούν οι νεκροί ανθρακωρύχοι! Η πομπώδικη τελετή ταφής των λειψάνων του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β και της οικογένειάς του, που γίνεται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, παρουσία του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και άλλων ανωτάτων αξιωματούχων, έχει διαφημιστεί πλατιά από τις αρχές ως "πράξη συμφιλίωσης και μετάνοιας", αλλά είχε ως σκοπό την υπόθαλψη στη χώρα της αντικομμουνιστικής και αντισοβιετικής υστερίας. Τις τελευταίες μέρες, τα τηλεοπτικά κανάλια, οι εφημερίδες και τα περιοδικά του "ελεύθερου" και "ανεξάρτητου" Τύπου εξαπέλυσαν ισχυρή επίθεση κατά των μπολσεβίκων και "θρηνούν" τον εκτελεσμένο "αυτοκράτορα", παρουσιάζοντας, μάλιστα, τα χρόνια της βασιλείας του με ρόδινα ειδυλλιακά χρώματα γενικής ευημερίας και άνθησης, τη στιγμή που όλος ο ρωσικός λαός ζούσε σε άθλια κατάσταση. Αποσιωπούν, επίσης, ότι ο ίδιος ο ρωσικός λαός αποκαλούσε τον Νικόλαο Β, για τις αιματηρές καταστολές των εργατών, τους πολυάριθμους τουφεκισμούς και τις εκτελέσεις διά απαγχονισμού, ως Νικόλαο αιμοσταγή.

Η ταφή των οστών της τσαρικής οικογένειας στην Αγία Πετρούπολη γίνεται στο φόντο των αδιάκοπων απεργιών και κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Τη νύχτα της 15ης Ιούλη στο ορυχείο "Κομσομόλσκαγια" της Βορκουτά από έκρηξη σκοτώθηκαν 3 ανθρακωρύχοι. Αλλοι δυο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ παρουσίασε ρεπορτάζ για την τραγωδία αυτή. Επιτροπή του ορυχείου ασχολείται με την προετοιμασία της ταφής των νεκρών και την παροχή βοήθειας στις οικογένειες των παθόντων και νεκρών. Χρειάζονται άμεση οικονομική βοήθεια, οι ανθρακωρύχοι δεν έχουν πάρει τους μισθούς τους από τον Οκτώβρη 1996. Στην οθόνη της τηλεόρασης ένας μεσόκοπος ανθρακωρύχος, σχεδόν κλαίγοντας, έλεγε:"Πολύ δύσκολη, άθλια κατάσταση. Πέρασα σήμερα από τη γυναίκα του νεκρού φίλου μου, η οποία μου παραπονέθηκε ότι δεν μπορεί να στείλει τηλεγράφημα στους γονείς για το θάνατο του γιου τους. Είχε μόνο 10 ρούβλια. Πήγα και δανείστηκα χρήματα, μόνο για να ειδοποιήσουμε τους γονείς του". Ανάλογες καταστάσεις υπάρχουν σε πολλές άλλες οικογένειες νεκρών ανθρακωρύχων.

Εξαιτίας των κυβερνώντων, η εξαθλιωμένη Ρωσία με απλωμένο χέρι, σχεδόν γονατιστή, ζητάει νέο δάνειο από τη Δύση. Μόλις υπήρξαμε μάρτυρες του επίσημου ενθουσιασμού, με αφορμή τη χορήγηση στη Ρωσία ενός ακόμα υποδουλωτικού δανείου από το ΔΝΤ. Το γιελτσινικό καθεστώς χορήγησε τεράστια ποσά χρημάτων για τη διεξαγωγή πολιτικού σόου με την ταφή των υποτιθέμενων λειψάνων της τσαρικής οικογένειας, αλλά δεν έχει χρήματα για την καταβολή των μισθών στους ανθρακωρύχους, στους εκπαιδευτικούς, στους γιατρούς, στους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία, καθώς και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που η ζωή τους γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκριση των κρατικών συμβόλων(2000-12-09 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αγώνα οι ανθρακωρύχοι(1998-07-12 00:00:00.0)
Αγωνιστικές εκδηλώσεις των ανθρακωρύχων(1998-06-18 00:00:00.0)
Διαδήλωση ανθρακωρύχων(1998-06-12 00:00:00.0)
Πρόταση για καθιέρωση της καύσης νεκρών(1996-01-10 00:00:00.0)
Οι ανθρακωρύχοι πεθαίνουν σαν τους δεινόσαυρους(1995-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ