ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΖΟΓΛΩΠΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ
Αδιάκοπη η πάλη για το δίκιο του λαού

Το ΚΚΕ τίμησε τη μνήμη του το περασμένο Σάββατο, πέντε χρόνια από το θάνατό του

Από την εκδήλωση στο ξέφωτο του Αηλιά
Από την εκδήλωση στο ξέφωτο του Αηλιά
Πάνω στο ξέφωτο του Αηλιά, στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, στον τάφο του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, ανέβηκαν το περασμένο Σάββατο, ακριβώς πέντε χρόνια από το θάνατό του, κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ, για να τιμήσουν τη μνήμη του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ.

Με την παρουσία τους στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα για την εκπλήρωση του στρατηγικού στόχου που θέτει το ΚΚΕ, με το οποίο ταυτίστηκε η ζωή και η δράση του συντρόφου Χαρίλαου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη. Λουλούδια κατέθεσαν, επίσης, ο Γ. Χαρίτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και ο Θ. Μπιζαϊντές, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο «Μουσείο Χαρίλαος Φλωράκης», λίγα μέτρα μακριά από τον τόπο της ταφής του.

Παρών σε μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης

Ομιλητής στη λιτή εκδήλωση ήταν ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε στην ομιλία του:

Λίγα λουλούδια στον τάφο του σ. Χαρίλαου από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Λίγα λουλούδια στον τάφο του σ. Χαρίλαου από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
«Πάνε 5 χρόνια από τη μέρα που χιλιάδες μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποχαιρετούσαμε εδώ στον Αηλιά στο Παλιοζογλώπι, τον αξέχαστο σύντροφό μας και ηγέτη του Κόμματός μας, Χαρίλαο Φλωράκη, στο ταξίδι του για την αιωνιότητα.

Η πάροδος του χρόνου όμως δεν είναι ικανή να σβήσει από τη μνήμη μας το αποτύπωμα της μεγάλης και πολύμορφης προσφοράς της ηγετικής μορφής του συντρόφου Χαρίλαου στο ΚΚΕ, στο εργατικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας και διεθνώς, είτε στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης και της δράσης του Κόμματος, είτε στα πέτρινα χρόνια, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και δράσης του Κόμματος και του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Η μαχητική υπεράσπιση του ιδεών του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, η ασυμβίβαστη στάση του απέναντι στον οπορτουνισμό, η ανιδιοτελής, ακούραστη, ολόψυχη αφιέρωση και προσφορά του στην υπόθεση του Κόμματος και η κομμουνιστική στάση ζωής του, είτε στα πεδία των μαχών με τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, είτε στις φυλακές, στις εξορίες, στην παρανομία, στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά, είτε αργότερα ως ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος δεν μπορεί παρά να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και έμπνευση, πηγή διδαγμάτων και παραδειγματισμού για όλους εμάς που συνεχίζουμε αυτό το δρόμο σήμερα και κυρίως για τις νεότερες γενιές των κομμουνιστών».

Στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις και στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ επισήμανε:

«Η οικονομική κρίση, μόνιμο γνώρισμα του καπιταλισμού, κάθε φορά θα γίνεται όλο και πιο βαριά για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Αυτό το σύστημα έφτασε στα όριά του. Η παράταση ζωής του θα συσσωρεύει από τη μια μεριά πλούτο για τους κεφαλαιοκράτες και από την άλλη μαζική ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση και πιο άγρια εκμετάλλευση για την πλειοψηφία του λαού.

Επομένως η απάντηση του ΚΚΕ, το συμφέρον της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων που είναι οι παραγωγοί όλου του πλούτου, δεν μπορεί να είναι "όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να βγούμε από την κρίση", όπως μας καλεί η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Δεν μπορεί να είμαστε όλοι μαζί για να διορθώσουμε το σύστημα, να το κάνουμε πιο ανθρώπινο, την ΕΕ φιλολαϊκή και τους καπιταλιστές φιλάνθρωπους, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Η μόνη λύση για το λαό είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, σχεδιασμένη ανάπτυξη με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί ολόπλευρα και να εξασφαλίσει την ευημερία του λαού, χωρίς τους καπιταλιστές.

Αυτή είναι η μόνη επιλογή που συμφέρει το λαό και ο μόνος δρόμος για να σωθεί από τα βάσανά του. Αυτή την προοπτική χαράζει το ΚΚΕ και είναι έτοιμο να ηγηθεί αυτού του αγώνα».

Αγώνας μέχρι τον τελικό στόχο

Συνεχίζοντας ο Τ. Τσιαπλές υπογράμμισε:

«Σήμερα είναι ανάγκη, πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα να ξεπεράσουν τους εκβιασμούς και την ιδεολογική τρομοκρατία του συστήματος και των κομμάτων του, να μπουν πιο μαζικά στον αγώνα. Οι πρόσφατες μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις αποτελούν ελπιδοφόρο μήνυμα ότι περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν. Είναι ανάγκη αυτές να ενταθούν, κόντρα στην ιδεολογική τρομοκρατία και τις προβοκάτσιες.

Παράλληλα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους απ' τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Να συστρατευθούν με το ΚΚΕ, με την πρότασή του για ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, για να βάλουμε φραγμό στην αντιλαϊκή λαίλαπα και να τραβήξουμε μπροστά τον αγώνα για την απαλλαγή της Ελλάδας από την κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας.

Σύντροφε Χαρίλαε, η υπόσχεση που σου δώσαμε στο τελευταίο κατευόδιο, ισχύει. Είμαστε αποφασισμένοι τον αγώνα που δεν ευτύχισες να δεις να φτάνει ως την τελική δικαίωση, όπως και πολλές χιλιάδες κομμουνιστών της γενιάς σου, να τον φτάσουμε εμείς ως το τέλος.

Αναπαύσου ήσυχος εδώ στην ορεινή γωνιά της γενέτειρας καρδιτσιώτικης γης, που τόσο αγάπησες. Γιατί μόχθησες πολύ για να αλλάξεις τον κόσμο. Αυτή η μέρα που θα αλλάξει η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα έρθει. Πασχίζουμε να έρθει όσο γρηγορότερα γίνεται. Σ' αυτόν τον αγώνα μας θα σε θυμόμαστε παντοτινά».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Φαίνεται ο σπόρος των ζευγάδων

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στον σ. Χαρίλαο Φλωράκη

Σε δήλωσή της από το χώρο της εκδήλωσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, το ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης στην πατρίδα του, το Παλαιοζογλώπι Καρδίτσας.

Αυτή την ώρα εγώ τουλάχιστον θυμάμαι δυο πράγματα: Ενα που μας έγραψε ο σύντροφος Χαρίλαος: Οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει. Πραγματικά 5 χρόνια μετά φαίνεται ακριβώς αυτός ο σπόρος, αυτή η σπορά.

Αλλά, θυμάμαι και το λαϊκό ρητό που λέει τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Και τα πρώτα του Χαρίλαου Φλωράκη και τα στερνά ήταν τιμημένα για τα συμφέροντα του λαού. Εζησε μια ολόκληρη ζωή την οποία αφιέρωσε όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη στον αγώνα για τα δικαιώματα του λαού, για τη βελτίωση της ζωής του.

Το ΚΚΕ έχει ιστορία 92 χρόνων, που του δίνει τη δυνατότητα και να έχει πολιτική ωρίμανση και να βγάζει συμπεράσματα από την πορεία του και να βελτιώνεται. Είναι σημαντικό πράγμα η συνέχεια σε μια εμπειρία μοναδική και σε έναν αγώνα με όλες τις μορφές πάλης σε όλες τις στροφές και κατηφόρες. Είναι χρήσιμο για τον καθημερινό αγώνα του λαού και για το αύριο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ