ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια την Τρίτη σε όλη τη χώρα

Αιχμή στην κλιμάκωση της πάλης είναι η οργάνωση στους τόπους δουλειάς, τονίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Από την απεργία της περασμένης Πέμπτης στην Κέρκυρα
Από την απεργία της περασμένης Πέμπτης στην Κέρκυρα
Ενταση της μάχης για την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και για να μετατραπεί η αγανάκτηση, που προκαλεί η αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, σε συνειδητή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε η συζήτηση και καθορίστηκε το σχέδιο δράσης, χτες, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα σε νέα συλλαλητήρια καταγγελίας, αντίστασης και καταδίκης των βάρβαρων κυβερνητικών μέτρων την Τρίτη 1 Ιούνη σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στην Ομόνοια στις 6.30 το απόγευμα.

Ακόμα, παρεμβάσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα για ζητήματα όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εισηγητικά τονίστηκε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε να μην παγιδευτούν και να μην αποπροσανατολιστούν οι νέες δυνάμεις που έχουν μπει στον αγώνα. Να αποκτήσουν πολιτική συνείδηση. Ολη η δουλειά που κάναμε το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πρέπει να μεταφραστεί σε πολιτική διαφοροποίηση, σε στάση υπέρ του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ. Τα βήματα που κάναμε στην οργάνωση δυνάμεων είναι σημαντικά και δημιουργούν προϋποθέσεις για να μπουν στη μάχη και νέες δυνάμεις. Χρειάζεται να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους τι κίνημα και τι αγώνας είναι αναγκαίος», στη γραμμή της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να πυκνώσουν οι συζητήσεις, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Να δημιουργηθούν νέες Επιτροπές Αγώνα, να ανοίξει κατά κλάδο καμπάνια για την οργάνωση της εργατικής τάξης. Να «δεθούν», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι ταξικές δυνάμεις με τους χώρους δουλειάς.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η όξυνση του ιδεολογικού μετώπου με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Οι επιθέσεις που εκδηλώνονται σε κλάδους όπως οι τράπεζες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (καθαίρεση ή απειλές για καθαίρεση των εκπροσώπων των ταξικών δυνάμεων) προμηνύουν και στηρίζουν την ένταση της εργοδοτικής επίθεσης. Χρειάζεται ένταση της παρέμβασης για να πάρει απάντηση η αποπροσανατολιστική δράση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντεργατικής επίθεσης, της επιχείρησης τρομοκράτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων, εντάσσεται και η πολύπλευρη επίθεση που εξαπολύουν ενάντια στο ΠΑΜΕ κόμματα και μηχανισμοί της άρχουσας τάξης. Επίθεση που εκφράζεται μέσω της προπαγάνδας των αστικών ΜΜΕ και της κυβέρνησης ενάντια στις κινητοποιήσεις, της αξιοποίησης του ΛΑ.Ο.Σ. που στήνει ομάδες για να δημιουργούν προβοκάτσιες στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, αλλά και συγχύσεις που επιδιώκουν διάφορες ομάδες που εμφανίζονται ως «ΠΑΜΕ». Σ' αυτή την κατεύθυνση αναδείχτηκε η ανάγκη ολόπλευρης επαγρύπνησης και περιφρούρησης του αγώνα απέναντι σ' αυτή τη συκοφαντική επίθεση.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν αναφέρθηκαν παραδείγματα συσπείρωσης νέων δυνάμεων στον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, στήριξης από εργαζόμενους συναδέλφων τους που δεν πειθάρχησαν στις απεργοσπαστικές αποφάσεις δικαστηρίων και συμβιβασμένων πλειοψηφιών.

Να ξεσκεπάσουμε την προπαγάνδα των καπιταλιστών

Για την κλιμάκωση του αγώνα και τα συλλαλητήρια την 1 Ιούνη η Εκτελεστική Γραμματεία τονίζει σε δελτίο Τύπου:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 25 Μάη, καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στο αντιδραστικό μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών - Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ηγεσιών της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Η προσπάθεια του μαύρου αυτού μετώπου να ξεθεμελιώσουν με σειρά νομοθετημάτων, κάθε συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό δικαίωμα, κάθε εργασιακή κατάκτηση πρέπει να απαντηθεί με ακόμα πιο αποφασιστικούς και μαζικούς αγώνες, με ακόμα μεγαλύτερη αποδοκιμασία και καταδίκη των μέτρων και της προπαγάνδας που τα συνοδεύει.

Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλες τις τοπικές και κλαδικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, τα ΔΣ των σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών να οργανώσουν και να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται πιο πλατιά και ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων, ξεσκεπάζοντας την προπαγάνδα των μεγαλοκαπιταλιστών, της κυβέρνησης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ελέγχουν, των διαφόρων μηχανισμών τους κρυφών και φανερών.

Καλεί τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα σε νέα συλλαλητήρια καταγγελίας, αντίστασης και καταδίκης των βάρβαρων κυβερνητικών μέτρων την Τρίτη 1 Ιούνη σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 6.30 το απόγευμα.

Καλεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και συνολικά τα συνδικάτα να ετοιμαστούν για νέα απεργιακή απάντηση την περίοδο της κατάθεσης στη Βουλή και συζήτησης του αντιασφαλιστικού μεσαίωνα που με τη μορφή νομοσχεδίου φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξεπερνώντας τις όποιες ενέργειες αποπροσανατολισμού από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και πετώντας τον σε ακόμα μεγαλύτερη απαξία και απομόνωση.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Σύνθημά μας ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ: ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - «ΜΙΝΟΣ»
Αντιστέκονται αγωνιστικά οι εργαζόμενοι

Σε περιφρούρηση του εργοστασίου προχώρησαν από χθες το πρωί οι 40 εργαζόμενοι της επιχείρησης μετάλλου «ΜΙΝΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία για τους 3 τελευταίους μήνες και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία με δόλιο τρόπο εξασφάλισε τη συναίνεσή τους για την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Αμέσως μετά, λίγες μέρες μετά το Πάσχα, ανακοίνωσε σε 20 εργαζόμενους ότι δεν έχει να τους δώσει δουλειά και τους έστειλε στο σπίτι τους. Ετσι απλά, χωρίς να τους ανακοινώσει αν τους θέτει σε διαθεσιμότητα, αν τους δίνει αναγκαστική άδεια ή αν τους απολύει. Πριν από 10 μέρες επανέλαβε το ίδιο και με τους υπόλοιπους 20 εργαζόμενους.

Από χθες οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, άρχισαν να οργανώνουν την αντίστασή τους. Ξεκίνησαν με την περιφρούρηση του εργοστασίου και θα συνεχίσουν και με άλλες μορφές πάλης, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Συγκέντρωση σήμερα έξω από την «ULTRA PRINT»

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει». Με αυτά τα λόγια, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καταγγέλλει την εργοδοσία των εταιρειών ULTRA PRINT - ΔΙΑΔΗΜ - ΝΕΦΕΛΗ του ομίλου συμφερόντων Φ. Βρυώνη. «Ο όμιλος εταιρειών», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «με τρομοκρατία και συνεχόμενες αλλαγές στις Διοικήσεις των παραπάνω εταιρειών πέταξε στο δρόμο με λοκ άουτ τους εργαζόμενους των ΔΙΑΔΗΜ, ULTRAPRINT, NΕΦΕΛΗ κτλ. κλείνοντας τις εγκαταστάσεις της Πέτρου Ράλλη 10» και επιπλέον «απαγορεύει την είσοδο στο χώρο στους εργαζόμενους, τους οποίους έχει καταδικάσει σε ανέχεια αφήνοντάς τους απλήρωτους 3 μήνες»!

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, απαιτώντας να πληρωθούν τώρα οι εργαζόμενοι, να εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις και οι θέσεις εργασίας, προχωρά σήμερα Τετάρτη, στις 8 π.μ., σε συγκέντρωση στο χώρο δουλειάς στην Πέτρου Ράλλη 10, για να «διαδηλώσουμε για δουλειά με δικαιώματα».

Σήμερα η κινητοποίηση στην Πάτρα

Σε συλλαλητήριο καλεί σήμερα Τετάρτη η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, στα Ζαρουχλέικα, στις εργατικές κατοικίες Ταραμπούρα, στις 7 μ.μ., με αφορμή τους δύο θανάτους εργαζομένων, προ ημερών, απόρροια της πίεσης των τραπεζών για άμεση εξόφληση, αλλά και της εξαντλητικής δουλειάς σε συνδυασμό με την εργοδοτική πίεση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 65ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΠΣΟ
Στις 15 Ιούνη στη Γενεύη

Τα 65 χρόνια ζωής και δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) τιμά η Γραμματεία Νέων της με εκδήλωση που διοργανώνει στη Γενεύη, στις 15 του Ιούνη, στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ με τη σειρά της προετοιμάζει τη συμμετοχή της στην εκδήλωση και καλεί τους νέους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και να δηλώσουν συμμετοχή. Η αναχώρηση γίνεται με πούλμαν το Σάββατο 12 Ιούνη και η επιστροφή στην Αθήνα, την Πέμπτη 17 Ιούνη. Το κόστος είναι 150 ευρώ το άτομο για μεταφορικά και διαμονή. Οσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στα γραφεία του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, στα τηλέφωνα 210.3305.219 και 210.9214.417.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
Εντείνονται οι ρυθμοί

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δίνουν τη μάχη της οικονομικής εξόρμησης. Η εξόρμηση με τη μορφή της λαχειοφόρου αγοράς θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη και κάθε λαχνός κοστίζει 5 ευρώ. Μπροστά στην ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, αλλά και στις ευθύνες που συνεπάγεται για το ΠΑΜΕ η εμπιστοσύνη του εργατόκοσμου, γίνεται επιτακτική η ένταση της δράσης τόσο των τοπικών και κλαδικών Γραμματειών και ταξικών συνδικάτων, όσο κάθε εργάτη ατομικά.

Μέχρι στιγμής το 100% του πλάνου τους έχουν πιάσει οι τοπικές Γραμματείες σε: Ικαρία, Λακωνία, Κεφαλονιά, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Ροδόπη. Ακολουθούν οι Γραμματείες σε: Καβάλα (93%), ΔΕΗ Κοζάνης (86%) και Ζάκυνθος (83%). Τέλος, το 70% του πλάνου τους πλησιάζουν οι τοπικές Γραμματείες σε: Κοζάνη, Γρεβενά, Κιλκίς, Εβρο, Λιβαδειά, Φωκίδα και Ηλεία, Αργολίδα, Ρέθυμνο, Κω - Κάλυμνο και Ρόδο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ