Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πλατιά συσπείρωση για την Υγεία

Το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις του για την Υγεία, σε ειδική ένθετη έκδοση του Κυριακάτικου «Ριζοσπάστη». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ντοκουμέντο, όπλο στα χέρια των εργαζόμενων και του λαού. Δίνει ώθηση στον αναγκαίο αγώνα του εργατικού λαϊκού κινήματος για Υγεία και Πρόνοια απαλλαγμένη από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, ταγμένη να εξυπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Το πλαίσιο πάλης που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας πλατιάς συσπείρωσης συνδικάτων, φορέων, εργαζόμενων από κάθε κλάδο. Δυνάμεων που αντιλαμβάνονται ότι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υγεία και τα λαϊκά στρώματα, βρίσκεται στη σύγκρουση με την πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στάθηκαν και στέκονται με συνέπεια απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, προωθώντας πολύμορφα την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, αποκλείοντας πλατιά λαϊκά στρώματα από τις αναγκαίες υπηρεσίες. Μέρος αυτής της αντιδραστικής πολιτικής είναι οι αντιασφαλιστικές νομοθεσίες, τα ΣΔΙΤ, το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η πριμοδότηση των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται σε όλες τις βαθμίδες του τομέα της Υγείας. Η πολιτική τους εκφράζει τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Τα κροκοδείλια δάκρυα για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις δημόσιες δομές της Υγείας είναι εκ του πονηρού και στόχο έχουν να δικαιολογήσουν τις νέες αντιδραστικές αλλαγές προς όφελος του κεφαλαίου.

Το ΛΑΟΣ, χωρίς να αμφισβητεί τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης, λαϊκίζει για να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις. Προτείνει «λύσεις» που εξαγνίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης, χωρίς να αντιτάσσεται στην ύπαρξη του ιδιωτικού τομέα. Καλλιεργεί συνειδητά την αυταπάτη ότι η επιχειρηματική δράση στην Υγεία μπορεί να συνυπάρξει με τις δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς το λαό αρκεί να υπάρχουν δημόσιος έλεγχος και κανόνες. Αθωώνει έτσι το επιχειρηματικό κέρδος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, καλώντας επί της ουσίας το Δημόσιο να γίνει πιο «ανταγωνιστικό» στις παροχές του σε σχέση με τους ιδιώτες. Συγκαλύπτει το γεγονός ότι η εμπορευματοποίηση έχει ήδη περάσει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων και ότι το καπιταλιστικό κράτος δεν μπορεί παρά να δουλεύει για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες. Αντιμετωπίζει την Υγεία και την Πρόνοια σαν κοινωνικό δικαίωμα που δε χωράει σε κανένα ζύγι, δεν παίρνει καμιά διαπραγμάτευση. Η πρόταση αυτή του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική, η μόνη πραγματικά συμφέρουσα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Απαντάει στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας και σαν τέτοια μπορεί να συσπειρώσει πλατιές λαϊκές δυνάμεις σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στην Υγεία, που πλήττονται εξίσου από την αντιλαϊκή πολιτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση, τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ θα παίξουν το επόμενο διάστημα πρωταγωνιστικό ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ