Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βίλμα Εσπίν

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Βίλμα Εσπίν Γκουλιός «έφυγε» τη Δευτέρα, αφήνοντας πίσω της μια ζωή γεμάτη από αγώνες. Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, αποτέλεσε ηγετική μορφή του αντάρτικου ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα, της Κουβανικής Επανάστασης, ιδρύτρια και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών της Κούβας και σύζυγος του Ραούλ Κάστρο, αδερφού του Φιντέλ.

Από τις πρώτες στιγμές της νίκης της Επανάστασης, η Βίλμα Εσπίν ξεκίνησε τον ασταμάτητο αγώνα της για τα δικαιώματα των Κουβανών γυναικών. Επαιξε σημαντικό ρόλο στη χειραφέτησή τους, σε μια χώρα, όπως και σε άλλες εκείνης της εποχής αλλά και του σήμερα, που η γυναίκα προοριζόταν για υποδεέστερους ρόλους. Βοήθησε στη μόρφωση και την προσφορά τους ισότιμα στην κοινωνία. Σήμερα οι γυναίκες στην Κούβα αποτελούν το 66% του τεχνικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ αποτελούν πλειοψηφία και στον επιστημονικό τομέα. Σημαντική ήταν και συνεισφορά της στην προώθηση και την οργάνωση τομέων που αφορούν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Η Βίλμα Εσπίν αποτελεί παράδειγμα γυναίκας που αφοσιώθηκε στην πατρίδα της και στην Επανάσταση και συμβολίζει τις προσπάθειες και τον ηρωισμό των γυναικών της Κούβας. Γι' αυτό και σύσσωμος ο κουβανικός λαός την τίμησε όπως τιμάει τους ήρωές του.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ