Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικοποιούν το νερό και στη Θεσσαλονίκη!

Στο Χρηματιστήριο, κατά τα πρότυπα της ΕΥΔΑΠ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001 και η ΕΥΑΘ, αποφάσισε χτες κυβερνητική σύσκεψη

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για τη μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα συνεχίζεται... Ετσι, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2001 να ιδιωτικοποιηθεί με τον ίδιον ακριβώς τρόπο (μέσω εισαγωγής ποσοστού μετοχών στο Χρηματιστήριο) και η ΕΥΑΘ, η εταιρία ύδρευσης - αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, πήραν μέρος, εκτός του υπουργού Γ. Παπαντωνίου, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων Σ. Τραυλός και Γ. Λυσσαρίδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Χ. Τσόγκας, καθώς και σύμβουλοι της ΕΤΕΒΑ, οι οποίοι προφανώς θα αναλάβουν να εισηγηθούν τον ακριβή τρόπο της ιδιωτικοποίησης, όπως έκαναν και για την ΕΥΔΑΠ. Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, η μετοχοποίηση θα πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα της ΕΥΔΑΠ, το οποίο σημαίνει ότι και η ΕΥΑΘ θα τεμαχιστεί στα δύο (η εταιρία εκμετάλλευσης θα μπει στο χρηματιστήριο, ενώ τα πάγια θα παραμείνουν στο δημόσιο, όπως βέβαια και η ευθύνη για επενδύσεις, ώστε να υπάρχει σταθερή ροή νερού, να αναβαθμιστούν και να συντηρηθούν τα δίκτυα κ.λπ.), δηλαδή όλα τα βάρη θα τα πληρώνει ο λαός, ακόμη και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι ιδιώτες - μέτοχοι μόνο θα... εισπράττουν!

Το εγχείρημα αυτό θα επιφέρει ασφαλώς μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού και των τελών αποχέτευσης που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της συμπρωτεύουσας (οι Αθηναίοι από τον πρώτο κιόλας χρόνο μετοχοποίησης της ΕΥΔΑΠ πληρώνουν αυξημένα τιμολόγια έως και 30%). Αυτό, άλλωστε, είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Ιούλη ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Χ. Τσόγκας. Τότε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τόνιζε: «Οι ανατιμήσεις δεν έχουν σκοπό να καλύψουν το λειτουργικό κόστος ή τα έργα υποδομής, αλλά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις (δώρα) για να περάσει η ύδρευση στα χέρια των ιδιωτών. Θέλουν να μετατρέψουν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Γιατί σκοπός της εταιρίας είναι τα κέρδη του ιδιώτη. Δεν είναι η εξυπηρέτηση των βασικών λαϊκών αναγκών για επαρκές, φθηνό, υγιεινό νερό για όλους».

Σε άλλο σημείο η ίδια ανακοίνωση του ΚΚΕ επισήμαινε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ «προκαλεί το λαϊκό αίσθημα» και ότι «εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη ΔΕΘ και το Λιμάνι κ.ά.».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ