Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Πολλά προβλήματα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ Καρύστου Εύβοιας, καθώς και τα λειτουργικά προβλήματα του Παραρτήματος, έφεραν ως θέμα με Ερωτήσεις τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρώτη Ερώτηση, στο Παράρτημα του ΙΚΑ απασχολούνται μόνο πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες ενός μεγάλου σχετικά αριθμού ασφαλισμένων, καθώς και άλλες δραστηριότητες του Ιδρύματος. «Πέρα από τους 3.000 άμεσα ασφαλισμένους - τονίζεται - αλλά και τους έμμεσα ασφαλισμένους, εξυπηρετεί άλλους 380 συνταξιούχους καθώς και 500 συνταξιούχους ασφαλισμένους στο Ταμείο Αυτασφάλισης Επαγγελματιών. Εχει επίσης στην ευθύνη του τον έλεγχο μιας σειράς επιχειρήσεων που δρουν διάσπαρτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι λατομεία, βιοτεχνίες, κατασκευαστικές τεχνικές εταιρίες, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις».

Στη δεύτερη ερώτηση, οι δυο βουλευτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιατρείο του ΙΚΑ ή άλλο νοσηλευτικό προσωπικό για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται μέσω του Γενικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας ή αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς. «Ωστόσο, το ΙΚΑ - υπογραμμίζεται - δεν αναγνωρίζει τα έξοδα τα οποία υποχρεούνται να καταβάλουν στο ΕΣΥ για την όποια εξυπηρέτηση τούς παρέχει, παρόλο που δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι για το γεγονός ότι δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή του ΙΚΑ».

Επιπλέον, σημειώνεται, για να τους επιστραφεί το μέρος των χρημάτων που δικαιούνται ως ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για δαπάνες που κάνουν για εξετάσεις και φάρμακα, χρειάζεται να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τριών ακόμα και έξι μηνών, γιατί αυτά εγκρίνονται μέσω του ΙΚΑ της Αγίας Παρασκευής Αττικής και αναγκάζονται πολλές φορές να μεταβούν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι εκεί.

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Τι μέτρα θα πάρει για να καλυφθούν άμεσα οι αναγκαίες θέσεις ιατρικού καθώς και παραϊατρικού προσωπικού; Θα ικανοποιήσει το αίτημα των ασφαλισμένων να καλύπτει το ΙΚΑ όλες τις δαπάνες που υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι του να κάνουν όταν καταφεύγουν στο Γενικό Νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας; Θα ληφθούν μέτρα για την άμεση αναβάθμιση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ και τη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ