ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένη η στήριξη στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Παίζει» με την ημερομηνία των εκλογών, διεκδικώντας να έχει αυτή το πάνω χέρι στο τσάκισμα του λαού

Με τη θέση ότι δεν πρέπει να παραταθεί η θητεία της τρικομματικής κυβέρνησης και πως τα νέα βάρβαρα μέτρα πρέπει να τα πάρει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, στην οποία η ΝΔ θα έχει το πάνω χέρι, προσέρχεται στην αποψινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Α. Σαμαράς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κάτω και από τις πιέσεις της πλουτοκρατίας για άμεση γενίκευση των ανατροπών, φαίνεται να αναζητεί προσχήματα και άλλοθι που θα του επιτρέψουν να δικαιολογήσει τόσο τη λήψη νέων μέτρων τώρα, όσο και μια παράταση λίγων μηνών της συμμαχικής κυβέρνησης του κεφαλαίου, την οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι «υπονομεύει» ή πολύ περισσότερο ότι θα τη «ρίξει».

Στο παρασκηνιακό παζάρι και στον πόλεμο των εντυπώσεων, που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ενόψει της αποψινής συνάντησης, η ηγεσία της ΝΔ εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκτιμά ότι μεθοδεύεται με στόχο να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση για εκλογές στις 19 Φλεβάρη ή λίγο αργότερα. «Τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι προφανή και δεν αλλάζουν, δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης», δήλωναν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Στις διαρροές κύκλων της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ότι χρειάζεται αποσαφήνιση του ρόλου και της αποστολής της κυβέρνησης, η ΝΔ απαντά ότι αυτά είναι δεδομένα. Οσο για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και πάλι η ΝΔ υποστηρίζει ότι «η ημερομηνία των εκλογών έχει αποφασιστεί και είναι η 19η Φεβρουαρίου, έστω λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα ανάλογα με την εξέλιξη του PSI».

Ωστόσο, η Συγγρού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στάσης του προέδρου της ΝΔ στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επικαλεστεί συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούν την παράταση της θητείας της κυβέρνησης. «Η ΝΔ τιμά την υπογραφή της στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και δεσμεύεται μόνο για την υλοποίηση του ειδικού σκοπού για τον οποίο συγκροτήθηκε. Για οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και ομόφωνη απόφαση των πολιτικών αρχηγών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος.

«Αυτοί που παίζουν παιχνίδια με τις εκλογές και την παράταση της κυβέρνησης είτε φοβούνται τη νωπή λαϊκή εντολή, είτε θέλουν να μεταφέρουν τα εσωτερικά τους προβλήματα», δήλωσε (στο Σκάι) ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, συμπληρώνοντας ότι «το σκεπτικό της ΝΔ για τις εκλογές μόλις η κυβέρνηση αυτή ολοκληρώσει το έργο της, δεν έχει αλλάξει». Σε ερώτηση για το εάν η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, ο εκπρόσωπος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λέγοντας ότι «θα περιμένουμε να δούμε τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων και μετά να τοποθετηθούμε».

ΟΟΣΑ
Ικανοποίηση για το φτήνεμα της εργατικής δύναμης

Μείωση του «κόστους εργασίας» στην Ελλάδα διαπιστώνει έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού

Το κεφάλαιο πανηγυρίζει για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέτρα αποσκοπούν στο φτήνεμα των εργατών
Το κεφάλαιο πανηγυρίζει για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέτρα αποσκοπούν στο φτήνεμα των εργατών
Η άγρια λεηλασία των εργαζομένων από τα αιματηρά προγράμματα του μνημονίου βελτίωσε το επιχειρηματικό κλίμα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, μέσω της μείωσης του λεγόμενου «κόστους εργασίας» και της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, παρατηρεί γεμάτη ικανοποίηση έρευνα του ΟΟΣΑ για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «κόστος εργασίας», η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στο σύνολο της Ευρωζώνης με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί το α' τετράμηνο του 2011 κατά 2,8%. Σε μεγάλη απόσταση, δεύτερη ακολουθεί η Ιρλανδία με ρυθμό μείωσης 1,3%, η Ισπανία 0,7%, η Ολλανδία με 0,6%, ενώ περισσότερες από τις μισές χώρες παρουσιάζουν, έστω και οριακά, αύξηση.

Τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει στη χώρα μας και προσεγγίζει τα επίπεδα της δεκαετίας του '50, η έρευνα διαπιστώνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας κινείται ανοδικά, καθώς από -1,3% το δ' τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 2,4% το α' τρίμηνο του 2011, «επίδοση» που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ ακολουθούν Ιρλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία και Πολωνία με ποσοστό 1%. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, οι μισθοί στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 2,7% το δ' τρίμηνο του 2010 και 0,4% το α' τρίμηνο του 2011.

Τα στοιχεία του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού επαληθεύουν την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα σκληρά αυτά μέτρα δεν τα πήραν για τα ελλείμματα και τα χρέη, αλλά για να ισχυροποιήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Κατά δεύτερο, γίνεται μια σκόπιμη σύγχυση στη χρήση του όρου «παραγωγικότητα», αντί του σωστού «εντατικότητα της εργασίας». Η αλήθεια είναι ότι από το 2009, οι επενδύσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα της εργασίας έχουν πέσει κατακόρυφα. Αντίθετα, έχει αυξηθεί η εντατικότητα της εργασίας, λόγω των βίαιων ρυθμίσεων που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περιπλέκεται το κουβάρι των αντιθέσεων

Ανησυχία για την παρατεταμένη κρίση και κόντρες για τον επιμερισμό της χασούρας από την καταστροφή κεφαλαίου

Η υπαρκτή επιβράδυνση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη και η πιθανότητα εκδήλωσης νέας βαθύτερης συγχρονισμένης κρίσης σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, περιπλέκουν ολοένα και περισσότερο το κουβάρι των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αυξάνουν τις δυσκολίες της αστικής διαχείρισης της κρίσης.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν χαμηλότερη απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά κατά το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, ενώ αναμενόταν αύξηση της τάξης του 2%. Την ίδια στιγμή ο οίκος «Fitch» προειδοποίησε και πάλι τις ΗΠΑ ότι θα χάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, αν δε διαμορφώσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους. Προαναγγέλλοντας ένταση της αντιλαϊκής επιθετικότητας, ο οίκος εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ύψους τουλάχιστον 3,5 τρισ. δολαρίων.

Αντίστοιχα, στη Βρετανία, στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τετράμηνο του 2011, από το 0,5% που προβλεπόταν, έπειτα από τη στασιμότητα που παρουσίασε τους τρεις μήνες πριν από τα τέλη του Ιούνη. Ωστόσο, το γραφείο εθνικών στατιστικών υπογράμμισε ότι «η αύξηση αυτή του ΑΕΠ τα τελευταία τετράμηνα εξακολουθεί να σκιαγραφεί μια μάλλον εύθραυστη οικονομική εικόνα», ενώ η βρετανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,7% το ερχόμενο έτος.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι «μια μικρή χώρα» είναι πολύ πιθανό να φύγει από το ευρώ, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι δανειστές της Ελλάδας αντιστέκονται στις πιέσεις που δέχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αποδεχτούν μεγαλύτερες απώλειες στα κρατικά ομόλογα που διακρατούν. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δανειστές θέλουν τα 70 δισ. ευρώ των νέων τίτλων που θα εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση σε ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων να έχουν επιτόκιο γύρω στο 5%. Το ΔΝΤ πιέζει για χαμηλότερο τοκομερίδιο, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, παράμετρος που αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία της 27ης Οκτώβρη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα των «Financial Times», το ισπανικό επενδυτικό ταμείο Vega, που έφυγε από τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους, απειλεί να προσφύγει νομικά κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που επιμείνει να αποδεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές την απομείωση που θα υπερβαίνει το 50% της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων τους. Τέλος, στα 15 χρόνια τοποθετεί η «Goldman Sachs» τη διάρκεια της «προσαρμογής» που απαιτείται ώστε να καταστεί βιώσιμη η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ