Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Βαθαίνει η επικίνδυνη στρατιωτική συνεργασία

Αναβαθμισμένο το πρόγραμμα του 2012, καθώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή

Μετά τον αέρα, η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ επεκτείνεται τώρα και στη θάλασσα
Μετά τον αέρα, η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ επεκτείνεται τώρα και στη θάλασσα
Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, όπως αυτό προκύπτει από το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το 2012, σε μια περίοδο μάλιστα που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή, ενώ όλο και περισσότερο συζητείται το ενδεχόμενο επίθεσης ΗΠΑ και Ισραήλ ενάντια στο Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, τετραμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων από ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, με επικεφαλής το διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, επισκέφτηκε το διάστημα 19-22 Δεκέμβρη το Ισραήλ, όπου συζήτησε και υπέγραψε το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το έτος 2012, σε εφαρμογή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρόγραμμα, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, είναι «αναβαθμισμένο» και «εμπλουτισμένο» σε σχέση με τα αντίστοιχα προηγούμενων ετών. Περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις μαχητικών αεροσκαφών από Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά και αμοιβαίες μετασταθμεύσεις αεροσκαφών σε αεροδρόμια των δύο χωρών.

Τα καινούρια στοιχεία είναι οι κοινές ασκήσεις πολεμικών πλοίων και οι ανταλλαγές επισκέψεων σε λιμάνια των δύο χωρών, που σηματοδοτεί παραπέρα ενίσχυση του στρατιωτικού - οικονομικού - πολιτικού άξονα Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, στον ευρύτερο χώρο της Αν. Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενες κοινές αεροπορικές ασκήσεις έγινε προσομοίωση αεροπορικού πλήγματος σε μεγάλο βάθος, που παραπέμπει στο Ιράν και σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, ενώ έχουν γίνει αλλεπάλληλες ασκήσεις «διάσωσης μάχης» επί του ελληνικού εδάφους (Πελοπόννησος, Θεσσαλία), που αφορούν στη διάσωση πληρωμάτων μαχητικών σε εχθρικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Σεπτέμβρη του 2011 υπογράφηκε από τους υπουργούς Αμυνας Ελλάδας - Ισραήλ επιπλέον της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και «επιχειρησιακό μνημόνιο» συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο μάλιστα ενεργοποιήθηκε κατά τις ημέρες της έντασης στην περιοχή, όταν ξεκίνησε η κυπριακή γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12». Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ βρίσκεται σε μια διαρκή πορεία αναβάθμισης, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, όχι μόνο με στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, αλλά και με βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, συνολικότερα του αμυντικού σχεδιασμού και της αμυντικής στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προχωράνε επίσης συγκεκριμένα προγράμματα που αφορούν και στην αμυντική βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ