ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ
Πληρώνει η κυβέρνηση με χρήματα του λαού για λογαριασμό των τρωκτικών

Με χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό η επιστροφή τόκων στα Ταμεία

Οπως όπως επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να κλείσει το θέμα των δομημένων ομολόγων με τα οποία φέσωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτό το πλαίσιο αποδέχεται τον εκβιασμό της JP Morgan, αναλαμβάνοντας να πληρώσει - και με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού - τους τόκους που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλει στα Ταμεία η αμερικανική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να τελειώσει με αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Η υπόθεση δεν εξαντλείται στα 4 ασφαλιστικά ταμεία με τα οποία συναλλάχτηκε η JP Morgan. Αντίθετα, έχει πολύ ευρύτερες διαστάσεις. Εκτός από το δημόσιο εκδότες τέτοιων υψηλού τζόγου ομολόγων είναι και τράπεζες, οι οποίες εξίσου ζημίωσαν τα Ταμεία. Για το συγκεκριμένο και παρά το πασίγνωστο γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν φορτωθεί και με τραπεζικά - δομημένα ομόλογα αξίας 482,6 εκατ. ευρώ, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να κάνουν την «πάπια».

Η λεηλασία, δηλαδή, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο συνεχίζει και «καλά κρατεί». Η κυβέρνηση φαίνεται να «ξεχνά» και το γεγονός ότι η JP Morgan εδώ και πολλά χρόνια είναι στενός συνεργάτης των κυβερνήσεων του δικομματισμού, από τις οποίες πήρε αρκετές «δουλιές» και μπόλικο κρατικό χρήμα.

Σε αυτό το πλαίσιο σπεύδουν να κλείσουν την «τρύπα» με τα χρήματα των υπερφορολογούμενων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, και Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας, αναφέρουν: «Με δεδομένη την κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε 1 ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων, το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά αυτή σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών η οποία δε θα προέβλεπε, τελικά, την καταβολή των τόκων». Με άλλα λόγια, καλύπτουν πλήρως τους μεγαλορεντιέρηδες, οι οποίοι τις προάλλες διαμήνυαν, σε κάθε τόνο, την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω ρούπι. Η κυβερνητική ρύθμιση θα υλοποιηθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή και η οποία προβλέπει «την πληρωμή των τόκων βάσει των επιτοκίων καταθέσεων στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας» (περίπου 4% σε ετήσια βάση).

Κυνικός εκβιασμός

Η JP Morgan - μόνιμος συμβουλάτορας των κυβερνήσεων του δικομματισμού σε υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων, αναδιαρθρώσεων, κρατικού χρέους κ.ά - ζητάει και τα ρέστα. Σε χτεσινές δηλώσεις εκπρόσωποί της στην Ελλάδα αναφέρουν: «Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων επέδειξαν πλήρη αδιαφορία προς τα συμφέροντα των συμμετόχων τους, όχι μόνον κατά την αρχική διαδικασία επένδυσης, αλλά και με τις επανειλημμένες αποφάσεις τους να απορρίψουν μια γενναιόδωρη πρόταση (sic!) Θα ήταν τουλάχιστον απερισκεψία εκ μέρους τους να μην αποδεχτούν την πρόταση αυτή τώρα»...

Αυτό που είναι απόλυτα φανερό είναι το γεγονός ότι η όσμωση των Ταμείων με ιδρύματα του μεγάλου κεφαλαίου και τις πρακτικές τζόγου είναι ολέθρια για τους ασφαλισμένους και τα συμφέροντά τους.

  • Οι κομπίνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν και συνέχεια. Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas σχετικά με δικό της ομόλογο (40 εκατ. ευρώ) που πούλησε στο Ταμείο Υγείας Τραπεζών διαψεύδει ισχυρισμούς ότι η ίδια έστειλε έγγραφο στο Ταμείο στο οποίο αναφερόταν πως η «Τράπεζα της Ελλάδας επρόκειτο να εγγυηθεί στους επενδυτές ελάχιστη απόδοση». Αγνωστο παραμένει το ποιος πλάσαρε το εν λόγω «έγγραφο», που η τράπεζα θεωρεί «εμφανώς πλαστό».
Οι διοικήσεις των Ταμείων

Την πρόταση της JP Morgan για την επαναγορά του ομολόγου αποδέχτηκαν τα τέσσερα Ταμεία - δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΑΠΟΚΑ), εργαζομένων στο Φάρμακο (ΤΕΑΥΦΕ), εφημεριδοπωλών (ΤΣΕΥΠ) - ύστερα από την πρόταση της κυβέρνησης να καλύψει η ίδια τη διαφορά που προκύπτει από τους μη καταβαλλόμενους τόκους.

Το ΠΑΜΕ τάχθηκε ενάντια στη ρύθμιση αυτή καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τις αρπαχτές των τρωκτικών.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σταματήστε τη λεηλασία του μόχθου των εργαζομένων

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για το νομοσχέδιο που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να φορέσει «μαύρα γυαλιά στους εργαζόμενους» με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε για το «θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίηση της περιουσίας των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθήσαμε την κοκορομαχία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιος είναι κλέφτης και ποιος απατεώνας, η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να αυξήσει τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων και να διευκολύνει νομοθετικά τους γύπες του κεφαλαίου.

Οι προτάσεις της περιλαμβάνουν:

  • Διατήρηση και αύξηση του ποσοστού του 23% που μπορεί να "επενδύεται" στον τζόγο.
  • Διατήρηση των μεσαζόντων (χρηματιστηριακές εταιρείες, πιστωτικά ιδρύματα κ.ά.) με ταυτόχρονη διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους.
  • Κανέναν περιορισμό των μορφών τζογαρίσματος (δομημένα, σύνθετα, αμοιβαία κλπ.).

Δίνει τη δυνατότητα να αιμοδοτηθεί με τα χρήματα της Εργατικής Τάξης και η ευρωπαϊκή χρηματαγορά, καθώς και να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση, κυρίως του χώρου της Υγείας, μέσα από τις "Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα"».

«Στη σκληρή επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και την περιουσία των εργαζομένων, απαντάμε με αντεπίθεση» τονίζει το ΠΑΜΕ και η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας καταλήγει:

«Ο αγώνας μας για συσπείρωση περισσότερων εργαζόμενων στο διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, θα ενταθεί.

Καθημερινά στους τόπους δουλιάς, στις κινητοποιήσεις, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις 16 και 17 Ιούνη, δυναμώνουμε το μέτωπο διεκδίκησης για:

  • Κατάργηση του συνόλου των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
  • Επιστροφή όλων των απωλειών από το 1950 έως σήμερα.
  • Την κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • Τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες, με αντίστοιχη μείωση κατά 5 χρόνια για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ενσήμων. Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης με 4.050 μέρες ασφάλισης.
  • Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους.
  • Απαλλαγή των εργαζομένων από την εισφορά στον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας.
  • Το κόστος των μέτρων να βαραίνει την εργοδοσία και το κράτος.

Η Εργατική Τάξη πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της.

Από τις φούσκες του χρηματιστηρίου και τις επενδύσεις σε τζόγο, αυτός που βγαίνει συνολικά χαμένος είναι ο λαός. Οταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μιλούν για επενδύσεις και ανάπτυξη, εννοούν μόνο την ανάπτυξη και την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και φυσικά το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Δε μας ξεγελούν! Δυναμώνουμε την πάλη για το χτίσιμο μετώπου που θα ανατρέψει την πολιτική της νόμιμης και παράνομης κλεψιάς! Ο πλούτος ανήκει στον κόσμο της δουλιάς!».

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ήδη ξεδιπλώνουν μια σειρά δραστηριότητες, στο πλαίσιο ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος συζήτησης με το λαό για τα προβλήματά του και την πολιτική του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Σάββατο

-- Εκδήλωση με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και οι θέσεις του ΚΚΕ» πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ. η Αιμ. Αγκαβανάκη θα μιλήσει σε συγκέντρωση με το ίδιο θέμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

-- Στις 8 μ.μ. στην Ορμύλια Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Γ. Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στα χωριά Σοχός και Ασκός, θα περιοδεύσει κλιμάκιο με επικεφαλής τον Μιχάλη Σπυριδάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. -- Στις 7 μ.μ., στη Μηχανιώνα και το Αγγελοχώρι θα περιοδεύσει ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Σε συγκέντρωση στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλατίνο», στις 9 το βράδυ, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - οι θέσεις του ΚΚΕ μπροστά στην εκλογική μάχη» θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Αγορά της Καλλονής θα περιοδεύσει σήμερα το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, ενώ στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Μεσότοπο.

Αύριο Κυριακή

- Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση γυναικών στη Φλώρινα, αίθουσα «Εν Φλωρίνη», στις 11 το πρωί θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ για τη «Θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει» και τις θέσεις του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας, η Αιμ. Αγκαβανάκη θα μιλήσει σε εκδήλωση με το ίδιο θέμα.

- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης θα περιοδεύσει στα χωριά Βρισά, Πολιχνίτο και Αγιάσο της Λέσβου.

- Στις 10.30 π.μ., σε συγκέντρωση στο Στίβο Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Στις 10.30 π.μ., σε συγκέντρωση στο Μεσημέρι Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

- Συγκέντρωση της ΚΟ Π. Κοκκινιάς στις 12 το μεσημέρι στην ταβέρνα «Απόμερο» (Χειμάρας και Αχαΐας), με ομιλήτρια την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή Πειραιά του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο Πειραιά.

Ολοκληρώνεται σύντομα η προκαταρκτική έρευνα

Κατέθεσε χτες ως ύποπτος στον αντεισαγγελέα Εφετών ο πρόεδρος του Ταμείου των εφημεριδοπωλών Δημήτρης Μυρογιάννης. Το σίριαλ θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την κατάθεση των εκπροσώπων της «JP Morgan», της «Asset Managment», της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», όπως και του Παπαμαρκάκης της ΝΑΜ, οι οποίοι ζήτησαν χτες και πήραν προθεσμία. Εξάλλου, ο εισαγγελέας Αντώνης Λιόγας έχει ήδη στείλει κλήση και στον πρώην ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιο Παπαδόπουλο για να καταθέσει για την υπόθεση τη Δευτέρα ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων αδικημάτων. Τόσο ο Παπαδόπουλος, όσο και οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι θα ζητήσουν και θα πάρουν νέα προθεσμία.

Και ενώ αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί η προδικαστική έρευνα (στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας ίσως υπάρξει το εισαγγελικό πόρισμα των Αντώνη Λιόγα και Γρηγόρη Πεπόνη για την υπόθεση, οπότε θα ακολουθήσει η τυχόν άσκηση διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων για κακουργηματικές πράξεις), στις 21 Ιούνη θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να ορίσει Εφέτη Ειδικό Ανακριτή στην υπόθεση, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη των νέων επεισοδίων.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από τα «κέρδη» του δημοσίου οι μίζες!

Αργά χτες το βράδυ η κυβέρνηση ανακάλυψε από πού θα πληρωθούν οι τόκοι του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ: και πάλι από το ελληνικό δημόσιο! Στην προσπάθειά της να απαντήσει στη βάσιμη κριτική που ασκείται, ότι με τη χτεσινή κυβερνητική απόφαση μετακυλίονται στους φορολογούμενους οι μίζες των τραπεζών και των χρηματιστών, αναφέρει μια άλλη λύση που όμως καταλήγει στο ίδιον παρονομαστή: θα πληρώσει και πάλι το ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται ότι η διαφορά των τόκων στα Ταμεία θα καλυφθεί από το κέρδος των 5 εκατ. ευρώ που είχε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ. «Υπενθυμίζεται ότι από την έκδοση του ομολόγου το ελληνικό δημόσιο, λόγω των επωφελών όρων εκδόσεώς του, κέρδισε τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ. Από αυτό το κέρδος θα καλυφθεί η διαφορά των τόκων στα Ταμεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος. Υπεραμύνεται της κυβερνητικής λύσης «ώστε, όχι μόνο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων, αλλά να κερδίσουν και τους τόκους», ενώ επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να επιλυθεί το θέμα των επενδύσεων των ασφαλιστικών Ταμείων - όπως και γίνεται, χωρίς καμία ζημιά για τα Ταμεία - διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροκομματικά οφέλη».

ΠΑΣΟΚ
Συνέχεια στη δημαγωγία

Με δημαγωγία και καιροσκοπισμό υποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ την αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης να καταβάλει τους τόκους στα Ταμεία, ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία τους με τη «JP Morgan» για την επαναγορά των ομολόγων. Μπορεί ο εκπροσώπους Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου να δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ζητά από το λαό να πληρώσει ο φορολογούμενος τα κλεμμένα», αλλά απέφυγε επιμελώς να ζητήσει να πληρώσουν οι τράπεζες και οι χρηματιστές την κλοπή των αποθεματικών των ασφαλισμένων.

Ο Π. Ευθυμίου εκφράζοντας τη θέση του κόμματός του για διαιώνιση της πολιτικής του τζογαρίσματος των χρημάτων του ελληνικού λαού, επέλεξε να επικεντρώσει τα... πυρά του οξύνοντας το δικομματικό καβγά «στην πρώτη ανοιχτή ομολογία ενοχής και συνενοχής της κυβέρνησης με την JP Morgan στην υπόθεση του αμαρτωλού ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει νομοθετική πρόταση». Εχουμε, είπε, «πρόταση πολιτικής προσέγγισης η οποία αφορά την επιστροφή των κλεμμένων και είναι μια πρόταση που κάθε ευνομούμενη πολιτεία έπρεπε να θεωρεί αυτονόητη». Ο Π. Ευθυμίου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, διότι αναλαμβάνει ο Ελληνας φορολογούμενος να πληρώσει αυτά που εκλάπησαν» και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «αποκαλύψει» ότι «δεν υπάρχει ένα μόνο "αμαρτωλό" ομόλογο, αυτό της JP Morgan», θα ζητήσει «να κατατεθούν οι πλήρεις συμβάσεις όλων των ομολόγων και το σύνολο των εγγράφων» και θα «απαιτήσει να αποδοθούν όλες οι πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ