Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργασιακές ανατροπές με πρόσχημα την ανεργία

Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης αποκαλύπτει τα σχέδια τής κυβέρνησης με συνέντευξή του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία»

Χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές για τους ανειδίκευτους, αύξηση του ορίου των μηνιαίων απολύσεων, ευελιξία στην αγορά και στο χρόνο εργασίας, και όλα αυτά με προφανή στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους, προς όφελος των εργοδοτών, είναι μερικά από τα «εκσυγχρονιστικά» σχέδια που ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» και ενόψει της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, κατά τα πρότυπα εκείνου του αλησμόνητου για «έχοντες και μη έχοντες», ανακάλυψε μια νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους εργαζόμενους, περί «βολεμένων» και «μη βολεμένων», και ανισότητες ευκαιριών μεταξύ των «μέσα» και των «έξω». Η συνταγή, κατά τον κύριο υπουργό, όπως σαφώς προκύπτει από τη συνέντευξή του, είναι οι «βολεμένοι», αυτοί που βρίσκονται «μέσα» στην παραγωγή, να προσφέρουν ακόμα περισσότερα στην εργοδοσία, ώστε αφού οι επιχειρήσεις τους ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητά» τους να δημιουργήσουν «στη δεύτερη φάση» (!) νέες θέσεις απασχόλησης...!

Η συνέντευξη του υπουργού προκάλεσε τη φραστική «αντίδραση» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που φοβάται ότι τέτοιες απροκάλυπτες δηλώσεις, μπορεί να της χαλάσουν τη σούπα της «κοινωνικής συναίνεσης» και του «διαλόγου» για τον οποίο τόσες προσπάθειες έχει κάνει.

«Ψεύδεται ο κύριος υπουργός, όταν ισχυρίζεται ότι επιδιώκεται η μείωση της ανεργίας», σχολίασε στο «Ρ» ο Θωμάς Κακκαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Αυτό που στην πραγματικότητα προτείνει, είναι το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε 2-3 ή και περισσότερους ανέργους. Αυτό έγινε και στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, όπου οι ανασφάλιστοι φτάνουν τα 45 εκατομμύρια. Είναι προκλητικό να ισχυρίζεται ότι μπορεί να διασφαλιστεί σύνταξη με τη μερική απασχόληση, όταν ακόμη και υπό συνθήκες πλήρους απασχόλησης, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οσο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην πραγματικότητα παπαγαλίζει τις εντολές της Λευκής Βίβλου, οι οποίες μιλούν για μείωση έως και απαλλαγή εργοδοτικών εισφορών για τους ανειδίκευτους. Είναι δε, σίγουρο, ότι η μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει, δεν πρόκειται ν' αναπληρωθούν από κρατική εισφορά και μεγάλη απόδειξη αποτελεί το ΙΚΑ και το 1,5 τρισ. που δεν καταβάλλεται. Οσο για τους "βολεμένους" εργαζόμενους, βολεμένο είναι το κεφάλαιο, που αξιοποιώντας την πολιτική και του "βολεμένου" υπουργού, πέτυχε πέρυσι το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ