ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαρέγκλιτα στα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά σχέδια

Στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων καταφεύγει η κυβέρνηση, καθώς επιταχύνει την εφαρμογή των αντεργατικών της αποφάσεων

Επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων έχει στήσει η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εργασίας, ο επικεφαλής του οποίου εμφανίζεται δήθεν να διαπραγματεύεται με την Κομισιόν για να μην εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, ο Α. Λοβέρδος ισχυρίστηκε μιλώντας σε ΜΜΕ ότι η τρόικα «πιέζει» για δυσμενέστερες αλλαγές αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθεί σε πιέσεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα μια επιχείρηση εξαπάτησης του εργαζόμενου λαού (στην οποία έγινε λόγος και για «επιστολή» με την οποία η τρόικα ζητά να τηρηθεί στο ακέραιο το μνημόνιο), για να αθωωθεί η κυβέρνηση και να στρωθεί καλύτερα το έδαφος στην προπαγάνδα περί ανάγκης «εθνικής ομοψυχίας», ώστε να αντιμετωπίσει η χώρα τις πιέσεις του ΔΝΤ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα και καμία πίεση στην κυβέρνηση, αφού το μνημόνιο που από κοινού συνέταξε με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ προβλέπει όλες τις βασικές ανατροπές που προωθούνται. Πολύ περισσότερο που το μνημόνιο ήδη με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. και την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ έχει γίνει νόμος του κράτους.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να ελιχθεί, για να περάσει το σύνολο των αντιασφαλιστικών ανατροπών, στο προσχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα στις 10 Μάη, δεν περιελάμβανε ορισμένες διατάξεις όπως η 40ετία από το 2015. Βέβαια, τα 40 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη προβλεπόταν να ισχύσουν έτσι και αλλιώς στο νέο μοντέλο ασφάλισης, ενώ η εφαρμογή τους από το 2015 προβλεπόταν ρητώς και από το μνημόνιο.

«Υλοποιούμε τις αποφάσεις μας»

Πάντως, χτες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση υπέγραψε με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο και επικυρώθηκε από τη Βουλή. Αυτό καλούμαστε να υλοποιήσουμε σήμερα...»

Στον ίδιο τόνο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ξεκαθάρισε ότι «οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ένα συγκεκριμένο μνημόνιο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα και μένουμε εκεί...» και πως «ό,τι αναφέρεται στο νομοσχέδιο και το μνημόνιο είναι τα συμφωνηθέντα».

Σε κάθε περίπτωση, στο μνημόνιο πέραν των άλλων αντεργατικών μέτρων, ρητά προβλέπεται:

  • Υποχρεωτική εργασία για 40 χρόνια για να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη. Καταργείται η 35ετία (σε όσες περιπτώσεις είχε απομείνει) αλλά και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Η ανατροπή θα επέλθει μέχρι το 2015.
  • Ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 60ό έτος για όλους. Δηλαδή, από την 1/1/2011 κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν το 60ό έτος, ακόμα και αν υπάγεται στο καθεστώς των ΒΑΕ, ακόμα και αν έχει 40 χρόνια εργασίας.
  • Μείωση των συντάξεων κατά 6% ετησίως. Οποιος αποχωρεί πριν το 65ο έτος (πρόωρη) η ποινή θα ανέρχεται στο 6%, που σημαίνει ότι η συνολική μείωση στην πενταετία (60ό έτος) θα φτάνει το 30% της σύνταξης.

Ως εκ τούτου, όσον αφορά τις παραπάνω ανατροπές, με τις οποίες κατακρεουργούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα και καταδικάζονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέχρι το θάνατο, δεν υπάρχει το παραμικρό ζήτημα διαπραγμάτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης. Μέσα απ' όλα αυτά και παρά τα επικοινωνιακά τρικ γίνεται καθαρό ότι όσα προβλέπονται στο μνημόνιο για το Ασφαλιστικό θα εφαρμοστούν, ενώ το «νέο μοντέλο» ασφάλισης θα εφαρμοστεί από το 2015 και όχι από το 2018 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Κάτι που θα οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση των συντάξεων ακόμα πιο νωρίς και για όλους τους ασφαλισμένους που μέχρι τότε θα βρίσκονται στην παραγωγή.

Στο στόχαστρο όμως μπαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι συντάξεων θανάτου (χηρείας) καθώς ήδη η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση συντάξεων χηρείας για δικαιούχους κάτω των 50 ετών, ενώ για όσους είναι πάνω από 50 ετών θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι συντάξεις αυτές είναι πολύ μικρές ενώ στην πράξη αποτελούν συμπλήρωμα του οικογενειακού εισοδήματος, ειδικά στις περιπτώσεις που και οι δύο είναι συνταξιούχοι.

Αλλά και στο ζήτημα των συντάξεων που αποδίδονται από το Δημόσιο για τις άγαμες θυγατέρες ή διαζευγμένες ήδη υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο να καταργηθούν από το 2011.

Να κρυφτεί προσπαθεί η ΓΣΕΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαπραγματεύεται για ρυθμίσεις που έχουν ήδη επικυρωθεί με το μνημόνιο, όπως η αύξηση του ορίου απολύσεων στο 4%. Βέβαια, κανείς από όσους «αντικειμενικούς» δημοσιογράφους την εμφανίζουν να αντιστέκεται και να ανακαλύπτει - δήθεν - τώρα μεθοδεύσεις όπως η κατάργηση των ΣΣΕ, δεν αναφέρεται στην πραξικοπηματική παρέμβαση (βλ. τροπολογία περί απλής ενημέρωσης και όχι έγκρισης από τη Βουλή) με την οποία η κυβέρνηση εξασφάλισε λευκές επιταγές για να προωθεί νέα αντιλαϊκά μέτρα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, οργή προκαλεί και ο νέος γύρος «διαλόγου» στον οποίο κάλεσε τους «κοινωνικούς εταίρους» πριν εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν τα προβλεπόμενα από το μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες της για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δήλωσε χτες ότι δε θα πάει στη συνάντηση που καλεί το υπουργείο.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ετοιμάζονται για την απεργία της Δευτέρας

Σε προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. καλούν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν ξανά οι ναυτεργάτες με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 31 Μάη, για να αποκρούσουν την ολομέτωπη ενορχηστρωμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές, κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ευρωυποταγής και Ευρωπαϊκή Ενωση, που επιδιώκουν την πλήρη απελευθέρωση (άρση του καμποτάζ) στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, ώστε να «καθαρίσουν» τα καράβια από ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Για να μετατρέψουν όλες τις κατηγορίες πλοίων, αρχίζοντας από τα κρουαζιερόπλοια, σε σύγχρονα πλωτά γκέτο, όπου θα κυριαρχεί η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, όπως είναι το κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ».

Την απεργία αναγκάστηκε να κηρύξει η ΠΝΟ κάτω από το βάρος των εξελίξεων, της απαίτησης των ναυτεργατών, αλλά και τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Δευτέρας και θα διαρκέσει ως τις 6 το πρωί της Τρίτης. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στο μεταξύ χτες η ΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση προς τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «ΖΕΝΙΤΗ», την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι 5 ναυτεργατικών σωματείων, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Στην ανακοίνωση ενημερώνει τους επιβάτες ότι το κρουαζιερόπλοιο αυτό αποτελεί τον πολιορκητικό κριό για τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς λέμε ΝΑΙ στον τουρισμό, αλλά ΟΧΙ στην ανεργία που δημιουργείται από τη δραστηριοποίηση πλοίων στη χώρα μας, όπως το παραπάνω», «χωρίς να απασχολεί Ελληνες ναυτεργάτες με πλήρη δικαιώματα, όπως κάλυψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ασφάλιση στο συνταξιοδοτικό φορέα των Ελλήνων ναυτεργατών ΝΑΤ και με συνδικαλιστική κάλυψη». Ζητάει την αλληλεγγύη των επιβατών, σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε ότι κι εσύ αγαπητέ επιβάτη θέλεις εργασία στη χώρα σου με πλήρη δικαιώματα».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟ «CLUB MED»
Είπαν «όχι» στα σχέδια της πολυεθνικής

Κινητοποίηση στην πόλη της Κω πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο της πολυεθνικής «Club», η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα την παύση της λειτουργίας του. Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στον Κέφαλο της Κω φθάνουν τους 180. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας έγινε συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Βορείου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Ακόμα έβγαλαν ψηφίσματα συμπαράστασης και παραβρέθηκαν το Σωματείο Οικοδόμων Καλύμνου, η Β' ΕΛΜΕ Βορείου Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Γυναικών Κω.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προαποφασισμένο το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επιστολή των ελεγκτών της ΕΕ και του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με σχόλιό του για την επιστολή των ελεγκτών της ΕΕ και του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Οσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν. Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις. Στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη όπως απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Απλώς η κυβέρνηση επιχείρησε τις κραυγαλέα σαρωτικές αλλαγές να τις περάσει με προεδρικά διατάγματα, ενώ το ΔΝΤ ζητάει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

Οι εργαζόμενοι με μεγαλύτερο αγωνιστικό πείσμα και αποφασιστικότητα πρέπει τώρα να απαιτήσουν να παρθεί πίσω το έκτρωμα μαζί με τους άλλους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να απαιτήσουν σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, 5 χρόνια νωρίτερα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και στο φάρμακο, σύγχρονη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ