ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ
Ανεπιθύμητοι οι σφαγείς των λαών

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στην επίσκεψη του Ν. Μπερνς στην Αθήνα και στην παρουσία στα Βαλκάνια του Τζ. Μπους

Κοινό κάλεσμα προς τους εργαζόμενους καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και της υποστήριξης σε αυτά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια και στην πορεία που θ' ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, απευθύνουν η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Γραμματεία Αθήνας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Η κινητοποίηση οργανώνεται με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ν. Μπερνς, που συμπίπτει με την επίσκεψη στα Βαλκάνια του Αμερικανού προέδρου Τζ. Μπους.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφού καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα «να καταδικάσουν με τους πιο πρόσφορους τρόπους την παρουσία του Τζ. Μπους στα Βαλκάνια και του Ν. Μπερνς στην Αθήνα, οι οποίοι εκπροσωπούν τη δολοφονική πολιτική των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς», καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης του Λεκανοπεδίου να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΠΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ Αθήνας και να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση για «να τον "υποδεχτούμε" όπως αξίζει στους εκπροσώπους της βαρβαρότητας και τους σφαγείς των λαών».

Επίσης η ΕΕΔΥΕ αναφέρει: «Επισκέπτεται τις επόμενες μέρες την περιοχή των Βαλκανίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για να επιθεωρήσει τα αιματοβαμμένα Βαλκάνια και να "συνομιλήσει" με τις υποτακτικές στις ΗΠΑ και το NATO κυβερνήσεις της Αλβανίας και Βουλγαρίας.

Η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, σύμφωνα με το σχέδιο Αχτισαάρι και η μετατροπή του σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, η αμερικανική απαίτηση για απρόσκοπτη προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO, καθώς και η εγκατάσταση των νέων αμερικανικών βάσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του NATO καθορίζουν τους σκοπούς της επίσκεψής του.

Την ίδια στιγμή τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρώην "ανθύπατος" των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, στην προσπάθεια της απρόσκοπτης προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή μας με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εμφάνιση του Ν. Μπερνς στην Αθήνα συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν τα συστήματα της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας (αντιβαλλιστικούς πυραύλους) σε όλες τις ΝΑΤΟικές χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί υπέρ αυτής της εγκατάστασης. Ετσι, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκατασταθούν οι αμερικανικοί αντιβαλλιστικοί πύραυλοι και στη χώρα μας.

Από ένα γεράκι του πολέμου και αντιπρόσωπο της βάρβαρης Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης και μια κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη και υποτακτική στα σχέδιά της, ο λαός μας πρέπει να περιμένει νέα δεινά για την ευρύτερη περιοχή και την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η πλειοψηφία του λαού μας θεωρεί ανεπιθύμητους τους φονιάδες των λαών και τους κατακτητές. Διαβεβαιώνουμε τον κύριο Μπερνς και τους ομοίους του πως στα νέα πολεμικά σχέδια που ετοιμάζουν για την ευρύτερη περιοχή θα βρουν πιο δυνατά, αποφασιστικά και δυναμικά το λαό μας απέναντί τους».

Κοινό κάλεσμα ΠΑΜΕ - ΠΕΔΥΕ

Στο σχετικό κοινό κάλεσμα ΠΑΜΕ και ΠΕΔΥΕ τονίζεται: «Το Σάββατο 9 Ιούνη, επισκέπτεται για τρεις μέρες την Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ένα από τα γεράκια του πολέμου, γνωστός από τη θητεία του ως πρεσβευτής, Νίκολας Μπερνς.

Οπως έχει ανακοινωθεί, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου και με μια σειρά άλλους παράγοντες. Σκοπός των συναντήσεων είναι το πώς θα συμβάλουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας στο να υλοποιηθούν τα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, όπως η εγκατάσταση νέων αντιβαλλιστικών οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, η προώθηση της "δημοκρατίας" σε μια σειρά χώρες, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO και άλλα. Είναι τα σχέδια που προωθεί ο Μπους αυτή την περίοδο με την επίσκεψη που κάνει σε Τσεχία, Αλβανία, Πολωνία, Ιταλία, Βουλγαρία.

Ακόμα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στη φιέστα των πλουτοκρατών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα για τα 60χρονα από την έναρξη του σχεδίου Μάρσαλ, που υλοποιήθηκε για να σταθεροποιηθεί ο καπιταλισμός και να χτυπηθούν τα λαϊκά κινήματα στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία της Αθήνας να καταδικάσουν την επίσκεψη Μπερνς στην Ελλάδα. Είναι ανεπιθύμητος. Να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη με τα οποία είναι σύμφωνη η ΕΕ.

Να καταδικάσουν την κυβέρνηση της ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που συζητάνε με τα γεράκια του πολέμου για την προώθηση των σχεδίων τους στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να τους τιμωρήσουν. Και τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει πως η Ελλάδα έχει κοινά στρατηγικά συμφέροντα με τις ΗΠΑ. Συνδιαλέγονται με τους φονιάδες των λαών, ενώ διώκουν και καταδικάζουν αγωνιστές».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τη Δευτέρα η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση
  • Συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο Δημαρχείο
  • Ανακοίνωση και συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

«Οχι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια». Είναι το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή που απευθύνει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ στον γιαννιώτικο λαό ενόψει της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης, που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 11 Ιούνη και ώρα 8 μ.μ. στο Δημαρχείο, με αφορμή την επίσκεψη του αρχιμακελάρη των λαών Τζορτζ Μπους στην Αλβανία και στη Βουλγαρία στις 10 και 11 του μήνα, αντίστοιχα.

«Η επίσκεψη μόνο τυχαία και αθώα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Εχει να κάνει με τα ευρύτερα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για την περιοχή μας. Γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται το ζήτημα της "ανεξαρτησίας" του Κοσσυφοπεδίου, αναζωπυρώνεται το θέμα της ΠΓΔΜ και προωθείται η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Επισημαίνει τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών να επαναχαράξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια, δημιουργώντας κράτη - προτεκτοράτα για τον καλύτερο έλεγχο της περιοχής και την εξυπηρέτηση των κερδών των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, εντάσσοντας σε αυτήν την κατεύθυνση διάφορα δόγματα («τρομοκρατίας», «προληπτικού πολέμου», «άξονα του κακού» κ.ά.) και κατασταλτικά μέτρα που επιδιώκουν να καταπνίξουν κάθε λαϊκή αντίδραση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την υποταγή και την ενεργό συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, παραδίδοντας ελληνικά εδάφη για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. «Ο ελληνικός λαός, αλλά και γενικότερα οι λαοί των Βαλκανίων δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις επισκέψεις Μπους και των άλλων φονιάδων. Χρειάζεται να ορθώσουμε το ανάστημα μας, να τους δείξουμε ότι είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή μας, να πάψουν να σκέφτονται τα Βαλκάνια σαν να είναι τσιφλίκι τους», σημείωσε, καλώντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της πόλης να δώσουν μαζικό «παρών» στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση.

Κάλεσμα συμμετοχής απεύθυνε και η Επιτροπή Ειρήνης του Νομού Ιωαννίνων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σαν το κοράκι...

Από την Καβάλα, όπου περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω δύο γεγονότα. Το ένα αφορά την επίσκεψη Μπους στα Βαλκάνια. Σαν το κοράκι έρχεται να ασκήσει πίεση και να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους τι θα δώσουν και τι θα πάρουν σε βάρος των λαών. Αλλά έρχεται στην Ελλάδα ο κ. Μπερνς, ο πρέσβης του κ. Κλίντον στην Ελλάδα, που τώρα έγινε υφυπουργός του κ. Μπους. Βλέπετε, ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται. Οταν υπάρχει ενιαία στρατηγική, δεν είναι δύσκολο να στρατοπεδεύεις πότε στο ένα στρατόπεδο και πότε στο άλλο, όταν μεταξύ τους δεν υπάρχει παρά ένα συρματόπλεγμα ποιος θα είναι στη διακυβέρνηση και στην εξουσία. Ο κ. Μπερνς έρχεται στην Ελλάδα για πολλά θέματα, για την ενέργεια, για την επέκταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ελλάδα. Και δεν έχουμε καμία ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πει όχι.

Θα έλεγα όλα τα κόμματα ας τοποθετηθούν. Οχι ένα όχι διπλωματικό, όχι ένα ναι μεν αλλά, αλλά αν οι ΗΠΑ και η ηγεσία τους, οποιαδήποτε είναι αυτή, είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας ή στρατηγικός αντίπαλος. Η απάντηση για μας είναι καθαρή. Είναι ένας από τους βασικότερους στρατηγικούς αντιπάλους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ