Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΟΣΑ
Ικανοποίηση για το φτήνεμα της εργατικής δύναμης

Μείωση του «κόστους εργασίας» στην Ελλάδα διαπιστώνει έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού

Το κεφάλαιο πανηγυρίζει για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέτρα αποσκοπούν στο φτήνεμα των εργατών
Το κεφάλαιο πανηγυρίζει για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέτρα αποσκοπούν στο φτήνεμα των εργατών
Η άγρια λεηλασία των εργαζομένων από τα αιματηρά προγράμματα του μνημονίου βελτίωσε το επιχειρηματικό κλίμα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, μέσω της μείωσης του λεγόμενου «κόστους εργασίας» και της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, παρατηρεί γεμάτη ικανοποίηση έρευνα του ΟΟΣΑ για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «κόστος εργασίας», η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στο σύνολο της Ευρωζώνης με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί το α' τετράμηνο του 2011 κατά 2,8%. Σε μεγάλη απόσταση, δεύτερη ακολουθεί η Ιρλανδία με ρυθμό μείωσης 1,3%, η Ισπανία 0,7%, η Ολλανδία με 0,6%, ενώ περισσότερες από τις μισές χώρες παρουσιάζουν, έστω και οριακά, αύξηση.

Τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει στη χώρα μας και προσεγγίζει τα επίπεδα της δεκαετίας του '50, η έρευνα διαπιστώνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας κινείται ανοδικά, καθώς από -1,3% το δ' τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 2,4% το α' τρίμηνο του 2011, «επίδοση» που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ ακολουθούν Ιρλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία και Πολωνία με ποσοστό 1%. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, οι μισθοί στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 2,7% το δ' τρίμηνο του 2010 και 0,4% το α' τρίμηνο του 2011.

Τα στοιχεία του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού επαληθεύουν την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα σκληρά αυτά μέτρα δεν τα πήραν για τα ελλείμματα και τα χρέη, αλλά για να ισχυροποιήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Κατά δεύτερο, γίνεται μια σκόπιμη σύγχυση στη χρήση του όρου «παραγωγικότητα», αντί του σωστού «εντατικότητα της εργασίας». Η αλήθεια είναι ότι από το 2009, οι επενδύσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα της εργασίας έχουν πέσει κατακόρυφα. Αντίθετα, έχει αυξηθεί η εντατικότητα της εργασίας, λόγω των βίαιων ρυθμίσεων που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ