ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Η ζωή που μας επιβάλλουν δε μας αξίζει!

Σε εκδήλωση στην Πάτρα, στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ, μίλησε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

«Η ΚΝΕ με το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ καλεί τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, τα παιδιά της εργατικής τάξης να σκεφτούν, με βάση την εμπειρία τους, τα βάσανα των οικογενειών τους και να δουν την τεράστια αντίθεση που υπάρχει γύρω τους. Από τη μια ο πλούτος κάθε μέρα να μεγαλώνει και οι ανάγκες μας να περιορίζονται, δικαιώματα να μας αφαιρούνται.

Να μη στριμωχτούμε στα μέτρα τους, με το ΚΚΕ να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει». Αυτό ήταν το κάλεσμα του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη, προς τους νέους και τις νέες που γέμισαν χτες το Θεατράκι Μαρίνας στην Πάτρα, συμμετέχοντας στην εκδήλωση της Οργάνωσης, που επισφράγισε ένα πενθήμερο πλούσιας προφεστιβαλικής δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.

«Λίγες μέρες πριν - επισήμανε ο Γ. Πρωτούλης - ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ στην έκθεσή του έδωσε τις εντολές της πλουτοκρατίας για τα μέτρα που πρέπει να πάρει όποιος και να είναι στην κυβέρνηση.

  • Κατάργηση του ορίου των απολύσεων, περιορισμό των αποζημιώσεων. Οι εργοδότες να απολύουν όταν, όποτε και όσους θέλουν.
  • Για την αντιμετώπιση δήθεν της νεανικής ανεργίας να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο κατώτατος μισθός, να καταργηθεί και το κατώτατο όριο, να επεκταθούν οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, η μερική απασχόληση, οι ωρομίσθιοι, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι νοικιαζόμενοι, οι παρτ τάιμ.
  • Να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στα δημόσια να μπούνε δίδακτρα, να καθιερωθούν τα φοιτητικά δάνεια.
  • Να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να ξεπεράσει τα 67 χρόνια, από τη δουλιά στο θάνατο.
  • Να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ολα αυτά δεν είναι φαντασιώσεις ενός φανατικού πλουτοκράτη, είναι μέτρα για τα οποία έχουν μπει υπογραφές στη Λισαβόνα, περιγράφονται αναλυτικά στην ομώνυμη συνθήκη, για την οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο συμφωνούν, αλλά και τα προγράμματά τους τα έχουν συντάξει με βάση αυτά τα μέτρα, όχι πώς θα τα πολεμήσουν, αλλά πώς θα τα εφαρμόσουν με τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις».

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ σχολίασε μεταξύ άλλων και τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που ήταν αφιερωμένη στο ...έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας, λέγοντας ότι «ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να διαφημίζει μέτρα και κατευθύνσεις που έχουν καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας».

Και τόνισε: «Αυτή η ζωή που μας επιβάλλουν οι μπλε και οι πράσινοι άνθρωποι των βιομηχάνων, όλοι αυτοί που στον μόνο που δίνουν λογαριασμό είναι στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και την Κομισιόν, στο ΝΑΤΟ και τον ΟΟΣΑ, δε μας αξίζει!

  • Δε μας αξίζει 40.000 παιδιά να εγκαταλείπουν το σχολείο, 150.000 παιδιά στην Ελλάδα του 2007 να βρίσκονται στο μεροκάματο, το σχολείο και το πανεπιστήμιο να γίνουν επιχείρηση, να μορφώνονται όσοι μπορούν με μόνο μέτρο πόσο αντέχει το πορτοφόλι της οικογένειας. Ακόμα και οι φοιτητές να χρεώνονται με δάνειο που θα πληρώνουν σε όλη τους τη ζωή για να βγάλουν τις σπουδές σε μία σχολή σούπερ μάρκετ.
  • Δε μας αξίζει να είναι η δική μας γενιά η γενιά που δε θα γνωρίσει τη σύνταξη, η γενιά που θα διαβάζει στα βιβλία της ιστορίας για το οχτάωρο, τα δικαιώματα στη δουλιά, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Δε μας αξίζει ο φαύλος κύκλος ανεργία, ψευτοκατάρτιση, ψευτοδουλιά, μια ζωή δανεισμένη από τις τράπεζες.

Μας αξίζει να είμαστε η γενιά της αντίστροφης μέτρησης, η γενιά της ανατροπής.

  • Μας αξίζει το ίδιο σχολείο για όλους, μέχρι τα 18 μας χρόνια, το ενιαίο δημόσιο και δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο.
  • Μας αξίζει ανώτατη εκπαίδευση ενιαία δημόσια και δωρεάν, που θα βγάζει ολοκληρωμένους επιστήμονες που θα υπηρετούν την κοινωνία, τον κόσμο της δουλιάς και του μόχθου, με στόχο να απαλύνουν τον ανθρώπινο κόπο, να πολεμήσουν το σκοταδισμό και την αμάθεια και όχι να βγαίνουν επιστήμονες μιας χρήσης, χωρίς δικαιώματα, καρπαζοεισπράκτορες των πολυεθνικών.
  • Μας αξίζει σταθερή δουλιά για όλους, με δικαιώματα, με 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο, με 1.300 ευρώ πρώτο μισθό για τον ανειδίκευτο».
Προχτές στην Αθήνα

«Στης ανάγκης τα θρανία» και συγκεκριμένα στο 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών περιόδευσε προχτές το απόγευμα, ο Γραμματέας της ΚΝΕ Γ. Πρωτούλης. Τα λόγια των μαθητών, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι, ανέδειξαν πρώτα απ' όλα την ανάγκη αναδιοργάνωσης της νυχτερινής εκπαίδευσης, αλλά και την απόφασή τους στην κάλπη «να μαυρίσουμε όσους μας μαυρίζουν τη ζωή»! Την απάντησή τους έδωσαν οι μαθητές και σε όσους πλασάρουν ως στάση την «αποχή»: Οταν «δουλεύω για 600 ευρώ και χωρίς ένσημα», όταν «μια συνηθισμένη μέρα ξυπνάω στις 6 το πρωί για την οικοδομή, επιστρέφω στις 6 το απόγευμα και φεύγω τη μαύρη νύχτα για το σχολείο. Με τέτοια κούραση δε βγαίνει». Οταν «μας καταδικάζουν να δουλεύουμε μέχρι τα εξήντα φεύγα. Από τη δουλιά στον τάφο»... πώς να απέχεις;

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να μη χαθεί το εξάμηνο

Απαιτούν οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας και σύνθημα τη γνωστή φράση του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Αυτοί που μας 'κλεψαν το βιβλίο από το χέρι, μάς κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι...», απαντούν οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και της Συγκλήτου να χαθεί το τρέχον εαρινό εξάμηνο και η εξεταστική του.

Βασικό αίτημα των φοιτητών του Τμήματος είναι η εύρεση οποιασδήποτε λύσης, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια του εξαμήνου καθώς και της εξεταστικής, που αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Οπως σημειώνεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών του Τμήματος, ενώ είχε αποφασιστεί η παράταση του εξαμήνου μέχρι τις 20 Ιούλη, από τη γενική συνέλευση του Τμήματος, η επικύρωσή της από τη Σύγκλητο έγινε μετά από 4 βδομάδες κι εφόσον είχε λήξει τυπικά το εξάμηνο. Και, τελικά, η απόφαση της Συγκλήτου ήταν αρνητική ως προς την παράταση του εξαμήνου, με την πρόφαση ότι «οι τέσσερις εβδομάδες κινητοποιήσεων αλλοιώνουν την ποιότητα και τη συνοχή των σπουδών».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του εαρινού εξαμήνου απολύθηκαν 16 συμβασιούχοι διδάσκοντες του Τμήματος, λόγω της «νέας ερμηνείας» του άρθρου 5 του ΠΔ 407/80. Δεδομένης αυτής της εξέλιξης, οι φοιτητές του Τμήματος προέβησαν σε κινητοποιήσεις, όπως μουσικές διαμαρτυρίες, κοινοποίηση του προβλήματος και κατάληψη του Τμήματος για τέσσερις βδομάδες.

Την Τετάρτη στο Ιλιον

Την Τετάρτη, 13 Ιούνη, στις 8 μ.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, θα μιλήσει σε προφεστιβαλική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Ιλίου.

Επίσης, στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο εκδηλώσεων της Τομεακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Λέσβου, με συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και το ρόλο του λαϊκού παράγοντα και προβολή ντοκιμαντέρ για την Οαχάκα.

Τη Δευτέρα, 11/6:

-- Στο ΤΕΙ Καλαμάτας (αίθουσα 31), στις 2 μ.μ., προβολή της ταινίας: «Μάθε παιδί μου γράμματα».

-- Στο 9ο Νυχτερινό ΤΕΕ Πάτρας, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση του Εργατικού Τομέα.

Εξετάσεις αποφοίτων ΤΕΕ

Την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιούνη ξεκινούν οι εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων του Β' κύκλου των ΤΕΕ για εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα ημερήσια ΤΕΕ έχει ως εξής:

Τρίτη 12/6 Μαθηματικά, Τετάρτη 13/6 Νέα Ελληνικά, Πέμπτη 14/6 Μετάδοση δεδομένων και δίκτυα υπολογιστών 2, Ναυσιπλοΐα, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Στοιχεία Μηχανών, Στοιχεία Ειδικής Διατροφής, Παρασκευή 15/6 Οικοδομική, Ιστορία των τεχνών - έργα και δημιουργοί 2, ειδικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ποιοτικός έλεγχος υφάσματος, Σάββατο 16/6 Ποιοτικός έλεγχος, στοιχεία νοσολογίας - πρόληψη, σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις, δομή και λειτουργία μικροϋπολογιστών, Δευτέρα 18/6 Μηχανές πλοίου 1, εκπομπή και λήψη ραδιοφωνικού σήματος, ηλεκτρομηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα αυτοκινήτου, αρχιτεκτονικό σχέδιο (πολεοδομία και οικοδομικές λεπτομέρειες).

Στις 12 και 13 Ιούνη γίνονται και εισαγωγικές εξετάσεων των αποφοίτων του Β' κύκλου των εσπερινών ΤΕΕ με εξέταση στα Μαθηματικά την πρώτη μέρα και στα Νέα Ελληνικά τη δεύτερη.

  • Από τη Δευτέρα 18 Ιούνη μέχρι και την Τετάρτη 27 Ιούνη θα γίνουν η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι που συμμετέχουν και στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων από 19 μέχρι 26 Ιούνη, εφόσον συμπίπτει η ημέρα πρακτικής δοκιμασίας με εξέταση σε κάποιο ειδικό μάθημα, μπορούν να ζητούν και η οικεία Επιτροπή οφείλει να ορίζει διαφορετική ημέρα εξέτασης από αυτή του ειδικού μαθήματος.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ