Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αντίστροφη μέτρηση

Ο τελευταίος σταθμός μας είναι το Καλπάκι,που ανήκει στην επαρχία Δωδώνης. Θεωρείται κεφαλοχώρι. Είναι και σε κεντρικό σημείο, σε σταυροδρόμι, και παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να κρατήσει παρά 1.000 μόνιμους κατοίκους. Ενα αγροτικό ιατρείο, με αγροτικό γιατρό που έρχεται δυο φορές τη βδομάδα. Γυμνάσιο και Λύκειο για τα περίπου 60 παιδιά του χωριού, υπάρχει σε άλλο χωριό, στα Δολιανά, 5 χιλιόμετρα από το Καλπάκι.

Ο Νίκος Ζήγος,αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλπακίου, τονίζει ότι η αντίστροφη μέτρηση, μέχρι την ερήμωση, άρχισε μόλις τώρα. "Η νέα τιμή στο γάλα θα μας "γονατίσει" όλους. Πρόπερσι ήταν 285 με 290 δραχμές το λίτρο. Πέρσι οι κτηνοτρόφοι, που αγγίζουν το 70% των κατοίκων του χωριού, έχασαν 85 με 90 εκατομμύρια. Φέτος οι εταιρίες που το αγοράζουν έδωσαν μια προκαταβολή 115 δρχ. και εκτιμάται ότι η τιμή συνολικά δε θα ξεπεράσει τις 160 δρχ. το λίτρο. Το κάθε ζώο, δηλαδή, θα έχει παθητικό 20 χιλιάδες δρχ. Τελικά, όσο πιο πολλά ζώα έχεις, τόσο περισσότερο χάνεις. Ψάχνουν να τα πουλήσουν και δεν τα παίρνει κανείς. Αν τα πάρει, μόνο, ο χασάπης. Και αυτός με 200 δρχ. το κιλό και στο τσιγκέλι η τιμή να φτάνει τις 2.000 δρχ. " επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την αγροτιά: "ανέβηκαν όλα. Λιπάσματα, σπόροι, πετρέλαια, ενοίκια της γης. Και από την άλλη έπεσε η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέρυσι για το καλαμπόκι ήταν 12 χιλ. το στρέμμα και τώρα την υπολογίζουμε ότι θα είναι 7 χιλ. Οποιος δεν έχει δικά του μηχανήματα να δουλέψει τη γη μπαίνει μέσα και όποιος τα έχει βγάζει ελάχιστα. Ασε τα προβλήματα που υπάρχουν στην άρδευση. Δεν υπάρχει υποδομή για να πάει το νερό σε όλα τα χωράφια".

Ο Ν. Ζήγος μιλά ακόμα για τα 15 χοιροστάσια που λειτουργούσαν στο χωριό μέχρι πριν από 4 χρόνια και στα 3 που έμειναν σήμερα να συνεχίζουν με μειωμένο προσωπικό. Τα υπόλοιπα, όπως υπογραμμίζει, έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τους υπέρογκους τόκους από τα δάνεια που τους είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα και εξαιτίας της χαμηλής τιμής του χοιρινού. "Τώρα αρχίζει να φεύγει ο κόσμος. Δεν υπάρχει ένα εργοστάσιο, μια επιχείρηση να τον κρατήσει στον τόπο. Και να σκεφτείς ότι εδώ είμαστε καλά. Υπάρχουν άλλα χωριά, παλιά κεφαλοχώρια, που σήμερα δε μένουν περισσότερα από 5 άτομα" καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ