ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
Παλιοί γνώριμοι

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Την ώρα που στο «γυαλί» προσπαθούν να σε πείσουν πως έχει νόημα ο σκυλοκαβγάς τους, την ίδια ακριβώς ώρα, ως μέτοχοι στα ίδια κατασκευαστικά και άλλα τινά ευαγή τηλεοπτικά ιδρύματα, από κοινού υμνολογούν αυτό το θεάρεστο σύστημα που αβγαταίνει τα κέρδη τους: Και όταν αντιμετωπίζει το ταμείο των συντάξεων ως κεφάλαιο που χρηματιστηριακά αποδίδει μέρισμα στους επενδυτές και όταν η επένδυση αφορά στην ίδια την πηγή της ζωής, το νερό που εσύ οσονούπω θα πεις νεράκι.

Το «γυαλί» αναγορεύεται σε κυρίαρχο εργαλείο στα χέρια όσων έχουν τα μέσα για να συνεχιστεί η ποδηγέτηση των λαϊκών μαζών.

Αυτοί που βλέπεις να παρελαύνουν στην MEGAλη οθόνη είναι οι ίδιοι που τζογάρουν σε βάρος της ζωής σου, είτε ως κάτοχοι δομημένων είτε ως μέτοχοι σε ιδιωτικοποιημένα ταμεία σύνταξης. Πρέπει να το 'χεις καθαρό αυτό για να μπορείς να ερμηνεύσεις τη μανία με την οποία επιτίθενται στο ΚΚΕ. Νιώθουν, γνωρίζουν ποια είναι η μία και μόνη απειλή για το σύστημά τους.

Γιατί είναι αυτοί οι ίδιοι που βαρύνονται με σωρό εγκλημάτων κάθε που ο εργάτης σήκωνε κεφάλι κι έβλεπαν τότε και μόνο τότε να απειλούνται τα καπιταλιστικά κέρδη.

Είναι αυτοί πως ως Πλαστήρας, την ώρα που εσύ έβγαινες στο βουνό, σου έστελναν μήνυμα απ' το Παρίσι, ότι δεν πρέπει να αντιστέκεσαι στους ναζί. Είναι οι ίδιοι που ξανά σαν Πλαστήρας εκτέλεσαν τον Μπελογιάννη. Είναι οι ίδιοι που δολοφόνησαν τη Λούξεμπουργκ. Είναι αυτοί που πούλησαν τον Οτσαλάν.

Αυτοί σου λένε ξανά σήμερα ότι η δημοκρατία κινδυνεύει από το ΚΚΕ.

Κάτι τους τσούζει. Πάντα κάτι τους τσούζει. Τώρα είναι η καταγεγραμμένη πλέον μετακίνηση ψηφοφόρων προς το ΚΚΕ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Και τους τσούζει τόσο που όσες επιμέρους διαφορές κι αν έχουν μεταξύ τους, βγαίνουν δημόσια ως μπλοκ που τους ενώνει το κοινό πρόβλημα.

Για να εφαρμόσουν στην πράξη την προχτεσινή δήλωση του Ευθυμίου: «Ο κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε "απόλυτα διαυγές και κρυστάλλινο για κάθε Ελληνα πολίτη το σταθερό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία"» (η καταγραφή στα «ΝΕΑ»).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ, Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Στην έκθεσή του "Συντάξεις: η Ημιτελής Ατζέντα", ο ΟΟΣΑ παρατηρεί (...) "η αύξηση των ορίων ηλικίας θα βελτιώσει τη χρηματοοικονομική συνέχεια και τα κίνητρα για συνταξιοδότηση. Ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρξει κοινωνικό κόστος, εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις πλήξουν όσους εξαναγκαστούν σε ακούσια πρόωρη συνταξιοδότηση (...) υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να στηρίζονται περισσότερο στις δικές τους αποταμιεύσεις για να χρηματοδοτήσουν τις συντάξεις τους, ακόμη και εάν καταβάλουν εισφορές καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας τους"» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΔΟΜΗΜΕΝΑ: «Κάθονται οριστικά στην πλάτη των ασφαλιστικών ταμείων τα δομημένα ομόλογα (...) επιχειρείται να μπει μια τάξη στο χάος που επικρατεί στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αλλά το "σύνθετο" πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Οι φορείς ασφάλισης, αν δεν καταφέρουν να πείσουν τους "πωλητές" των δομημένων προϊόντων να τα επαναγοράσουν τότε θα τα διατηρήσουν στο χαρτοφυλάκιό τους» (ο Νάσος Χατζησάκος στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΟ ΝΕΡΟ: «Στο "μικροσκόπιο" του κολοσσού της Suez βρέθηκε χθες για ακόμη μία φορά η εισηγμένη "Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ" καθώς στην ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποίησε παραβρέθηκε ο διεθνής οικονομικός διευθυντής της Suez Environment, G. Fabre - Rousseau» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Η ΕΙΚΟΝΑ: «Φτάσαμε σε μια εποχή πλέον που η τηλεοπτική παρουσία σημαίνει πολιτική επιβίωση. Μέσα σ' ένα καταιγισμό πληροφοριών, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, χαμένων οραμάτων, ο πολίτης ψηφίζει εκείνον που φαντάζει πιο οικείος» (ο Π. Μανδραβέλης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ σε βάρος των εργαζομένων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Είναι κράτος αυτό;»

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Μαυρογιαλούρος με 14.000 διορισμούς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τραπεζίτες τώρα στα Ταμεία

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλός εκβιασμός από κυβέρνηση - JP Morgan

ΑΥΓΗ: Σχέδιο νομιμοποίησης των δομημένων ομολόγων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση ανακαλύπτει τον κ. Σουφλιά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εμπλοκή στην επαναγορά του ομολόγου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπόγειος πόλεμος για τα ομόλογα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Λερναία Υδρα η ΔΙΑΦΘΟΡΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ δημόσιο χρήμα

Η ΧΩΡΑ: Πραγματικότητα το εργοστάσιο της ξήρανσης στην Ψυττάλεια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ελλάδα, συγνώμη»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το έλλειπον παιγνιόχαρτο

«Τι είναι ο κ. Καρατζαφέρης; (...) ο αρχηγός του ΛΑΟΣ είναι ο πιο ρευστός χυλός κι ο πιο ευσχημάτιστος ζελές του πολιτικού συστήματος (...) άλλοτε αποτελεί το έλλειπον παιγνιόχαρτο για να σχηματισθεί το σκιάχτρο του «φαιοκόκκινου μετώπου», που με κουραστική αλλά και ατελέσφορη επιμονή μηρυκάζει χρόνια τώρα η πρασινοπράσινη ρητορική. Αλλοτε απλώς ένα «κόμμα διαμαρτυρίας» στα δεξιά της ΝΔ που προσπαθεί να εξορκίσει με κεντροδεξιά ξόρκια ο κ. Λούλης κι άλλοτε ένα λαϊκίστικο μόρφωμα που καλλιεργεί στην πίσω της αυλή η Χαριλάου Τρικούπη, για να πλαγιοκοπήσει απ' τα δεξιά τη ΝΔ κόβοντάς της ακροδεξιές ψήφους (...) ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι ακροδεξιός κίνδυνος, ακροδεξιό κίνδυνο δημιουργούν αυτοί που κατασκευάζουν καθημερινώς τον κ. Καρατζαφέρη να είναι οτιδήποτε (...) δεν είναι επικίνδυνος για το πολίτευμα, είναι στο πολίτευμα. Ολίγον στην απέξω βέβαια, αλλά πού θα πάει; δέκα - δεκαπέντε χρόνια προσπαθούν τα κανάλια κι όχι μόνον να τον φέρουν στην απομέσα. Αρατε Πύλας που θα έλεγε και η Κερκόπορτα...» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Τι τον τσούζει;

«Τη χώρα την κυβερνάει όντως δικομματική κυβέρνηση μόνο που την κυβέρνηση αυτή αποτελούν η ΝΔ και το ΚΚΕ (...) αυτή είναι σήμερα η πολιτική του ΚΚΕ, όσα αρλουμποειδή σεντόνια περί "δικομματισμού" και να φιλοξενεί ο "Ριζοσπάστης" για να τη δικαιολογήσει» (ο jpretenteris@dolnet.gr στο «ΒΗΜΑ»).

Και όσα δεν προκάνει ο Πρετεντέρης...

«Εμάς δε μας απασχολεί αν ο παπα Τσάκαλος κατέβει με το ΛΑΟΣ. Στο ΚΚΕ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με τις θέσεις που έχει ο παπα - Τσάκαλος και ίσως αυτό να έχει να κάνει και με την επίθεση του ΚΚΕ στον ΛΑΟΣ» (...τα λέει ο Δ. Στρατούλης του ΣΥΝ, με δήλωσή του σε αποκλειστική εσωτερική διανομή στις δύο εφημερίδες του Μεγάλου Εργολάβου).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ