ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα ενόψει

Ακόμα και πρόστιμα σε άστεγους βάζει ο δήμος Βουδαπέστης

Από παλιότερη κινητοποίηση δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στις περικοπές μισθών (εδώ πυροσβέστες)
Από παλιότερη κινητοποίηση δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στις περικοπές μισθών (εδώ πυροσβέστες)
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Βαθύτερα στην κρίση βυθίζεται η Ουγγαρία σχεδόν 20 χρόνια από την καπιταλιστική παλινόρθωση. Οι Ούγγροι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές από την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας τόσο στο εισόδημα όσο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα μετά το πακέτο των 25,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε η Ουγγαρία από την τρόικα το 2008. Η φτώχεια και η ανεργία μεγαλώνουν, καθώς και οι εξώσεις λαϊκών ανθρώπων από τα σπίτια τους, που αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια στους τραπεζικούς ομίλους, ενώ πληθαίνουν και οι αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της βαρβαρότητας που βιώνουν. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι άστεγοι στις πόλεις που την ίδια στιγμή ποινικοποιούνται, όπως στην περίπτωση του δήμου της Βουδαπέστης που βάζει και πρόστιμο 50.000 φιορινιών (γύρω στα 200 ευρώ) σε όποιον μένει στο δρόμο. Τέτοια βαρβαρότητα!

Την ίδια στιγμή, σε υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουγγαρίας (από Baa3 σε Βα1) προχωράει ο οίκος «Moody's», ο οποίος υποστήριξε πως είναι πιθανό να μειώσει εκ νέου τη χρηματοπιστωτική ικανότητα της χώρας. Πρόκειται, φυσικά, για πιέσεις καπιταλιστικών ομίλων, που στόχο έχουν να περάσουν και στην Ουγγαρία νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να ωφεληθούν ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες. Αλλο «ευαγές ίδρυμα», ο οίκος «Standard and Poor's» θα αναμένει τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν από τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουγγαρία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει «αρνητική προοπτική».

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία βάση» γι' αυτή την υποβάθμιση (που σημαίνει και περαιτέρω υποβάθμιση του φιορινιού έναντι του ευρώ) και πως το τελευταίο 18μηνο «έχουν υπάρξει θετικές αλλαγές σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας»... Υπενθυμίζεται πως μόλις την προηγούμενη βδομάδα, η κυβέρνηση της χώρας αναζητούσε κάποιου είδους νέα οικονομική στήριξη από την «τρόικα», ισχυριζόμενη ωστόσο πως δεν επιδιώκει ένα νέο δάνειο αλλά «εγγυήσεις», ώστε «να υποστηριχθεί η οικονομική και χρηματοοικονομική κυριαρχία» και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια συγκάλυψης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η άρχουσα τάξη στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

ΡΩΣΙΑ
Τεράστιος πλούτος φεύγει από τη χώρα

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ένα ποσό 3,17 τρισ. δολαρίων, ισοδύναμο με 10 προϋπολογισμούς της Ρωσίας, ή το 27% του ΑΕΠ διέρρευσε στο εξωτερικό. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Μαράτ Μούσιν, οικονομολόγος, καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, μελετώντας μαζί με τους φοιτητές και τους συναδέλφους του στοιχεία για πάνω από 1 εκατομμύριο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Ωστόσο, το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο, που δείχνει τα επίπεδα της κερδοφορίας του ρωσικού κεφαλαίου και τον πλούτο που συσσωρεύουν οι Ρώσοι καπιταλιστές πέρα από τα σύνορα της χώρας τους, δεν είναι το μοναδικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, διαφάνηκαν στοιχεία οικονομικών καταχρήσεων και παρανομιών σε πάνω από 738 χιλιάδες εταιρείες, που ερευνήθηκαν. Ο οικονομολόγος σημειώνει πως αν οι αρχές εφάρμοζαν τους νόμους, όπως έγινε στην περίπτωση της εταιρείας Yukos, τότε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων θα έπρεπε να είχαν καταδικαστεί από 5 έως και 10 χρόνια φυλάκιση. Ο Μούσιν υποστήριξε πως μόνο στις 500 χιλιάδες εταιρείες που ερεύνησε δε βρέθηκαν στοιχεία καταχρήσεων.

Ο οικονομολόγος υποστήριξε ακόμη πως το 1/3 των δημόσιων ιδρυμάτων συμμετέχει σε αμφισβητούμενες χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Οι επιχειρηματίες με τη δωροδοκία υψηλόβαθμων αξιωματούχων καταφέρνουν να πάρουν περισσότερα δημόσια έργα.

Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις στις 4 Μαρτίου του 2012 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, όπως αποφάσισε χτες η άνω βουλή της χώρας, ανοίγοντας παράλληλα και την προεκλογική καμπάνια. Ο σημερινός πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται «φαβορί» για το αξίωμα του Προέδρου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το κόμμα του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των προσεχών βουλευτικών εκλογών στις 4 Δεκέμβρη. Οπως μετέδωσε η δημοσκόπηση της εταιρείας «Levada Center» η «Ενωμένη Ρωσία» θα εξασφαλίσει περίπου 252 με 253 έδρες στην Κάτω Βουλή των 450 εδρών - από 315 που κατέχει σήμερα. Η δημοσκόπηση προέβλεψε πως δεύτερη θέση θα καταλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με περίπου 94 έδρες, ενώ ακολουθεί το εθνικιστικό «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (LDPR) με 57 έδρες και το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» με 44 έδρες.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μέχρι την οριστικοποίηση της απουσίας του από το νέο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα περίμενε ο Αλί Ταρχούνι για να επικρίνει σφοδρά τη «νέα λιβυκή ηγεσία». Ο Ταρχούνι, που διετέλεσε υπουργός Πετρελαίου και Οικονομικών κατά τη διάρκεια του πολέμου για λογαριασμό του Μεταβατικού Συμβουλίου και φερόταν πιθανό να διατηρήσει τη θέση του, χαρακτήρισε την υπάρχουσα ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου, «κυβέρνηση της ελίτ, που δεν εκφράζει περισσότερο από το 90% του λιβυκού λαού». Υποστήριξε ότι όσοι τώρα έχουν την εξουσία στη χώρα «είναι αυτοί που στηρίζονται από ενόπλους, που έχουν ισχυρούς χρηματοδότες ή καλές δημόσιες σχέσεις» και εξέφρασε φόβους για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.

ΣΑΝΑ'Α.-- Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν, χτες, στην υεμενίτικη πρωτεύουσα ανάμεσα σε τμήματα του στρατού, που ελέγχονται από συγγενείς και πιστούς στον Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, που πριν από δύο μέρες υπέγραψε την αποχώρησή του από την εξουσία, με αντάλλαγμα την παροχή πλήρους αμνηστίας, και τμήματα του στρατού που εδώ και καιρό είχαν συνταχθεί με την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές. Τουλάχιστον δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτό που αναλυτές ονόμασαν «ανταγωνισμό εξουσίας».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σε χαλάρωση της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής υποχρεώθηκε - ένεκα αντιδράσεων - η κυβέρνηση της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, δίνοντας χτες εξιτήριο στους πρώτους 27 οικονομικούς μετανάστες από χώρες της Ασίας που κρατούνταν για μήνες σε στρατόπεδα προσφύγων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σε δύο μήνες φυλάκισης καταδίκασαν χτες οι ινδονησιακές αρχές στο Μπαλί ένα 14χρονο Αυστραλό για κατοχή 3,6 γραμμαρίων μαριχουάνας.

ΟΥΕΛΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Νέα Ζηλανδία με τις σφυγμομετρήσεις να προβλέπουν επανεκλογή του κεντροδεξιού πρωθυπουργού και επικεφαλής του «Εθνικού Κόμματος» Τζον Κι.

ΜΠΑΝΤΖΟΥΛ.-- Ο 47χρονος δικτάτορας Γιαχία Τζάμεχ εξασφάλισε την (αναμενόμενη...) επανεκλογή του υποτίθεται με το 72% των ψήφων στις προχτεσινές εκλογές νοθείας που διεξήχθησαν στη δυτικοαφρικανική Γκάμπια.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για τη βίαιη επιχείρηση των ΝΑΤΟικών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδειο Γκόραν Μπογκάντοβιτς καταδίκασε χτες την προχτεσινή επίθεση ΝΑΤΟικών στρατιωτών σε μπλόκο Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας ότι οι μονομερείς κινήσεις και οι συγκρούσεις δεν συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής.

Ο Μπογκάντοβιτς πρότεινε να δοθεί μια ευκαιρία στο «διάλογο» που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς διαπραγματευτές ώστε να εξευρεθεί μία συμβιβαστική λύση σχετικά με τα επίμαχα διοικητικά φυλάκια Γιάρινιε και Μπρίνιακ (στα όρια Σερβίας - βορείου Κοσσυφοπεδίου). Από την άλλη, ωστόσο, κάλεσε τους Σέρβους του προτεκτοράτου να απόσχουν από βίαιες ενέργειες, λέγοντας ότι το «σημαντικότερο τώρα είναι η διατήρηση της ειρήνης» σε μια περιοχή που υπέφερε από τους πολέμους.

Οι δηλώσεις Μπογκάντοβιτς έγιναν λίγες μέρες πριν το νέο γύρο συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα διοικητικά φυλάκια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και την εκπροσώπηση του προτεκτοράτου σε περιφερειακούς οργανισμούς.

ΚΙΝΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σημειώνεται στην Κίνα, καθώς οι εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας τους και ζητούν δικαιώματα και καλύτερες αποδοχές. Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκρούστηκαν σε εργοστάσιο υποδημάτων, στην περιοχή Ντονγκουάν, με την αστυνομία την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων που αφορούσαν περικοπές στις υπερωρίες και απολύσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 απεργοί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.

Η Κίνα έχει συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό εργοστασίων φασόν και μονάδων μαζικής παραγωγής προϊόντων πολυεθνικών, που ποντάρουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, λόγω του φτηνού εργατικού δυναμικού. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση ακόμα και των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων ενώ εντείνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις.

Η πηγή των συγκεκριμένων προβλημάτων βρίσκεται στην στρατηγική επιλογή της Κίνας για ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων. Η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης οδηγεί τους εργαζόμενους στους δρόμους, ενώ η ηγεσία της χώρας ισχυρίζεται ότι υπήρξαν σημαντικά «επιτεύγματα στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ