ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
O «γάιδαρος» και το «άλογο»

Ο τρόπος που τελικά επέλεξε να «κλείσει» η κυβέρνηση της ΝΔ το σκάνδαλο με την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων από τα κάθε είδους πιράνχας του Δημοσίου αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο λειτουργίας του καπιταλιστικού κράτους. Αναφερόμαστε στη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει μέρος της ζημιάς που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία με τα «δομημένα», με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην ουσία, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να «κλείσει» το σκάνδαλο καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που είχε «κλείσει» πριν από περίπου 20 χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το σκάνδαλο καταλήστευσης των ΔΕΚΟ, από την τράπεζα του Κοσκωτά. Οπως τότε έτσι και τώρα, οι κυβερνώντες φρόντισαν να προασπίσουν το συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των κάθε είδους συνεργατών του, σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, βάζοντας το κράτος (δηλαδή το Δημόσιο) να πληρώσει τα «σπασμένα» από την καταλήστευση τότε των ΔΕΚΟ και σήμερα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο τρόπος που «έκλεισαν» οι ΠΑΣΟΚοι το σκάνδαλο Κοσκωτά και αυτός που προσπαθούν να κλείσουν οι της ΝΔ το σκάνδαλο με τα «δομημένα ομόλογα», απλώς, επιβεβαιώνουν τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους. Οτι, δηλαδή, το κράτος είναι το σημαντικότερο εργαλείο προάσπισης των ταξικών συμφερόντων. Ετσι, σε συνθήκες καπιταλισμού - όπως στις μέρες μας, που την εξουσία ασκούν κόμματα υποταγμένα στους κεφαλαιοκράτες - το κράτος λειτουργεί με τον εξής τρόπο: Αγοράζει πανάκριβα από το ιδιωτικό κεφάλαιο τα εμπορεύματα και υπηρεσίες (όπως όπλα, κλομπ, δακρυγόνα, χρήμα κλπ.) που χρειάζεται το κράτος για να υπηρετήσει το σκοπό του, που είναι η καταπίεση των εργαζομένων και εν γένει των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς, ενώ, αντίθετα, πουλάει πάμφθηνα τις υπηρεσίες ή και την κρατική περιουσία (ΔΕΚΟ, ακίνητα του Δημοσίου κλπ.). Οπως λέει και μια λαϊκή παροιμία, το καπιταλιστικό κράτος αγοράζει το γάιδαρο από τους κεφαλαιοκράτες σε τιμή ...αλόγου και πουλάει το άλογο σε τιμή ...γαϊδάρου!

Κινούμενοι στον αστερισμό της παραπάνω λογικής και επιχειρώντας να εμφανίσουν τη ΝΔ ως προστάτη των συμφερόντων των ασφαλιστικών ταμείων, οι υπουργοί Οικονομίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσαν χτες την απόφαση της κυβέρνησης να καλυφθούν από το Δημόσιο (δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό) οι τόκοι που αναλογούν για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ που αρνείται να πληρώσει η J. P. Morgan. Αυτό που κρύβουν οι κυβερνώντες είναι πως τα εκατομμύρια των τόκων που θα πληρώσει το Δημόσιο για να καλύψει τους τόκους του δομημένου ομόλογου των 280 εκατ. ευρώ - που έφαγαν J. P. Morgan και τα «συνεταιράκια» της - είναι χρήματα που θα τα φορτώσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού, με νέα φορολογικά και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Με βάση και τα παραπάνω, είναι ολοφάνερο πως πράσινα σκάνδαλα θα διαδέχονται τα γαλάζια και τούμπαλιν, όσο το κράτος θα λειτουργεί σαν «συλλογικός καπιταλιστής». Για να σταματήσει οριστικά αυτή η κατάσταση, απαιτείται ανατροπή πολιτικών και όχι απλώς αλλαγή κυβέρνησης. Από αυτήν την άποψη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στο αντιπάλεμα των νόμιμων σκανδάλων που - με τη βούλα του νόμου - νομιμοποιούν τους κεφαλαιοκράτες να εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενους και εν γένει τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Να πληρώσουν αυτοί που απομύζησαν τα Ταμεία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Απασχόλησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει σε σχόλιό του:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί. Χτες εισηγήθηκε με σχέδιο νόμου τη διεύρυνση του τζόγου με τα αποθεματικά των Ταμείων. Σήμερα εμφανίζεται γαλαντόμα και δηλώνει ότι θα πληρώσει η ίδια τους τόκους που αρνείται να επιστρέψει η JP Morgan. Από την τσέπη της θα τα βρει;

Η κυβέρνηση αντί να φροντίσει ώστε να επιστραφούν τα χρήματα των εργαζομένων στο σύνολό τους στα Ταμεία, επιχειρεί με τη ρύθμιση που προτείνει να φορτωθούν οι εργαζόμενοι και με πρόσθετο κόστος για το χρήμα που ήδη καρπώθηκαν οι κεφαλαιοκράτες.

Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να πληρώσει το κεφάλαιο που επί δεκαετίες απομύζησε και απομυζά το χρήμα των Ταμείων. Να επιστραφούν στα Ταμεία το σύνολο των χρημάτων που έχουν αρπαχτεί από αυτά από το 1950 έως σήμερα και να σταματήσει κάθε τζόγος με το χρήμα των εργαζομένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ